BILLA – scandal pe Republicii

Cine credea ca scandalul creat de infiintarea unui supermarket BILLA la parterul unui bloc din municipiul Bacau s-a incheiat, se inseala. Locatarii imobilului se declara revoltati de problemele pe care le au din cauza functionarii magazinului:. Iar reclamatiile si sesizarile curg. Au ajuns si la Guvern. Din pacate, autoritatile, fie ele nationale, fie locale, joaca ping –  pong cu sesizarile acestor cetateni, dovedind mai degraba nepasare.

Un  lucru este cert. Este poate primul supermarket de acest gen infiintat la parterul unui bloc. Blocul cu pricina are numarul 76 si se afla pe strada Republicii, din municipiul Bacau. E drept, constructia a fost in asa fel ridicata incat la parter sa aiba un spatiu comercial. Spatiul comercial de la parterul blocului 76, de pe strada Republicii, a cunoscut si el mai multe destinatii. Dar de patru ani se tot auzea prin zona ca acolo va lua fiinta un supermarket BILLA. Cum BILLA,  la paterul blocului? se intrebau cei care locuiau acolo. Ei bine, zvonurile aveau sa devina realitate.

Tabel  cu semnaturi false

S-o luam cu inceputul. Mai intai, locatarii l-au acuzat pe presedintele asociatiei de masluirea tabelului cu semnaturi le lor. Iar in timp ce locatarii au semnalat nergulile autoritatilor, cei de la Billa au demarat bine mersi lucrarile.   Era sau nu necesar acest acord? Conform legislatiei in vigoare, da. Fostul presedinte al Asociatiei de proprietari a baut la usa apartamentelor cu un tabel prin care s-a cerut aprobarea…bransarii la conducta de gaze! Iar oamenii au fost de acord, insa ulterior, aveau sa afle ca tabelul cu semnaturi a fost folosit drept acord pentru amenajarea unui mic magazin. Abia atunci cand constructia luase deja amploare, au aflat de infiintarea unui supermarket de tip BILLA. Culmea era faptul ca firma care efectua lucrarile avea o copie dupa un tabel cu numele locatarilor si semnaturile lor!  „Este un tabel cu antet adaugat dupa ce s-a semnat”, au sustinut oamenii. Cert e ca foarte putini dintre cei care locuiau in bloc erau de accord cu aparitia unui supermarket in zona. Mai ales cei care aveau apartamentele la etajul intai, deasupra constructiei ce avea sa devina un magazin BILLA.

Acuzatii la adresa fostului presedinte al Asociatiei

Primul acuzat este  Gica Patrascanu,  presedinte al Asocatiei de proprietari  90, schimbat intre timp pentru tot felul de nereguli. Oamenii il acuza ca au fost indusi in eroare. Mai intai li s-a spus ca va fi un mic magazin, apoi aveau sa afle ca, de fapt, este vorba despre un supermarket. Locatarii mai  sutin ca multe semnaturi nu apartin celor care au apartamentele. „Am semnat numai  pentru cei plecati din tara”, se apara Gica Patrascanu. Ulterior a recunoscut ca a semnat si pentru altii, care si-ar fi dat acordul verbal. A folosit la ceva? La nimic, de vreme ce lucrarile au continuat .

Secretul acordarii autorizatiei de constructie

Cum de au ajuns reprezentantii BILLA sa inchirieze atat de usor acest spatiu si apoi sa obtina, de aceeasi maniera, autorizatia de constructie? “Magazinul BILLA are autorizatie de constructie eliberata in urma prezentarii tabelului cu acceptul proprietarilor din zona, desi nu era necesar acest lucru”, spunea Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei la vremea respectiva. Era necesar  sau nu, acest acord? “Proprietarul spatiului ne-a asigurat ca amenajarea magazinului se poate realiza si poate functiona fara a avea probleme cu locatarii imobilului, avand consimtamantul acestora”, se scrie intr-o adresa a Directiei de Sanatate Publica Bacau. “Nu cade in sarcina Primariei sa verifice autenticitatea semnaturilor, iar proprietarii care sunt nemultumiti se pot adresa Justitiei”, mai declara Tomescu. In vreme ce locatarii erau purtati de colo – colo de autoritatile locale, pentru a se trage de timp,  supermarket-ul BILLA  era aproape gata. Cum de s-a eliberat de catre Primarie acea autorizatie de constructie atat de repede? “Faptul ca spatiul apartine unui consilier local al municipiului a determinat Primaria sa avizeze cu mare usurinta inchirierea acestui spatiu firmei BILLA”., scriu locatarii nemultumiti in sesizarea adresata Guvernului Romaniei.  Asemenea sesizari au fost inaintate si catre alte  institutii ale statului.  Despre felul in care (nu) au rectionat acestea, in editia viitoare.

(Dan Mindirigiu)

Comentarii

  1. nisti nenorociti aia de la bila, vedeti cum intra cu masinile la marfa, cum au stricat aleile si strada, sunt protejati de primarie

  2. scrieti voi cit vreti, nu le pasa

  3. la billa se fura pe fata, un pret e la produs la promotie, altul se bate la casa. omu nu se uita, asa ca plateste si ia teapa

  4. in legatura cu preturile daca, clientii nu sunt lamuriti sunt angajati inn magazin care pot raspunde la orice intrebari legate de pret.
    daca pretul nu este clar pentru clienti pot intreba inclusiv la casa ce pret are produsul respectiv

  5. la billa din str. republicii nu fura angajatii sau clientii, acolo a furat seful de magazin de zeci de mii de euro, si pentru a fi acoperiti cei cu functii mai mari, au fost dati afara cei care au descoperit „magariile”.

Adauga un comentariu

*