Reducerea TVA va conduce la ieftinirea alimentelor

Cererea de reexaminare formulata de presedintele de Traian Basescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost respinsa, miercuri, de Senat, care a mentinut, astfel, textul legislativ initial. Cererea de reexaminare a fost respinsa si de Comisia de buget a Senatului, raportul acesteia recomandand mentinerea in vigoare a legii.

Propunerea initiata de PSD si PNL a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, cand deputatii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.Principala prevedere a legii era ca pentru alimentele de baza taxa pentru valoare adaugata scade la 5%. Cererea de reexaminare a presedintelui, in care se solicita renuntarea la aceasta prevedere, a fost respinsa de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi „pentru”, 46 de voturi „impotriva” si o abtinere. Grupurile PSD si PNL au anuntat ca nu sustin reexaminarea, fiind in favoarea legii privind introducerea TVA de 5% la alimentele de baza. Senatorul PNL Varujan Vosganian a afirmat ca are rezerve fata de expertiza care a stat la baza cererii de reexaminare formulate de presedinte si mentionat ca oficialii guvernamentali interpreteaza gresit datele statistice.El a anuntat ca senatorii PNL sustin proiectul de lege privind introducerea unei TVA de 5% la alimentele de baza (paine, carne, lapte, ulei vegetal, zahar, produse expandate din cereale). Reprezentantul Guvernului a aratat ca prin impunerea unei cote de 5% a TVA pentru uleiul vegetal, de exemplu, s-ar putea aplica aceasta cota si unor produse similare din import, precum uleiul de masline. In replica, Mircea Geoana a precizat ca toate tarile europene care au luata, determinate de criza, masura cresterii temporare a unor taxe, au anuntat si un calendar al revenirii acestora la nivelul anterior. Cererea de reexaminare urmeaza sa fie dezbatuta si votata si de Camera Deputatilor, care este forul decizional.

 

Gabriel Vlase, deputat :TVA-ul redus la alimentele de baza si mentinerea masuii neimpozitarii pensiilor sub 2.000 de lei sunt doua masuri corecte menite sa ofere o sansa de supravietuire milioanelor de romani care traiesc la limita si sub limita saraciei. Reducerea TVA la alimentele de baza ofera romanilor sansa unui trai ceva mai bun. In plus, un TVA redus va dinamiza productia in domeniul alimentar si va genera locuri de munca.

 

Catalin Mardare, senator: „Daca Traian Basescu si guvernul sau nu stiu sa gestioneze situatia, si e limpede ca nu stiu, atunci trebuie sa plece. Reducerea TVA la alimente nu este un pericol pentru salarii si pensii. Masura va oferi romanilor accesul la alimente mai ieftine.”

 

Viorel Hrebenciuc, deputat: „In paralel cu reducerea TVA trebuie luate si alte masuri de stimulare economica si de creare de noi locuri de munca.Guvernul are bani, dar nu stie sau nu vrea sa-i colecteze. Presedintele Exista solutii pentru a proteja populatia saraca prin reducerea TVA la alimente) si pentru a acoperi deficitul creat la buget. Actuala putere nu doreste sa le adopte.”

Adauga un comentariu

*