Seful Politiei Romane isi umileste subalternii

Traim in tara politistilor betivi si nenorociti!

Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, a acuzat sindicatele din Politie ca se plang nejustificat de lipsurile existente in cadrul institutiei, iar unii lideri ai acestora „lovesc toata ziua in Politie” pentru a-si face popularitate. Tot el a afirmat ca ar vrea sa fie facute disponibilizari in Politia Romana pentru ca „sunt suficienti politisti betivi si nenorociti” si ar trebui sa plece cei care fac Politia de rusine.

Chestorul Liviu Popa a declarat de curand, intr-o conferinta de presa, ca nu pune pumnul in gura unui sindicat, dar nu este de acord ca un sindicat, care ar trebui sa se ocupe de probleme sociale, sa se ocupe de cele profesionale ale politisilor. Intr-un limbaj care nu este deloc strain de cel al sefului sau, Traian Basescu, Popa, a ajuns sa spuna povesti poilitistilor, sa dea citate din folclor.

„In Ardeal, se spune ca cineva se plange ca muierea batuta de barbat. Atatea plansete de la sindicate, sa ma mai lase. Daca vrei sa spui «nu muncesc», spui ca, de fapt, nu ai combustibil. Astea-s plansete ieftine. Eu nu pun pumnul in gura unui sindicat, dar nu sunt de acord ca un sindicat care ar trebui sa se ocupe de probleme sociale sa se ocupe de cele profesionale ale politistilor. Pe banii multi pe care ii iau unii, se duc si toata ziua lovesc in Politie. Nu sunt de acord sa isi faca popularitate prin a spune minciuni despre Politie. Eu vorbesc despre un proiect, iar unii lideri de sindicat, care pana mai ieri au avut calitatea de lucratori in Armata Romana, vin sa imi dea mie lectii despre cum trebuie reorganizata Politia”, a spus Popa. „Cred intr-o lupta sindicala dreapta, onesta, dar parca mi se pare ca s-a trecut prea mult pe partea de populism. Sunt oameni in sindicate cu care pot purta o discutie normala si oamenii se preocupa de problemele care sunt in Politie, dar de aici si pana a lovi in fiecare zi in Politie cred ca avem o problema”,  a afirmat Popa. Insa recunoaste faptul ca  sunt lipsuri in Politia Romana. SI aplica refrenjul arhicuinoscut al lui Basescu – Boc. „Sunt lipsuri, dar asta este tot ce poate oferi tara. Problema este nu sa ne plangem ca nu avem, ci sa ne gestionam resursele pe care le avem in asa fel incat sa fim eficienti in ceea ce facem. Fiecarui politist i-ar conveni sa mearga cu masina acasa, sa isi duca acasa copilul de la scoala si nevasta si sa aiba o masina la dispozitie. Au uitat ca patrularea se face, in toata lumea, pedestru. Fiecare vrea acum masina sub fund, daca se poate cand are omul o problema, sa intoarca gatul in partea cealalta, sa nu vada, sa stea in masina. Ne plangem ca, vai, atatea intemperii peste noi, dar de fapt noi vrem numai masini”, a spus Liviu Popa. Popa a subliniat ca Politia Romana dispune de suficienta benzina pentru masini si ca o suta de litri pe luna pentru o masina este o cantitate rezonabila. ” Daca o masina are nevoie de 500 de litri de benzina poate sa foloseasca 500 de litri, doar sa isi dovedeasca eficienta”, spune Popa.

Popa spune ca politistilor le-ar fi crescut salariul!

In ceea ce priveste efectul reducerilor salariale din Politie, chestorul Popa a precizat ca in 1997 salariul in Politie era in jur de 100 de dolari, iar acum este de 400 de euro, dar nu a auzit niciun politist sa spuna ca trebuie sa lucreze de patru ori mai mult!  „Primul lucru cand s-au redus salariile cu 25 la suta a fost sa se spuna ca muncim cu 25 la suta mai putin”, a spus seful IGPR.

Vrea restructurare!

