Partidele mici si pofta puterii

Alegerile locale din 2012 sunt asteptate cu sufletul la gura de toate partidele politice. Desigur, din puncte de vedere diferite – cele trei mari formatiuni politice PSD, PNL si PDL sunt curioase sa vada ce procentaj vor obtine pentru a (re)cucerii puterea, celelalte daca vor avea acces in Parlamentul tarii. Sau macar in consiliile locale si judetene. Dar si pentru asta e drum lung de strabatut…

Mai este aproximativ un an pana la alegerile locale din iunie 2012 si lucrurile au inceput sa fiarba, mai ales, pentru partidele importante. E timpul aliantelor, a congreselor, a pregatirii candidatilor la primarii sau consilii, a revizuirii platformelor politice, de seducere a alegatorilor, in general, a planurilor de atac a campaniei electorale. Cei trei mari cai politici (plus vesnicul apendice conservator) asteapta cu indreptatita speranta rezultate cat mai bune. Ce fac insa cei mici, un fel de pasari de curte, spulberati de ultimele alegeri in cele patru vanturi ale politicii e o intrebare care merita pusa. Macar pentru a vedea pe tosi cei care vor agita apele de acum incolo. Sa trecem in revista, asadar, intr-o ordine aleatorie, toate partidele neparlamentare bacauane, care isi propun ca la viitoarele alegeri locale (si ulterior generale) sa taie o feliuta macar, din foarte ispititorul tort al puterii.

 

Partidul National Taranesc Crestin Democrat sau certurile interminabile interne

De cativa ani buni, organizatia politica a taranistilor o duce intr un scandal notoriu, mai multe fractiuni din randurile partidului revendicand legitimitatea si conducerea. Doua aripi sunt mai vocale: gruparea condusa de fostul ministru al agriculturi Radu Sarbu si avocatul Aurelian Pavelescu, care are si girul dat de Tribunalul Bucuresti. “Este o situatie jenanta, daca nu sunt retrase contestarile, nu vom putea candida in nici un fel la alegerile locale si generale”, afirma avocatul Sergiu Lacatusu, seful filialei bacauane a PNTCD, ales presedinte chiar in acest an, mai précis pe data de 9 ianuarie. Alegerea avocatului din Onesti a fost confirmata, bizar, de catre ambele fractiuni aflate in concurenta la nivel central. Asta si pentru ca in filiala Bacau nu au fost niciodata certuri interne. De altfel, dezamagit de scandalurile interminabile, Sergiu Lacatusu a luat initiativa ca in cadrul Conferintei judetene a PNTCD, din 9 ianuarie, sa lanseze o rezolutie catre celelalte organizatii judetene si catre centru, de aplanare a conflictelor: “Acum este al 12-lea ceas, cand inca am mai putea reveni la forta unui partid cu pondere in tara, cu singura conditie, aceea de unificare in urmatoarele trei luni”, scrie in document. Din punct de vedere financiar, lucrurile ne sunt explicate plastic “Zestre nu avem, in afara de cinste si corectitudine”. Chiar daca fara mari veleitati, sprijinindu-se pe trecutul sau greu, filiala din Bacau a PNTCD a reusit, dupa 1989, sa scoata cativa parlamentari – amintim pe Ion Cornita si Haralambie Irimescu, acesta din urma fugit in tabara PDL (mai exact PD) dupa numai patru luni. La alegerile din 2008, filiala Bacau a PNTCD nu a reusit sa treaca de 1%. Sediu – locul de intrunire al taranastilor este probabil cel mai vechi din Bacau (fireste din perioada postdecembrista). Casa este construita in perioada interbelica si a fost revendicata in instanta de catre un cetatean. In acest moment sediul apartine TERMLOC ului, iar taranistii bacauani platesc o chirie lunara de circa 70 de euro-mp plus TVA.

 

Partidul Ecologist sau vesnica problema a haldei de fosfogips

“Un oras de cioate”, sintetizeaza colorat situatia ecologica a orasului resedinta de judet, Vasile Grecu, unul dintre cei mai vechi oameni politici bacauani si presedintele filialei bacauane a Partidului Ecologist Roman . “In fiecare an, se toaleteaza la sange copacii bacauani, multi dintre ei sunt lasati fara coroana prilej foarte bun pentru praf sa se aseze liber pe strazi, masini, cetateni”, spune fostul consilier local. Liderul ecologist bacauan mitraliaza verbal administratia locala, trecuta si prezenta, pentru masurile (sau lipsa de masuri) coerente in privinta habitatului local. Nimic nu pare a fi in ordine in acest sector. Ca prima problema nerezolvata ramane halda de fosfogips, apoi urmeza zona de agreement, o pista pentru biciclete, cainii comunitari…Un proiect de hotarare in Consiliul Local incercat de ecologistii bacauani a fost inchiderea centrului orasului Bacau sambata si duminica. Fara succes. Situatia financiara a partidului nu este roza, formatiunea verde fiind sustinuta de o mana de inimosi – in campania electorala din 2008, PER Bacau a consumat 150 de milioane de lei vechi. Rezultatul a fost mai slab decat se asteptau membrii PER, doar (aproape) 2%. Probabil Vasile Grecu va candida, din nou, la postul de primar al municipiului iar, oficial, vicepreaedintele Florin Suciu, va emite pretentii la un post de consilier. In fiecare campanie elctorala, PER Bacau o ia mereu de la capat sperand ca educatia ecologica a mai …inverzit. “Tot masurile coercitive vor face educatia bacauanilor”, e de parere Vasile Grecu. Sediul ecologistilor bacauani, aproape la fel de vechi ca cel al taranistilor, este proprietatea presedintelui PER Bacau, Vasile Grecu. Spatiul destul de mic, aproximativ 15 mp, si in care stationa si o bicicleta, ii trebuiesc aduse imbunatatiri, mai ales in exterior.

