25 martie, Ziua Politiei Romane

Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Romane. In 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, seful politiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusuta sigla Steagului Agiei. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur in interiorul careia este prezentata Maica Domnului, inaintea ingerului ce-i aduce vestea cea buna, Buna Vestire.


Pe 25 martie este sarbatorita Ziua Politiei Romane. Sarbatoarea este importanta pentru Politia Romana, pentru ca se aniverseaza 102 de ani de la infiintarea Directiunii Politiei si Sigurantei Statului (DPSG), care a fost institutia corespunzatoare azi IGPR. DPSG a cunoscut mai multe reorganizari, in functie si de guvernele care s-au succedat la putere, pana la 23 ianuarie 1949, cand denumirea s-a schimbat in Inspectoratul General al Militiei. Ziua Militiei se sarbatorea la 23 ianuarie, intrucat la aceasta data, in 1949, s-a adoptat legea de organizare a Militiei Populare din RPR. Motivatia pentru care Politia Romana imbraca haine festive astazi, 25 martie, se regaseste in istorie in timpul domniei lui Dimitrie Ghica care a inmanat in 1822 Marelui Aga Mihaita Filipescu, steagul Agiei, legalizand functionarea acestei institutii. Steagul Agiei din 1822 era confectionat din matase de culoare galbena si de forma dreptunghiulara. Pe una din fete era pictat un chenar avand in mijloc o ghirlanda, ambele din aur. Ghirlanda era timbrata cu o coroana princiara avand incrucisate tuiuri, buzdugane, drapele, lanci, sabii, pusti, iar sub ghirlanda se afla o balanta. Pe cealalta fata a steagului era pictata Maica Domnului sezand pe tron inaintea ingerului ce-i aducea vestea cea buna (Buna Vestire). In 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Politie si s-a creat Politia din Capitala, atributiile fiind apropiate de cele din contemporaneitate (ordinea, paza orasului in timpul noptii si pastrarea linistii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau in oras). Inmanarea la 1822 a Steagului Agiei s-a luat ca moment de referinta pentru sarbatorirea Zilei Politiei Romane, data de la care anul acesta se implinesc 189 ani. In ultimii ani, Ministerul Administratiei si Internelor si com¬par-timentele sale organizatorice au parcurs un amplu proces de reinnoire si restructurare, a carui esenta a avut si are in vedere transformarea institutiei intr-un serviciu public autentic. Ideea centrala a noii conceptii de organizare si desfasurare a activitatii pentru indeplinirea atributiilor de specialitate o reprezinta satisfacerea intereselor legitime ale comunitatii si oamenilor. Dupa 1989, Ziua Politiei s-a sarbatorit, incepand cu 1991, la 4 noiembrie, motivatia acestei deciziei fiind aceea ca, la 4 noiembrie 1860, ministrul de Interne a adresat prefectilor o instructiune in care, pornindu-se de la prevederile Regulamentului Organic, se faceau precizari cu privire la exercitarea atributiilor de catre prefecti, inclusiv referiri la activitatea politieneasca.
Ulterior, Ziua Politiei s-a sarbatorit la 8 iulie. S-a avut in vedere, probabil, faptul ca, dupa Legea Vasile Lascar (1903), abia la 21 iulie 1929, sub ministeriatul lui Alexandru Vaida Voeovod, a fost adoptata o noua lege de organizare a Politiei Generale a Statului, care continea unele imbunatatiri fata de precedenta. Prin art. 50, din Legea Politiei Romane, nr. 218/23.04.2002, Ziua Politiei Romane a fost stabilita la 25 martie.

 

Zi festiva la IPJ Bacau

Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau sarbatoreste astazi Ziua Politiei Romane intr-un cadru festiv. La ora 11 va avea loc o sedinta, unde vor fi citite mesajele autoritatilor nationale si locale, vor fi avansati in grad inainte de termen trei ofiteri, dupa care se va oficia o slujba religioasa de sfintire a sediului Sectiei 1 Politie, aflat in incinta Inspectoratului, unde si-a desfasurat pana nu de mult activitatea Serviciul Pasapoarte. Aceste manifestari au fost precedate de o serie de competitii sportive si o Cupa a Presei la tir. Trebuie remarcat succesul surprinzator al Andrei Pruteanu, de la 1 TV, care, cu cele 43 de puncte nimerite in tinta, si-a adjudecat locul intai, fiind urmata de Ramona Ionescu, Ziarul de Bacau, cu 26 de puncte. La baieti, o alta surpriza, Bogdan Chirila, Realitatea TV, care a obtinut 55 de puncte, urmat fiind de Daniel Moldovan, PROTV, cu 51 de puncte si Sebastian Sascau, Desteptarea, cu 46 de puncte. Marius Fundulea, Antena 1, a pierdut intaietatea si la trasul cu pistolul, fiind invins de mai tinerii sai colegi fara drept de apel. Se pare ca lui Marius, intrat in concurs cu un nolu look, gen Telly Savalas, in momentul tragerii, i-a cazut parul in ochi! Observator de Bacau s-a remarcat prin punctajul reusit de Bogdan Chiscoci, 33 de puncte, care pana miercuri nici nu stia cum arata un pistol, dar si prin eternul zero barat obtinut de Dan Mindirigiu, cel care se poate lauda doar cu performanta ca a nimerit panoul pe care era lipita tinta!

Adauga un comentariu

*