Ce trebuie facut pentru ca viitoarea motiune sa treaca

Motiunea a cazut, in pofida declaratiilor optimiste ale actualilor lideri ai PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Cauzele sunt acum stiute: disputele dintre PSD şi PNL, care n-au reusit sa ajunga la un limbaj comun, disciplina forte impusa in PD-L de ministrii recent debarcati si rein¬torsi la carma partidului, esecul jonctiunii dintre opozitie si protestele sindicale au facut ca Gu¬vernul Boc sa ramna in functie printr-o diferenta de 17 voturi, fata de numai opt in vara. In pofida milioanelor de semnaturi stranse pentru demiterea Cabinetului Boc, in pofida zecilor de mii de demostranti veniti la Bucuresti din toata tara, in pofida discursurilor belicoase ale liderilor Opozitiei, „Moţiunea Romaniei majoritare, moţiune populara” a fost respinsa miercuri, in favoarea acesteia inregistrandu-se 219 voturi pentru, lipsind deci doar 17 voturi pentru demiterea Guvernului. Doar 220 dintre parlamentarii prezenti au votat, iar unul s-a abtinut.  La motiunea precedenta, cea din iunie, diferenta pana la cele 236 necesare pentru caderea lui Emil Boc a fost de numai opt voturi. Cifrele sunt cu atat mai greu de acceptat, cu cat Victor Ponta anuntase cu o seara inainte ca opozitiei ii mai lipsesc numai cateva voturi pana la caderea Guvernului. In plus, social-democratii s-au straduit sa transforme manifestatiile sindicaliste din strada intr-un miting politic si sa puna si astfel presiune pe Guvern. Presedintele PSD, Victor Ponta, a venit la Parlament in fata unei coloane de protestatari.  „Azi scapam de Guvern, asa sa ne ajute Dumnezeu”, a declarat Ponta, de pe scena improvizata din Piata Constitutiei. Peste 40 000 de oameni au marsaluit prin Bucuresti, de la Palatul Victoria la Palatul Parlamentului, desi se anuntase prezenta a 80 000 de oameni. Dar nu diferenta din strada a condus la esec. Credem ca principala cauza a esecului motiunii de cenzura consta in absenta unui program clar si convingator de guvernare, care trebuia nu numai sa fie elaborat de PSD, ci si sa fie dezbatut, prezentat in detaliu si explicat de specialistii si de liderii social-democratilor la toate posturile de radio si televiziune, in fiecare zi, in fiecare seara din saptamana dinaintea votarii motiunii. Un program in care fiecare greseala a Guvernului Boc trebuia sa fie comparata cu o propunere viabila a PSD, un program in care Partidul Social Democrat trebuia sa gaseasca solutii la fiecare dintre problemele acute care-i ingrijoreaza acum pe cetatenii acestei tari. Cine invata din esecuri este viitorul mare castigator. Ne exprimam speranta ca au fost trase toate invatamintele din acest esec si ca viitoarea motiune va consemna o victorie a social-democratilor si, in acelasi timp, o victorie a romanilor. Acum, Opozitia stie unde a gresit si, mai ales, stie ce are de facut.

Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. Sunt foarte cuoirs cum a motivat instanta aceasta decizie. Dupa redactarea hotararii, astept publicarea acesteia pe blogul dvs. Numai bine si succes in recurs!

  2. Merkury a zis:

    Hello Alina! Bine ai venit pe aici! Cred ca fiecare putem sa snpuem lucruri care schimba lumea in bine. Atat cat am apucat sa invatam. Daca ne-am da toti seama ca nu se ajuta la nimic sa ne jignim intre noi si am incerca sa facem lumea un loc mai bun, cred ca am fi mult mai fericiti. Nu stiu daca sunt eu ultimul dintre naivi, dar nu am de gand sa ma schimb.Te mai astept pe aici!

Adauga un comentariu

*