Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF)

UE a creat, în urmă cu 30 de ani, un sistem de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF). Acesta permite ţărilor din UE să facă schimb rapid de informaţii privind produsele potenţial periculoase şi să reacţioneze imediat. Ce face SRAAF? SRAAF oferă posibilitatea unui schimb rapid și eficient de informații între statele membre și Comisie atunci când se detectează riscuri pentru sănătatea umană în lanțul alimentar și furajer. Toți membrii SRAAF (UE-27, Comisia, EFSA, Norvegia, Liechtenstein și Islanda) posedă un serviciu 24 de ore din 24 pentru a se asigura că notificările urgente se trimit, se recepționează și primesc un răspuns în cel mai scurt timp posibil. Datorită SRAAF s-au evitat numeroase riscuri pentru siguranța alimentară înainte ca acestea să producă orice fel de probleme consumatorilor.

Astfel, dacă sunt identificate la timp, iar informaţia circulă cu rapiditate, produsele pot fi scoase imediat de pe piaţă în toate statele membre – sau chiar eliminate înainte să ajungă pe piaţă. De asemenea, sistemul transmite autorităţilor naţionale notificări privind refuzul permisiunii de import în UE pentru anumite produse, pe motive de siguranţă alimentară.

Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) este constituit în baza Regulamentul (CE) Nr.178/2002, care prevede principiile şi cerinţele generale ale legislaţiei privind alimentele,are scopul de a furniza autorităţilor de control competente din statele memebre ale Uniunii Europene un instrument util pentru schimbul de informaţii asupra măsurilor dispuse în domeniul siguranţei alimentelor.

Schimbul de informaţii în cadrul retelei sistemului se realizează prin intermediul notificărilor. În perioada  ianuarie 2010 – octombrie 2010, au fost evaluate 9 notificări. Motivele pentru care au fost transmise notificările de respingere au fost lipsă documente, produse expirate, eroarea a mărcii de sănătate, controlul deficitar al temperaturii şi întreruperea lanţului frigorific .

Compartimentul Comunicare, IT şi Relaţii cu Mass – Media

Dr Vlad Gheorghita

Adauga un comentariu

*