 

Uniunea Nationala pentru Progres sau incepatorii in politica

Cu titlul usor caragialesc, filiala bacauana a UNPR se va vedea confruntata anul viitor cu prima campanie electorala, in fapt cu adevaratul examen politic. Mai ales ca 80% dintre membri sai nu au mai facut, pana acum, politica. „Vom miza pe nemultumiti”, afirma totusi vicepresedintele Ovidiu Ilisei (presedintele formatiunii locale, Adrian Mironescu conduce filiala de la Bucuresti, deoarece lucreaza in administratia guvernului). UNPR Bacau , infiintat in 8 mai 2010, are pregatiti candidati pentru majoritatea oraselor si comunelor judetului – candidatul oficial pentru primaria Bacau va fi lansat luna viitoare. Despre programul partidului nu primim nici un fel de informatii, nu stim cum va fi induplecat alegatorul sa dea votul pentru aceasta formatiune. „Suntem de centru stanga, singurii pe aceasta linie in tara”, spune, cu destula zgarcenie, Ovidiu Ilisei. Interesant e ca in programul partidului se afirma ritos ca „filosofia si politicile de dreapta au esuat lamentabil”, insa, in realitate, UNPR nu se impiedica sa guverneze alaturi de PDL, un partid declarat de dreapta. Mai suntem informati ca filiala bacauana nu are resurse financiare, ca mizeaza pe tineri (circa 60%) si ca pregatesc un sondaj de opinie pentru a vedea cum stau cu procentele pe orasele judetului. Sediul filialei Bacau a Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei este chiar in buricul targului, cu un spatiu generos, 240 de mp, nou construit. Locul este inchiriat si este platit, dupa cum ne au declarat cei din conducere, exclusiv din cotizatiile membrilor (probabil cotizatia este mai ridicata!)

 

Partidul Poporului sau utopia celor 20.000 de euro

Aparitia sa exotica a declasat atitudini contradictorii printre electoratul roman – se intelege, ne referim la cei care mai au o macar atitudine. Unii dintre cetateni sunt fani declarati ai noii formatiuni politice ( multi dintre ei se uita cu religiozitate la OTV), altii zambesc amar la ivirea acestei bizarerii politice. Ca orice aparitie noua si ciudata, lucrurile incep cu un scandal – la Bacau el a fost pregatit de maestrul de ceremonii Vasile Botomei care si-a insusit, cu rapiditate, sigla, stampila si conducerea filialei locale. De altfel, nimic nou. Lucrurile s-au lamurit ulterior, investitura oficiala a fost data colonelului in rezerva, Costica Marcu. Fostul militar, care a fost consilier si la Partidul Conservator in perioada 2004-2008, precizeaa ca in acest moment filiala numara, aproape, 10.000 de membri! „Cu toate astea e foarte greu sa atrag oameni nepatati, sa atrag oameni noi. Nu vreau traseisti, insa oamenii de actiune si de calitate au fost acaparati de un partid sau altul.bazinul electoral e destul de slab in directia asta”, spune Marcu, care subliniaza, usor contradictoriu ca cei care au avut functii de conducere in alte partide nu vor accede in PP. In ciuda popularitatii declarate, lucrurile sunt abia la inceput: „Se lucreaza la structurile din teritoriu, se cauta bani pentru viitorul an electoral Suntem in intarziere, dar mergem cu organizarea inainte”, zice Costica Marcu, care, increzator, nu vrea sa auda de nicio alianta cu vreun partid. Doua lucruri dificile stau in fata Partidului Poporului – una este ca instanta trebuie sa decida in acest zile daca PP exista sau nu, in urma numeroaselor contestari. Iar altul e reanalizarea extravagantului program al partidului – celebra donatie de 20.000 de euro nu o va mai primi oricine, ci doar cei care intreprind o afacere pe baza unui acord de finantare europeana etc. „Toate punctele din program vor trebui refacute dupa congresul din toamna”, recunoaste Marcu. Sediu este intr-un apartament in noul bloc din spatele Shell. Este un spatiu inchiriat care cuprinde multe calculatoare + membrii PP fac cursuri de instruire IT. Cu toate ca nu exista inca cotizatii, spatiul este platit de cativa membri mai instariti. „Dan Diaconescu nu da un leu”, ne spune liderul PP Bacau contrariindu-ne.

