Sa traiti bine!

Anul 2011 începe cu majorări de taxe şi reduceri de venituri pentru pensionari şi mămici. Modificările fiscale făcute de Guvern vor creşte accizele la carburanţi şi, implicit, preţul la benzină. Tot de la 1 ianuarie a fost majorată taxa auto de primă înmatriculare.


De la 1 ianuarie, accizele la benzina fără plumb şi motorină au fost majorate cu peste 3%. Acciza la benzina fără plumb creşte de la 452 euro pe tonă la 467 euro pe tonă (plus 3,3%), iar cea la motorină se majorează de la 347 euro pe tonă la 358 euro pe tonă (plus 3,17%). Acciza pentru benzina cu plumb rămâne nemodificată, la fel şi accizele pentru alcool şi băuturile alcoolice. Taxa de poluare auto creşte, de la 1 ianuarie 2011, în medie, cu 45-50%, în funcţie de vechimea şi pu-terea maşinii. Modificările taxei auto prevăd aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2011 şi pentru maşinile Euro 5, cuantumul taxei fiind între 40 de euro, pentru o maşină cu motor de 1.100 cmc şi o vechime de doi ani, şi 1.867 euro, în cazul unei maşini noi de 4.200 cmc. Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vrancea, arată, într-un comunicat, că pentru autovehiculele achiziţionate în vederea înmatriculării în România, înainte de 31 decembrie 2010 şi care nu au fost înmatriculate până la această dată, se aplică vechea taxă de poluare dacă se întruneşte una din următoarele condiţii: până la data de 31 decembrie 2010 a fost lansată comanda fermă şi s-a achitat integral sau doar un avans din valoarea autovehiculului; dovada intrării în ţară (carnet de TIR/CMR/CIM) şi/sau dovada radierii din ţara de provenienţă să fie emise înainte de 31.12.2010;    dovada de înmatri-culare provizorie de către autoritatea din ţara de provenienţă a autovehiculului să fie emisă înainte de 31.12.2010.„Până la 31 ianuarie 2011, persoanele care soli-cită înmatricularea autovehiculelor pentru care se îndeplineşte cel puţin una din condiţiile de mai sus, vor depune la organul fiscal o cerere însoţită de unul din documentele menţio-nate, şi, pentru a beneficia de plata taxei reduse, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 118/2010, vor depune celelalte documente necesare pentru calcularea taxei“, se precizează în comunicatul DGFP.

Ore suplimentare contra zile libere

Guvernul pedelist a stabilit, pentru 2011, ca orele suplimentare să nu fie plătite dublu. Potrivit noii legi a salarizării, în anul 2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa conform Codului Muncii numai cu timp liber corespunzător.

Pensionarii, buni de plată

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi re-voluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate. Astfel, din 1 ianuarie, ei sunt obligaţi să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asi-gurărilor de sănătate.

Indemnizaţii mai mici pentru mămici

2011 înseamnă venituri mai mici pentru mămici după ce guvernanţii au schimbat legislaţia în domeniu. Astfel, părintele va putea să aleagă între durata de un an a concediului maternal, cu o indemnizaţie între 600 şi 3.400 de lei, şi durata de doi ani a conce-diului, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei. Vor opta pentru una dintre cele două variante părinţii care vor avea copii începând cu ianuarie 2011, cei pentru care indemnizaţia şi concediul maternal sunt în derulare nefiind afectaţi de schimbările anunţate. O primă variantă prevede o durată a concediului maternal de un an, cu o indemnizaţie al cărei plafon minimal este de 600 de lei, iar cel maximal de 3.400 de lei, la care se adaugă o primă de 500 de lei pentru părinţii care se vor întoarce la muncă în intervalul primelor 12 luni. De asemenea, există posibilitatea de a-şi lua concediu fără plată până la 24 de luni.
Cea de-a doua variantă presupune o durată de doi ani, dar valoarea indemnizaţiei va fi cuprinsă între 600 de lei şi 1.200 de lei.

Impozit de 3% pentru microîntreprinderi

Din 2011, microîntreprinderile vor putea opta pentru sistemul de impo-zitare de 3% din veniturile obţinute, ca alternativă la impozitarea cu 16% a profitului. Pentru a putea opta pentru acest sistem, o firmă trebuie să aibă între unu şi nouă salariaţi dar şi o cifră de afaceri de cel mult 100.000 de euro în anul anterior. Nu vor putea opta pentru acest sistem microîntreprinderile care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc, precum şi din consultanţă şi management

O singură declaraţie pentru contribuţii sociale şi impozitul pe venit

Firmele şi persoanele fizice care au calitatea de angajatori sau entităţi asimilate angajatorului vor plăti contribuţiile şi impozitele la bugetul de stat prin completarea unui singur formular, care va fi transmis prin intermediul internetului sau depus la ghişeul autorităţilor fiscale, prezentat în Hotărârea de guvern 1.397 publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie. Conducerea DGFP arată că, potrivit acestui act normativ, începând cu obligaţiile lunii ianuarie 2011, cu termen de declarare 25 februarie 2011, formularul 112 „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“, împreună cu anexele aferente, se vor depune la organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice pe raza cărora contribuabilii sunt înregistraţi ca plătitori de impozite, taxe şi contribuţii.
„Declaraţia se depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale. Până la data de 1 iulie 2011, formularul 112 se poate depune în format hârtie semnat şi ştampilat, însoţit de declaraţia pe suport electronic. După această dată, obligatoriu, acest formular, însoţit de anexe, se va depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul portalului e-România“, precizează DGFP.

Adauga un comentariu

*