Atentat la sanatatea sugarilor?

Biberoanele cu care orice mama isi hraneste copiii sunt practice, usor de folosit dar, potrivit specialistilor, toxice! Multe dintre ele contin substante chimice toxice, care pot avea efecte negative asupra sanatatii copiilor.

Este cazul biberoanelor din plastic ce contin Bisfenol A, un compus chimic controversat. Foarte putine mame stiu cat de nocive sunt biberoanele pentru pruncii lor. Aleg produsul cel mai scump, fara sa-si dea seama ca acesta nu este un criteriu sigur. Incepand din aceasta luna, Uniunea Europeana a interzis utilizarea substantei Bisfenol A la fabricarea biberoanelor, urmand ca din iunie sa fie interzisa si comercializarea lor. Farmacistii considera ca aceasta masura are la mijloc anumite interese ale unei firme, deoarece specialistii nu vin cu statistici concrete de cazuri de bebelusi intoxicati din cauza biberoanelor. Si mamicile sunt intrigate de aceasta masura si, la fel ca si farmacistii, sunt de parere ca la mijloc sunt anumite interese. Ele cumpara biberoanele care sunt comercializate pe piata, pentru ca sunt mai rezistente, si nu s-au gandit niciodata ca ar putea fi daunatoare bebelusilor.

Niciun caz concret de intoxicare

Desi unele studii au aratat ca substanta poate ajunge in lichide atunci cand recipientele sunt incalzite la temperaturi inalte, este neclar in ce masura copiii sunt afectati. Bisfenolul A este suspectat de o crestere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostata sau san si de anomalii de reproducere. Acesta a fost asociat, de asemenea, cu scaderea imunitatii si cu obezitatea, desi lipsesc inca studii concludente in acest sens. Studiile actuale referitoare la efectele daunatoare ale Bisfenolului A se limiteaza la experimente de laborator facute pe sobolani. Rezultatele par insa a fi destul de relevante, dupa cum sustin specialistii, dar aberante pentru mamici.

Adauga un comentariu

*