 

Romania Mare sau „tara plina de vanzatori”

La alegerile locale din 2008, filiala din Bacau a PRM a obtinut cel mai mare procent dintre toate partidele mici (cu exceptia partidului ombilical PC), 3,18%, lucru insuficient in a promova un consilier la primaria sau consiliul judetean din municipiul Bacau. Cateva localitati din judet au, totusi, consilieri locali, Ghimes, Faget…Dupa ce a stat fara sediu timp de doi ani si dupa cateva mici probleme interne, noul presedinte Petrica Cojan (fost lider PUNR Bacau) vrea sa impuna din nou viteza filialei locale PRM. „Am avut acum cateva zile o sedinta zonala, la care au participat mai multe filiale din Moldova.Trebuie sa revigoram organizatia. Nu suntem ranchinosi fata de celellate partide”, spune melancolic actualul om de afaceri Cojan. Ca si alte partide mici, si PRM revendica felia de „centru stanga”. Mai precis de „centru stanga de orientare nationala. Nationalism asociat cu patriotismul”, cum primim precizari de la cativa membri, mai in varsta, ai partidului – tinerii formeaza cam 10% din numarul filialei. PRM Bacau a inceput anul cu obisnuitele aniversari nationale, 15 si 24 ianuaire, care au scor filiala din letargie. „O sa ne straduim sa avem liste complete in toate localitatile din judet”, spune Petrica Cojan, umbrit totusi ca asupra partidului staruie inca adjectivele de „extremist” si „ultranationalist”. Indraznim sa aducem in fata membrilor PRM prezenti chestiunea la zi a prezentei Romaniei in conflictul libian. Raspunsul este transant, categoric. „Nu avem ce cauta in confilctul din alta tara, nu trebuie sa ne amestecam in treburile altora”, zic cu indignare membrii partidului. In privinta Codului Muncii lucrurile sunt impartite – din partea patronului Cojan se vad viciile muncitorului roman, din partea membrilor simpli PRM se observa perspectiva somajului. „Oricum suntem o tara de vanzatori” afirma ambiguu Petri Cojan referindu-se la tinerii care lucreaza numai in comert. La PRM Bacau posibilitatile financiare inseamna entuziasm si curaj. Cadouri pentru electorat? „Poate un picior in fund”. Dupa doi de fara locatie in care organizatia judeteana a purtat o lupta surda cu primaria pentru sediu, din septembrie filiala are un spatiu inchiriat de 30 de metri patrati intr un bloc de langa Piata Centrala.

 

Partidul Noua Generatie sau trezirea din somn?

Partid nascut prin excelenta din ambitia politica a omului de afaceri Gigi Becali, PNG doreste „sa promoveze valorile crestin-democrate”, cum suna punctul doi din statul formatiunii politice – de altfel programul partidului este inofensiv, banal. Cu deviza „In slujba crucii si a neamului romanesc” ce aminteste flagrant de lozincile legionare, PNG se intituleaza, cu mandrie, partid europarlamentar. „Vrem sa incepem sa activam din nou dupa atatea probleme”, spune enigmatic Ioan Daniel Ifrim, presedintele filialei Bacau a PNG – acesta l-a mostenit pe fostul ziarist Dorin Ciulina, ajuns acum vicepresedinte al partidului. Chiar daca facea figura stranie la alegerile din 2008, PNG Bacau, cum-necum, a obtinut 2,40% reusind sa adune 21 de consilieri locali in comunele judetului. Ioan Daniel Ifrim spune ca organizatia are birou permanent, are organizatii in mediul rural, insa nu are posibilitati financiare. Dovada concludenta e ca PNG Bacau nu mai are demult un sediu. „Suntem la curent, o sa ne vedeti”, ameninta moale liderul local

(Gabriel Pop)

 

Ioan Daniel Ifrim: „Nu avem nevoie de bani ca sa schimbam ceva. Oamenii valorosi vor face schimbarile”

Sergiu Lacatusu: “Risc sa spun chiar daca am sa supar pe multi – electoratul roman nu a ajuns inca la maturitate”

Petrica Cojan: „Nu putem sa fim totusi subordonati unei minoritati ca tiganii. Nu vedeti ce se petrece in Piata Centrala?”

Dumitru Grecu: „Regret ca am fost coleg cu actualul ministru al armatei, Gabriel Oprea, care are comportament de golan”.

Ovidiu Ilisei: „La nivel central e posibil orice. Vom merge totusi pana la capat”

Vasile Grecu: “Mai avem doar jumatate din copacii care existau in orasul Bacau in 1989. Acelasi lucru e valabil si pentru spatiile verzi”

Adauga un comentariu

*