Colinde si obiceiuri de iarna cu Ansamblul „Busuiocul” si invitatii sai

Traditia nu este lasata sa piara

Cei care vor sa (re)descopere adevaratele traditii au avut si au in continuare sansa de a se impartasi de la izvoarele curate ale mostenirii romanesti. Pastratorul de multe decenii al acestora este in judetul Bacau Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, un model, din pacate rar, de perseverenta in ducerea mai departe a unei mosteniri ce sta sa piara.

Alaiul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna – un dar pentru bacauani

Dupa ce joi au avut privilegiul de a se incanta cu adevaratele colinde romanesti, duminica, 26 decembrie, bacauanilor li se ofera un nou prilej de bucurie. Incepand de la ora 11 si pana la ora 16, centrul municipiului, de la Hotel „Moldova” si pana la Policlinica Veche,  va fi uriasa scena a celei de-a 45-a editie a Alaiului Datinilor si Obiceiurilor de Iarna. Uratori, capre, ursi, caiuti, dansatori si interpreti de muzica populara vor recrea pe strada principala magia nepieritoare a traditiilor de Sarbatori. Se vor aduna copii, tineri, maturi si varstnici din Darmanesti, Dofteana, Sanduleni, Odobesti, Secuieni, Zemes, Plopana, Balcani, Livezi, Buhoci, Letea Veche (judetul Bacau), Todiresti (Vaslui), Corlata (Suceava), Scobinti (Iasi), Datina (Botosani), din Neamt, cu totii pregatiti sa-i bucure pe toti cei ce vor dori sa revina la izvoarele nepoluate de modernitate ale traditiei. Bineinteles ca membrii Ansamblului „Busuiocul” vor fi vioara intai si de aceasta data, pentru duminica ei pregatind momente speciale. „Noi nu inventam nimic, noi doar pastram ceea ce ni s-a dat si daruim mai departe. Bine ar fi ca tot mai multi dintre bacauanii cei mici, mai ales, sa vina aproape de minunile obiceiurilor, muzicii si dansului romanesc, ce pot sa se piarda. La noi, la Ansamblul „Busuiocul”, am reusit sa adunam copii si tineri frumosi, care ne dau speranta ca nu se va rupe traditia, dar aici trebuie sa puna suflet si familia, scoala, Biserica, pentru ca nepotii si stranepotii nostri sa se bucure, la fel ca noi, de aceste nestemate. Sa dea Dumneazeu sa fie asa!”, a spus Petre Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul”.

Transmise din adancul istoriei, obiceiurile de iarna sunt lumea miraculoasa in care noi toti, indiferent de varsta, socotim cu umor si detasare rabojul anului ce sta sa treca si ne pregatim sa-l intampinam pe cel nou, cu speranta si increderea in mai bine, mai frumos, mai plin de belsug. „Frunzulita margarint,/ Eu sunt Anul Nou sosit,/ Si cu voi m-am infratit./ Iar la anul de-oi mai fi,/ Tot cu voi m-oi infrati!” – se canta, si inca se mai canta, din fericire, prin satele moldovenesti de flacaii care calca apasat in batatura gospodarilor. Bacauanii de toate varstele, tuturor cei fara de varsta, dar cu sufletul gata mereu sa primeasca daruri, vor avea si duminica prilej de bucurie.

Colindele sufletelor noastre

Nu esti roman intreg daca inainte de Craciun nu te infiori ascultand colindele. Picaturi de slova si muzica au umplut paharul simtirii bacauanilor care au ascultat unul dintre cele mai frumoase concerte din acest an. Joi, 23 decembrie, la ora 14, la Teatrul Municipal „Bacovia”, Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, in colaborare cu Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, ne-a oferit un concert de colinde – „O, ce veste minunata!”. A fost un prilej pentru fiecare, si pentru toti deopotriva, de a se incarca firesc cu frumusete si speranta, dincolo de preocuparile de zi cu zi.

De aceea, Minunatele colinde religioase, ce vestesc mereu sI mereu  Nasterea Domnului Isus, si frumoasele colinde laice izvorate din stravechile teme si simboluri ale mitologiei romanesti au ajuns la sufletele bacauanilor purtate de vocile unor ansambluri si formatii din judetul Bacau si Republica Moldova. Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, Corurile Liceului de Arta „George Apostu”, Formatia Corala din Oituz, Corul Parohiei „Sf. Neculai” Bacau, Grupul folcloric „Ciubotaresele” si Grupul folcloric „Stefan Voda” – ambele din Republica Moldova si interpretul Vasile Busuioc sunt cei care au oferit aceste bijuterii muzicale, unice prin frumusetea poetica si invesmantarea melodica. (a consemnat Nelu Brosteanu)

„Este pacat pentru noi, romanii, sa pierdem colindele stravechi. Mi-as dori ca tot mai multi copii si tineri sa le invete si sa le cante pentru ca, altfel, vom deveni un popor fara traditii, fara sfintenie si mandrie”

Petre Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul”

Adauga un comentariu

*