Impotriva pirateriei software

Protectia drepturilor de proprietate intelectuala a fost re-afirmata ca prioritate pentru autoritatile romane, iar lupta impotriva utilizarii si comercializarii de programe pentru calculator fara licenta si-a aratat rezultatele.

Dupa inregistrarea de efecte pozitive in ce priveste scaderea ratei pirateriei, autoritatile au continuat eforturile de combatere a pirateriei software la nivel national, fiind vizate companii si activitati de toate categoriile si marimile. In ultimul an, cu sprijinul tehnic al Business Software Alliance, echipe ale inspectoratelor de politie din toate judetele tarii, coordonate de parchete, atat la nivel local, cat si la nivel central, au intreprins investigatii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice si juridice, in ceea ce priveste utilizarea de programe pentru calculator fara licenta si distribuirea de software pirat.

Combaterea pirateriei programelor de calculator

Ministerul Public a actionat constant in ultimii ani pentru combaterea pirateriei programelor de calculator, printr-o activitate coerenta de desfasurare a urmaririlor penale, prin sustinerea unor programe de specializare a procurorilor desemnati dar si prin crearea de instrumente care au efienticizat activitatea de investigare. Constientizarea insa a riscurilor savarsirii unor astfel de infractiuni este necesara pentru prevenirea acestui fenomen, iar colaborarea inter-institutionala si cooperarea cu sectorul privat reprezinta cheia succesului unui astfel de demers. In 2010, au avut loc mai mult de 250 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 45 de controale in cazuri de distribuire de software pirat. In timpul acestor verificari, politistii au ridicat mai mult de 21.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat. Autoritaţile care asigura aplicarea legii si-au concentrat atentia asupra unor companii mai importante de pe piata romaneasca, verificand daca societatile comerciale de marime medie sau chiar mare, cu locatii multiple in diverse zone ale tarii, isi desfasoara activitatea utilizand software licentiat. Ca urmare, au rezultat o serie de cazuri de amploare.

Piraterie

Recent, o companie din Timisoara, specializata in arhitectura, consultanta tehnica si de proiectare, a fost verificata de IPJ Timis – Serviciul de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Timis. Autoritatile au descoperit pe computerele companiei programe pentru calculator apartinand membrilor BSA, in valoarea totala de peste 130.000 euro pentru care reprezentantii societatii nu au putut prezenta licente valabile. Dupa verificare, compania a achizitionat licente pentru programe pentru calculator necesare in desfasurarea activitatii. Cazul este in curs de investigare.Un grup de companii, cu puncte de lucru la nivel national, specializate in birotica si papetarie, a fost verificat in 19 puncte de lucru din 9 judete, de catre ofiteri din cadrul inspectoratelor judetene de politie respective, sub coordonarea parchetelor judetene, fiind verificate 39 de PC-uri in Bucuresti, Alba, Bacau, Bihor, Cluj, Constanta, Galati, Iasi si Sibiu. Autoritatile au descoperit pe majoritatea computerelor software nelicentiat apartinand membrilor BSA, in valoare de peste 40.000 EURO.  Reprezentantii companiei nu au putut prezenta licente valabile pentru aceste programe pentru calculator pana in acest moment. Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta, sub supravegherea parchetului local, a efectuat verificari la o companie specializata in arhitectura, consultanta tehnica si de proiectare, din localitatea constanteana Mihail Kogalniceanu. Au fost verificate mai mult de 10 computere, dar software-ul instalat pe o parte din acestea era nelicentiat – programe apartinand unui membru BSA in valoare de peste 26.000 EURO.

Din legislatie…

Conform legislatiei in vigoare, aceste activitati reprezinta infractiunea de reproducere neautorizata de programe pentru calculator, pentru care legislatia prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penala pentru persoanele fizice implicate. In plus, conform reglementarilor in vigoare din octombrie 2006, societatile comerciale raspund penal, pedeapsa principala generala prevazuta de legea penala fiind amenda penala de la 5.000 RON la 600.000 RON, la care se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societatii, suspendarea totala sau partiala a activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, interdictia temporara de a mai participa la proceduri de achizitii publice, difuzarea hotararii de condamnare).

In afara raspunderii penale, persoanele fizice si juridice raspund civil, fiind obligate sa plateasca despagubiri titularilor drepturilor de autor incalcate.

