Leacuri babeşti de evitat

Nu aplicaţi comprese cu sare fierbinte pe pieptul copiilor, nu ii masaţi cu alcool şi nu le trataţi arsurile cu varza pentru ca riscaţi sa le faceţi mai mult rau.Tratarea racelilor prin comprese cu sare sau mamaliga fierbinte aplicate pe piept şi frecţii cu alcool şi oţet, tratarea arsurilor cu foi de varza sau ulei şi curaţarea ochilor cu muşeţel sunt remedii naturiste aflate pe „lista neagra” a medicilor. Pe langa faptul ca nu sunt eficiente, acestea pot produce infecţii care intarzie sau compromit vindecarea.

Coma etilica de la frecţiile cu alcool

Compresele (saculeţi) cu sare sau mamaliga incinsa aplicate pe piept sau „frecţiile” cu substanţe iritante sunt doua dintre cel mai bine cunoscute „leacuri din batrani”, dar şi cel mai periculoase.”Aplicaţiile cu sare sau mamaliga fierbinte pot provoca arsuri, destul de severe uneori. Şosetele cu alcool, oţet, ca şi masajul cu spirt sau oţet pot produce arsuri şi iritaţii suparatoare şi chiar intoxicaţii, atrage atenţia dr. Alexis Cochino. Cei mai sensibili la aceste „manevre” sunt bebeluşii, deoarece, in cazul lor, se accentueaza reflexul de tuse, se congestioneaza caile respiratorii, iar frecţiile cu alcool pot provoca chiar coma etilica.

Uleiul incins pus in ureche „sparge” timpanul

Durerile de urechi se trateaza „in popor” cu ulei incins. „Uleiul foarte incins provoaca flictene, o arsura pe timpan de gradul II, III chiar, care poate duce, pe langa intensificarea durerii preexistente, la perforarea acestuia şi im plicit, la hipoacuzie. Cum perforarea se produce intr-o zona extrem de sensibila, nu mai exista şanse de vindecare”, subliniaza Elena Laţcan, medic primar ORL la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi, din Bucureşti. Mai mult, in caz de racela, exista pericolul ca secreţiile care in mod normal se elimina pe cale nazala, sa se elimine şi prin ureche, ceea ce poate duce la apariţia otitei supurative. In timp, secreţiile respective „erodeaza” oscioarele auzului, ducand la hipoacuzie.

Ceaiurile complica infecţiile ochilor

Ceaiul de muşeţel e frecvent folosit pentru curaţarea ochilor afectaţi de infecţii. „Ceaiurile, in general, şi cele de muşeţel in particular, conţin impuritaţi, care irita şi ard conjunctiva şi corneea. In plus, nu trateaza conjunctivita, o complica”, explica Mircea Filip, oftalmolog la Cabinetul AmaOptimex, din Bucureşti.  Pana la consultul oftalmologic, ochii se curaţa cu apa fiarta şi racita sau cu ser fiziologic. Totuşi, in caz de conjunctivita, curaţarea ochilor cu ser fiziologic nu e suficienta, de multe ori fiind nevoie de tratatment cu antibiotic.

Adauga un comentariu

*