Consfatuire cu crescatorii de bovine, ovine si caprine

În cadrul unei întâlniri organizate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacau,  reprezentanţii  asociaţiilor de bovine, ovine şi caprine au fost informaţi cu privire la identificarea şi înregistrarea animalelor in anul 2011, in conformitate cu prevederile OU 23/2010. La aceasta intalnire au participat un numar de 16 presedinti de asociatii sau reprezentanti ai acestora din cele 20 de asociatii de la nivelul judetului Bacau.      Au fost prezentate de catre consilierii ai DSVSA Bacau, prevederile OU 23/2011 privind identificarea si inregistrarea suinelor,ovinelor si caprinelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, Ord.ANSVSA nr. 39/2010 pentru aprobarea cerintelor tehnice care trebuie indeplinite de mijloacele oficiale de identificare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si pentru stabilirea conditiilor de aprobare a acestora pe teritoriul Romaniei, Ord. ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrarea a animalelor. In conformitate cu documentele mai sus mentionate, incepând cu 1 ianuarie 2011 deţinătorii animalelor, atât din exploataţiile comerciale cât şi din cele nonprofesionale, trebuie să îşi suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii. Aceste crotalii se pot cumpăra de la orice furnizor primar sau secundar aprobat de ANSVSA, respectiv DSVSA, şi care sunt publicaţi pe site-ul www.ansvsa.ro „crotalii oficiale pentru animale”.

Până la această dată ANSVSA a aprobat si înregistrat următorii furnizori de crotalii:

– 7 furnizori primari pentru crotaliile de ovine şi caprine; 5 furnizori primari pentru crotalii de bovine; 3 furnizori primari pentru crotalii de suine.

De asemenea, sunt aprobaţi şi înregistrati de către DSVSA Bacau un număr total de 41 de furnizori secundari de crotalii, lista acestora fiind afisata la sediul institutiei. Furnizorii primari pot să vândă crotalii atât furnizorilor secundari cât şi direct proprietarilor exploataţiilor de creştere (cu exceptia abatoarelor, centrelor de colectare, târgurilor si expoziţiilor de animale, bazelor de achiziţii, stânelor, taberelor de vară).Furnizorii secundari pot vinde crotaliile doar direct exploataţiilor de creştere.

În vederea identificării şi înregistrării animalelor, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale – deţinătorii de animale au obligaţiile următoare, conform Normelor de aplicare ale  OUG 23/2010:

a) în cazul în care nu doresc să-şi efectueze singuri sau prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor, să achiziţioneze crotaliile aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, de la furnizorii primari sau secundari, autorizate în acest sens de A.N.S.V.S.A., respectiv direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, publicate pe site-ul www.ansvsa.ro; să solicite medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi, identificarea şi înregistrarea animalelor deţinute prin înregistrarea notificării în Registrul de Notificări de la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare; să notifice medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi mişcările şi evenimentele suferite de animalele deţinute în vederea înregistrării acestora în Baza Naţională de Date prin înregistrarea notificării în Registrul de Notificări de la sediul Ccircumscripției Sanitare Veterinare; să arhiveze în ordine cronologică formularele de identificare, mişcare şi declarare eveniment eliberate de medicul veterinar; să achite contravaloarea paşapoartelor pentru bovine la medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA.

b) în cazul în care doresc să-şi efectueze singuri activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale au aceleaşi atribuţii ca şi proprietarii exploataţiilor comerciale;

c)în cazul în care doresc să efectueze activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale au aceleaşi obligaţii ca şi proprietarii exploataţiilor comerciale, cu menţiunea că  aceştia trebuie să încheie un acord scris legalizat cu asociaţia înregistrată legal, în acest sens.

În concluzie, la această dată există în vigoare legislaţia corespunzătoare privind identificarea şi înregistrarea animalelor, dar, din păcate, nici o Asociaţie de crescători de animale din judetul Bacau, nu si-a exprimat inca dorinta de a identifica si inregistra animalele membrilor asociati. Pana cand asociatiile vor depune la DSVSA Bacau, documentatia necesara in cederea inregistrarii ca furnizori secundari de crotalii sau utilizatori ai Sistemului National de Identificfare si Inregistrare a Animalelor, activitatea de identificare si inregistrare a animalelor va fi executata de catre medicii veterinari de la nivelul comunelor, cu respectarea legislatiei in vigoare, respectiv achitarea contravalorii crotaliilor auriculare de catre proprietarii animalelor. Pentru informatii suplimentare , cei interesati se pot adresa la DSVSA Bacau, telefoanele 0234/586233; 0234586372.

 

 

Adauga un comentariu

*