Avem un ministru modificat genetic!

Americanii, cei mai mari producători de organisme modificate genetic, şi-au găsit un aliat bun în ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără pentru a-i convinge pe români de avantajele biotehnologiei. Acest lucru este relevat de o cablogramă WikiLeaks trimisă de Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti către Casa Albă, în 2005. „Valeriu Tabără este unul dintre cei mai sinceri şi influenţi susţinători ai organismelor modificate genetic”, se arată în cablograma. În 2005, România se pregătea să îndeplinească condiţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar legislaţia era permisivă. Valeriu Tabără era pe atunci vicepreşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, iar misiunea lui era să ne convingă să cultivăm organisme modificate genetic. Planul americanilor era ca România să devină o rampă de lansare a organismelor modificate genetic către Occident. „Obiectivul ambasadei este să ajute România să intre în UE cu o industrie biotehnologică puternic dezvoltată, precum şi cu o populaţie educată care să înţeleagă meritele biotehnologiei”, se mai arată în documentul desecretizat de WikiLeaks.

Între timp, Valeriu Tabără a ajuns ministru al Agriculturii. 73 de ONG-uri din România au cerut înlăturarea sa din funcţie, de teamă că noul ministru va susţine cultivarea organismelor modificate genetic. Asta pentru că potrivit CV-ului său, Valeriu Tabără are strânse legături contractuale cu compania Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic din lume. „Eu am lucrat pentru foarte multe companii şi pentru studenţii mei şi pentru doctorate şi programe de cercetare (…) şi cu Monsanto, printre altele (…) Aceste plante sunt de fapt cele care revoluţionează lumea”, a declarat Tabără.

 

UE interzice cultivarea plantelor modificate genetic

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a interzis cultivarea plantelor modificate genetic şi a impus reguli stricte privind comercializarea unor astfel de produse. Potrivit legii, alimentele care conţin organisme modificate genetic trebuie etichetate distinct. În România însă, produsele naturale stau pe acelaşi raft cu cele artificiale, fără ca vreun client să le poată deosebi. Odată cu dezvăluirile Wikileaks, presa a pus sub semnul întrebării şi funcţia de comisar european pentru agricultură câştigată de Dacian Cioloş. Acesta este văzut ca un alt potenţial susţinător al culturilor modificate genetic.La polul opus, ministrul Mediului, László Borbély, a semnat, anul trecut, o notă prin care se interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe o perioadă de cinci ani. Ecologiştii susţin că organismele modificate genetic alterează definitiv mediul şi contribuie la distrugerea ecosistemului. Ultimele studii efectuate pe şoareci de laborator arată că organismele modificate genetic produc malformaţii grave ale ficatului şi rinichilor. (D.M.)

 

Adauga un comentariu

*