Comunicat DSVSA Bacau

Avand in vedere perioada sarbatorilor de iarna, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a finalizat elaborarea unor acte normative prin care se facilitează acordarea de subvenţii pentru crescătorii de porci care deţin exploataţii comerciale autorizate şi/sau înregistrate sanitar-veterinar, în care se respectă normele de biosecuritate şi bunăstare a animalelor.  Micii crescători îşi pot vinde mult mai uşor porcii. Noile reglementări ale A.N.S.V.S.A. urmăresc prevenirea apariţiei şi răspândirii bolilor, prin verificarea şi certificarea stării de sănătate a animalelor de la locul de origine până la cel de destinaţie, asigurarea trasabilităţii şi un control strict al mişcării porcilor.

Astfel, se prevede ca mişcarea suinelor domestice vii pe teritoriul României să se efectueze doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de un certificat sanitar veterinar de sănătate, ceea ce reprezintă o măsură de biosecuritate, în condiţiile în care a fost stopată vaccinarea contra pestei porcine clasice, pentru a permite liberalizarea comerțului cu porci vii pe teritoriul naţional. Se creează cadrul legal ca porcii din gospodăriile populaţiei să fie vânduţi pe teritoriul localităţii, în alte localităţi de pe teritoriul aceluiaşi judeţ, în alte judeţe sau către târguri de animale vii autorizate sanitar veterinar, târguri a căror perioadă de funcţionare a fost stabilită în perioada calendaristică 1decembrie – 15 mai. Animalele se transporta numai cu mijloace de transport inregistrate sau autorizate la DSVSA Bacau. La imbarcare orice animal suspus unei proceduri de transport trebuie sa fie identificat, porcul trebuie sa aiba marca auriculara, fiind insotit de urmatoarele documente eliberate de medicul veterinar de libera practica imputernicit din zona:- formularul de miscare; certificatul sanitar veterinar.

O noutate şi o facilitate este categoria de exploataţie comercială de „tip A”*, din care porcii pot fi valorificaţi către unităţi de abatorizare autorizate, dar numai către cele autorizate pentru comercializare de produse pe plan naţional. Trecerea de la creşterea animalelor în sistem gospodăresc la creşterea în sistemul de exploataţie comercială de tip „A” va oferi crescătorilor de porci posibilitatea de a valorifica animalele în abatoarele autorizate pentru comercializarea produselor pe plan naţional, posibilitatea accesării de fonduri, toate acestea cu condiţia respectării trasabilităţii şi a unor norme de biosecuritate şi bunăstare a animalelor în exploataţiile pe care le deţin. Exploataţie comercială de tip A – exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte condiţiile prevăzute mai jos şi este înregistrată sanitar-veterinar. CERINŢE SANITAR-VETERINARE pentru înregistrarea sanitar-veterinară a exploataţiilor comerciale de tip A: 1.Exploataţia este inregistrată in Registrul naţional al exploataţiilor.
2. Animalele sunt identificate şi înregistrate în Baza naţională de date şi orice mişcare a animalelor, inclusiv sacrificarea, dispariţia şi moartea, este anunţată serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, pentru actualizarea Bazei naţionale de date. Exploataţia şi animalele sunt incluse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului. 4. În cazul animalelor moarte, operatorul economic este obligat să apeleze la serviciile unităţilor de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, în vederea ecarisării. 5. Animalele sunt ţinute in adăposturi care să le asigure acestora condiţii de sănătate şi bunăstare.” In privinta trichinelorzei , DSVSA Bacau avertizează încă o dată cetăţenii, aşa cum a făcut-o de nenumărate ori, să conştientizeze riscurile, inclusiv de deces, pe care şi le asumă în momentul în care aleg să consume carne de porc neverificată de către medicii veterinari.Statisticile sunt suficient de sugestive: un singur animal infestat cu Trichinella Spiralis poate îmbolnăvi de trichineloză şi peste 100 de persoane. Trebuie să ştim despre trichineloză că este o boală comună animalelor şi omului, produsă de un parazit, Trichinella Spiralis, care trăieşte ca adult în intestinele animalelor sau omului şi ale cărui larve se localizează în musculatura striată.Atât parazitul cât şi larvele acestuia nu sunt vizibile cu ochiul liber. Rezervorul principal al parazitului este reprezentat de animalele sălbatice: urs, mistreţ, lup vulpe, rozătoare de pădure, iar cel secundar de animalele din vecinătatea locuinţelor umane: şoareci, şobolani, căini, pisici şi porci. Porcii din gospodărie se pot îmbolnăvi daca mănâncă şobolani infestaţi, resturi de carne de porc infestată şi nesterilizată, provenită din tăierile din gospodării, sau resturi de animale vânate, infestate. De aceea, deţinătorii de porcine trebuie să cunoască faptul că este interzisă creşterea porcilor pe gropile de gunoi şi păşunatul acestora alături de populaţiile de porci mistreţi sau de alte animale sălbatice receptive.La om, boala apare în urma consumului de carne de porc domestic sau sălbatic, de urs, insuficient friptă sau fiartă. Preparatele crude, afumate sau sărate, produse din astfel de carne sunt, la rândul lor surse de infestare pentru om.Simptomele prezentate de un om infestat cu Trichinella Spiralis sunt foarte asemănătoare cu cele produse de reumatism. De asemenea, pot apare stări similare celor gripale,  afecţiunilor cardiace, renale sau alergice. Caracteristice sunt durerile musculare pronunţate, cauzate de larvele parazitului care se localizează în musculatura striată (inimă, diafragmă, limbă, etc.)
Persoanele infestate trebuie să fie internate şi supuse urgent unor tratamente medicamentoase costisitoare. În cazul în care infestaţia este masivă se poate înregistra şi moartea persoanei respective.Alternativa acestei variante periculoase este simplă şi la îndemâna tuturor crescătorilor de porci.Este suficient ca deţinătorul animalului să meargă la medicul veterinar cu o probă de carne şi să solicite efectuarea examenului trichineloscopic. Pe baza actului de identitate, proprietarul va fi înregistrat de către medicul veterinar examinator, în registrul de la circumscripţia sanitară veterinară teritorială. Costul unui examen trichineloscopic este de 7 lei. În majoritatea cazurilor boala nu se manifestă la porc prin semne clinice sesizabile, care să se constituie într-un semnal de alarmă pentru proprietar .Un crescător de porci nu va putea garanta că oferă o carne fără pericol de infestare cu Trichinella Spiralis, în absenţa dovezii examenului trichineloscopic.Chiar dacă examenul trichineloscopic este obligatoriu, nu toţi respecta prevederile legale. Trebuie menţionat că, aceleaşi prevederi se aplică şi pentru carnea de porc mistreţ sau urs. care urmează a fi consumată ca atare sau intră în compoziţia unor produse, iar printre cei care nu le respectă şi au avut de suferit, se număra braconierii.Cea mai recomandabilă cale, pentru a preveni apariţia trichinelozei la om, este tăierea porcilor în abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurata în permanenţă asistenţă sanitară veterinară de specialitate. DSVSA Bacau  reînnoieşte apelul făcut către populaţie de a cumpăra produse de origine animală, numai din locuri autorizate sanitar veterinar. Este singura garanţie că veţi achiziţiona produse care nu pun în pericol sănătatea dumneavoastră si a familiei.

Adauga un comentariu

*