Seful IGPR, chestorul Liviu Popa, affirma ca a finalizat un proiect de reforma a Politiei, pe care il va prezenta  ministrului de Interne, spunand ca unii dintre politisti vor trebui sa plece, dar numarul celor restructureti va fi mai mult mai mic decat cel vehiculat. Restructurarea  va fi „una profounda”, care va avea in vedere eficientizarea resurselor si o reorientare a prioritatilor, avand deja pregatit un proiect de reforma. „Nu ne permitem sa fim haotici, sa delapidam banul public. Va trebui sa reorganizam munca si resursele, sa nu folosim masinile si benzina doar pentru ca le avem, ci atunci cand e nevoie. Va avea loc si o relocare a personalului, in functie de necesitati. Nu e normal sa fie acelasi numar de politisti in localitati cu o populatie de 1.000 de oameni sau 5.000”, a spus seful Politiei Romane. Restructurarea Politiei va impune, de asemenea, si o reducere a personalului, printre cei care vor trebui sa plece fiind si politistii cu sanctiuni. „Ar fi momentul sa fim mai fermi. Cu ocazia bilantului national, am sesizat ca avem multe probleme, peste 7.000 de politisti sanctionati, unii cu cate trei-patru sanctiuni. Unii dintre acestia vor trebui sa plece”, a spus chestorul Liviu Popa. El a aratat insa ca „numarul total al politistilor restructureti va fi cu mult, mult mai mic decat cel vehiculat pana in prezent, de 10.000 sau 18.000, o parte dintre ei urmand sa fie preluati de Politiile locale”.

Posturi de Politie transformate in case de odihna!

Chestorul Liviu Popa doreste  desfiintarea posturilor de politie rurala, reinfiintarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, despre dezvoltarea unor concepte care sa aduca mai multa eficienta si orientarea resurselor spre prioritati si in primul rand cresterea si numerica si ca importantta pana la nivel de serviciu al analizei informatiilor. „Nu putem sa ne permitem luxul sa tinem trei politisti si la o comuna de o mie de locuitori, si la una de trei mii si la una de cinci mii de locuitori. Nu ne putem permite luxul sa ne distribuim resursele pe care le avem in mod haotic si fara niciun fel de analiza pe ceea ce inseamna riscurile si vulnerabilitatile pe care le avem. In mediul rural nu va fi o reducere de personal. Politistii isi vor pastra locurile de munca, nu vor mai fi sefi de post, dar nu vor pierde la salarii fiindca vor fi sectoristi”, afirma Popa.  „Noi, in prezent, in tara ne permitem luxul sa avem 2.834 de posturi de politie in conditiile in care sunt comune cu 500 -700 de locuitori. Postul de politie trebuie incalzit, trebuie iluminat, trebuie sa aiba de toate, iar aceste fonduri le vom directiona sa facem reparatii la masini si sa avem benzina pentru a putea avea o politie 24 de ore din 24 in strada pentru ca nu avem cum sa normam azi munca a trei oameni in asa fel incat sa avem politie 24 din 24″, a spus Popa. Seful IGPR a adaugat ca, in medie, cheltuielile cu intretinerea unui sediu de politie se ridica la peste 1.500 de lei lunar. „Posturile de politie rurale, in marea lor majoritate, nu sunt ale Politiei, sunt ale primariilor, iar pe cele care sunt ale noastre le vom transforma in locuinte de serviciu sau in case de odihna. In loc de posturi de politie vor fi sectii de politie care vor acoperi cinci-sase comune. Din punctul meu de vedere, sunt si in Romania orase care nu ar avea nevoie de Politie. Ma refer la orasele mici”, declara Popa. El a mai spus ca, potrivit unui studiu intern printre politisti, 86 la suta dintre ei isi doresc desfiintarea acestor posturi. Potrivit lui Popa, prin desfiintarea posturilor de politie rurale, politistii vor fi obligeti, din nou sa patruleze. „Avand posturi de politie, au preferat sa stea acolo. Mai jucau carti, mai o tabla, asta este. Ce sa ne ascundem dupa deget? Nu se va mai intampla asa fiiundca vor patrula, vor fi prezenti in strada in ture de 12 cu 24”, spune Popa.

Politisti betivi

O afirmatie care a starnit numeroase reactii a fost cea prin care Lioiviu Poipa afirma ca „pana acum, nici un politist nu a fost dat afara din cauza incompetenttei sau a faptului ca este betiv. Consider ca nu putem moderniza Politia daca nu ne recunoastem defectele si daca nu le eliminam. Avem suficienti politisti betivi, nenorociti. Ar trebui sa plece cei care fac Politia de rusine. Avem peste 7.000 de politisti cercetati prealabil si sanctionati disciplinar, din care 2.000 sunt sanctionati de doua ori de la aparitia statutului politistului in 2002”. Potrivit sefului IGPR, in toate cazurile de abateri se va face o analiza absolut transparenta si obiectiva, iar deciziile vor fi luate in comun de conducerile inspectoratelor. El spune ca Politia ar putea avea si 500.000 de oameni, la pretentiile care exista, dar pot ramane si 55.000 din cei 55.500 cati sunt in prezent, „daca sunt buni”. „In 1990 aveam 5-10 calculatoare in Politie, acum avem zeci de mii, dar birocratia a crescut exponenttial. Sunt extrem de multe cheltuieli pe care le facem fara nicio eficienta. Cred ca va trebui sa introducem principiile de privat in partea publica a activitatii noastre”, a spus chestorul Popa.