Cazuri de succes

O retea de magazine IT&C a fost verificata de sase ori incepand cu 2006 la Sibiu (in octombrie 2006), Bucuresti (in august 2008 si, din nou, la acelasi magazin, in martie 2010), Barlad (in noiembrie 2009), Piatra-Neamt (in martie 2010) si in Satu-Mare (in mai 2010). In urma verificarilor au rezultat indicii ca angajatii acestei retele au fost implicati in pre-instalarea pe PC-urile vandute si distribuirea de software nelicentiat. In cazul de la Sibiu, instantele romanesti deja au dat o solutie definitiva de condamnare a angajatului la un an de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.  Angajatul si compania au fost de asemenea obligati la plata de despagubiri. Celelalte cazuri sunt in curs de investigare. O alta companie care activeaza pe piata IT&C si de echipamente electrice a fost verificata de patru ori de la sfarsitul anului 2008, la punctele de lucru din Cluj-Napoca (in noiembrie 2008), Iasi (in martie 2009) si de doua ori in Bucuresti, la acelasi punct de lucru (in septembrie 2008 si, din nou, in septembrie 2009). Din verificari au rezultat indicii ca angajati ai companiei au fost implicati in activitati de distribuire de software nelicentiat pre-instalat pe calculatoarele vandute. Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a verificat activitatea unui supermarket. Din verificari au rezultat indicii ca angajati ai acestei unitati ar fi implicati in activitati de reproducere si distribuire de software piratat pe PC-uri vandute in supermarket. In 2009, T. Ionut a fost descoperit in timp ce instala pe un calculator software apartinand unui membru BSA, fara licenta, si distribuind acest program pentru calculator pre-instalat. Titularul de drepturi de autor a formulat plangere penala si constituire de parte civila, iar faptuitorul a trebuit sa plateasca despagubiri egale cu triplul valorii software-ului reprodus si distribuit in mod neautorizat. La momentul verificarii, el era angajat al unui operator de comunicatii mobile, la punctul de lucru din Campina, judetul Prahova, unde a fost desfasurata verificarea. In ultimul an, au fost investigate zece cazuri si au fost formulate 11 plangeri penale si cereri de despagubiri in cazuri de hard-disk loading (cazuri de magazine de calculatoare care vand PC-uri cu software pre-instalat nelicentiat). Deciziile de condamnare in alte trei cazuri de distribuire de software pre-instalat fara licenta pe calculatoarele vandute au devenit definitive in 2010, cum  este cazul a trei societati din Timisoara, Blaj si Sibiu.

Condamnari

In 2010, au fost pronuntate 28 hotarari penale de condamnare de catre instantele din Romania, stabilindu-se vinovatia persoanelor care au incalcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, condamnarea lor penala si obligarea la plata de despagubiri civile fata de titularii drepturilor de autor. Tribunalul Galati l-a condamnat, in octombrie 2009, pe administratorul unei unei societati comerciale la amenda penala in valoare de 10.000 de lei.  In plus, compania si administratorul sau au fost obligati in mod solidar la plata de despagubiri in valoare de peste 10.000 euro catre membrii BSA al caror software a fost utilizat fara detinerea licentelor corespunzatoare. Curtea de Apel Galati a respins apelul inculpatului in martie 2010.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat, in iunie 2010, prima condamnare din Romania intr-un caz de Torrents. Inculpatul a fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu suspendarea conditonata a executarii pedepsei. In plus, el urmeaza a plati despagubiri catre titularii de drepturi incalcate, inclusiv membrii BSA. Condamnarea a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, printr-o decizie penala pronuntata in octombrie 2010. O retea de cinci indivizi, care se ocupau cu furt calificat in grup infractional organizat, a fost descoperita folosind de asemenea software fara licenta, apartinand membrilor BSA. Tribunalul Timis i-a condamnat in iunie 2010, pentru concurs de infractiuni, inclusiv infractiunea de reproducere neautorizata de programe pentru calculator, la pedepse cuprinse intre 9 ani si 10 ani si 6 luni de inchisoare, plus obligarea la plata de despagubiri. Pedepsele pronuntate pentru utilizarea de software nelicentiat au fost cuprinse intre un an si 3 luni si 2 ani de inchisoare. Cazul este la Curtea de Apel Timisoara. Solutii similare au fost pronuntate in 2010 de instantele din Alba, Timis, Galati, Bucuresti, Mures, Cluj, Bacau, Bihor, Dambovita, Prahova, Sibiu etc.

Despre BSA

Business Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial, activand in 80 de state pentru dezvoltarea pietelor de software si crearea conditiilor pentru inovatie si crestere. Membrii BSA investesc miliarde de dolari in fiecare an in economiile locale, locuri de munca bune si solutii de ultima generatie care pot ajuta oamenii din intreaga lume sa fie mai productivi, mai conectati si mai in siguranta. Printre membrii BSA se numara Adobe, Apple, Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, Bitdefender, CNC, Corel, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Microsoft, Progress Software, Romsym Data, Siemens, Siveco, Softwin, Symantec si The MathWorks.

Adauga un comentariu

*