Judecatorii CC dau cu educatia lui Boc de pamant

Curtea Constituţionala a constatat ca exista un conflict juridic de natura constituţionala intre Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de catre Executiv.”In urma deliberarilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca angajarea raspunderii de catre Guvern in faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, in temeiul art.114 alin.(1) din Constituţie, asupra proiectului Legii educaţiei naţionale este neconstituţionala şi a declanşat un conflict juridic de natura constituţionala intre Guvern şi Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala”, arata Biroul de presa al CC.

Argumentaţia reţinuta in motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva şi general obligatorie şi se comunica Parlamentului Romaniei şi Guvernului.Preşedintele Senatului, Mircea Geoana, a inaintat Curţii Constituţionale (CC) o sesizare referitoare la Legea educaţiei, reclamand un conflict juridic de natura constituţionala cu Guvernul. Geoana afirma ca acest conflict a fost iniţiat in momentul in care Guvernul a decis sa retraga din Senat proiectul Legii educaţiei şi sa işi angajeze raspunderea in Parlament pentru adoptarea acesteia.

Victor Ponta, presedinte PSD: „E un semn bun. Saptamana viitoare, in plenul Senatului, poate intra textul Legii şi in cateva zile sa fie adoptat. Era calea normala”.

Crin Antonescu PNL: „In aceste condiţii, practic fiind anulata angajarea raspunderii, moţiunea de cenzura nu mai are obiect. Decizia este una corecta, consecventa cu cele anterioare. Salut decizia, este un pas normal pentru normalitate, pentru restabilirea separarii puterii in stat”.

Viorel Hrebenciuc, deputat: Decizia CCR este corecta şi este bine ca mai exista instituţii  care nu respecta tot timpul comanda politica venita de la Basescu şi Boc. Abuzurile şi incalcarile legii sunt prea flagrante şi prea evidente pentru a nu fi sancţionate. Decizia CCR a fost anunţata, dar ea nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial. Prin urmare, moţiunea de cenzura nu este inca fara obiect. Moţiunea de cenzura depusa de opoziţie nu trebuie retrasa decat dupa momentul in care decizia Curţii Constituţionale va fi publicata in Monitorul Oficial.

Gabriel Vlase, deputat: „Dupa ce guvernul nu a primit nici un vot de susţinere in parlament, in contextul ultimei moţiuni de cenzura, acum primeşte un vot de blam şi din partea Curţii Constituţionale. Guvernul condus de constituţionalistul Emil Boc este campion la legi şi/sau ordonanţe neconstituţionale. In acest caz se impune nu demisia de onoare, ci demisia de ruşine. De mana cu ministrul Funeriu, Emil Boc trebuie sa paraseasca guvernul.  Demisia este in acest moment, singurul gest firesc.”


Catalin Mardare, senator: In acest moment exista o lege la Senat care este discutata de toate partidele politice. Ea trebuie sa işi urmeze cursul legislativ. Este bine sa avem o abordare consensuala pentru ca doar aşa putem face o lege pentru mai multe generaţii. Iar nemulţumirea politica a UDMR este indreptaţita. Este firesc ca atunci cand eşti tras pe sfoara la modul acesta sa fii suparat. Noi cei de la PSD ştim foarte bine ca in PDL şi in Traian Basescu nu se poate avea incredere. Cred ca şi UDMR a invaţat acum aceasta lecţie.

Adauga un comentariu

*