Seful IGPR regreta bicicletele!

Seful Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, a mai declarat ca regreta faptul ca dotarea politistilor cu biciclete a fost luata in deradere, precizand ca aceasta idee ar fi putut fi foarte bine implementata.

„Bicicletele cu care au fost dotati politistii erau foarte bune, credeti-ma. Este pacat ca o idee care putea fi foarte bine implementata a fost luata in deradere. Mai bine le-am dat masini si s-au plimbat cu ele mandri prin comune si nu s-au mai intors nici in stanga, nici in dreapta, si nici nana Maria si nici badea Ion nu le-au putut zice sa stea de vorba cu ei ca au o problema. Daca mergea cu bicicleta, oricine il vedea, il putea opri. Nu revin acum la program, ca nu am bani de biciclete acum, dar important este sa valorificam bicicletele pe care le avem”, a declarat Popa. Liviu Popa spune ca, din experienta sa, politistii care au circulat pe biciclete au fost mai eficienti decat cei care mergeau cu masini!

Sindicatul politistilor a cerut demisia sefului IGPR

Personalului Contractual (SNPPC) a cerut demisia sefului Politiei,Liviu Popa, pentru declaratiile publice „iresponsabile”, „exprimare suburbana” si „comportament necorespunzator in serviciu”. Sindicalistii au cerut si o pozitie officiala a ministrului Administratiei si Internelor fata de  declaratia publica a sefului Politiei Romane. „Majoritatea politistilor, personal onest si dedicat profesiei, nu mai asteapta acum explicatii de la Liviu Popa, cunoscand recentele sale manifestari cu prilejul prezentei sale in mai multe inspectorate judetene de politie, cu ocazia bilanturilor anuale. Politistii isi manifesta, direct, indoiala pentru calitatile sale manageriale, iar pentru repetatele expresii si atitudini suburbane, SNPPC solicita, in numele membrilor sai, demisia lui Liviu Popa, seful IGPR”, au scris reprezentantii SNPPC intr-un comunicat. Sindicalistii cred ca seful Politiei ii jigneste pentru a motiva disponibilizarile si ca acesta  incearca prin denigrari sa justifice disponibilizarile ce vor avea loc. Acestea nu se impun deoarece, la nivel national, sunt circa 10.000 de posturi neocupate in Politia Romana.  Sindicalistilor li se pare curios faptul ca sefii Politiei au descoperit abia acum ca sunt „politisti betivi”. In ceea ce priveste lipsurile din Politie, acestea sunt reale si au fost numeroase cazuri in care politistii au pus din buzunar bani de benzina pentru masinile de serviciu sau si-au adus la birou calculatoare de acasa, hartie si consumabile.

Masuri speciale necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI

Art.3. – (1) Nominalizarea persoanelor ale caror raporturi de serviciu sau de munca inceteaza in conditiile art. 2 se fundamenteaza, pe baza unor criterii de evaluare, de catre o comisie constituita in acest scop la nivelul fiecarui ordonator de credite. (2) La stabilirea criteriilor de evaluare se vor avea in vedere urmatoarele elemente:

a ) existenta unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitivea, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea; b) existenta unei sanctiuni administrative, atunci cand s-a dispus inlocuirea raspunderii penale, potrivit legii; c) existenta unor antecedente disciplinare, cu exceptia situatiei in care sanctiunile disciplinare au fost radiate; d)nivelul pregatirii profesionale raportat la cerintele postului; e)nivelul experientei profesionale in domeniu/ specialitate; f)rezultatele evaluarii activitatii profesionale individuale in ultimii 3 ani; g)clasarea ca inapt sau apt limitat de comisiile de expertiza medico – militara; h)indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta; i) existenta cumulului pensiei cu salariul, inclusiv situatiile de suspendare a platii pensiei;j) existenta situatiei de mentinere in activitate dupa implinirea limitei de varsta in gradul profesional/ militar;k)situatia sociala.

(3) Criteriile de evaluare, componenta comisiei, procedura-cadru si termenele de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.(4)Ponderea criteriilor de evaluare se stabilesc de catre conducatorii unitatilor aparatului central al MAl, inclusiv pentru structurile subordonate unor unitati centrale, respectiv de catre conducatorii institutiilor si structurilor aflate in subordinea MAI.

Adauga un comentariu

*