Cât trebuie să pui deoparte lunar ca să îţi trimiţi copilul la facultate în România?

Reprezentanţii companiilor de asigurări îi sfătuiesc pe cei interesaţi să încheie o asigurare încă din primii ani ai copilului. La majorat, copilul poate beneficia de o sumă de circa 31.000 lei, dacă părinţii vor pune deoparte 150 de lei lunar. Părinţii care vor să-şi trimită copiii la o facultate din România ar trebui să pună deoparte lunar minimum 75-150 de lei, începând de la o vârstă fragedă a copilului, astfel încât, la maturitate, acesta va avea asiguraţi banii pentru studii.

Tânărul poate primi fie toţi banii o dată, fie eşalonat, pe ani de studiu, în funcţie de opţiunea părintelui şi de condiţiile din contract. La scadenţa poliţei, tânărul va primi suma asigurată, la care se adaugă beneficiul acumulat. Reprezentanţii companiilor de asigurări îi sfătuiesc pe cei interesaţi să încheie o asigurare încă din primii ani ai copilului. „Unui părinte cu vârsta de 30 de ani împliniţi îi recomandăm să încheie această asigurare copilului său la o vârstă cât mai mică, de exemplu un an”, a declarat pentru gândul Beatrice David, Product Manager la divizia Asigurări de Viaţă în cadrul Generali Asigurări. Astfel, pentru o sumă asigurată minimă de 5.000 lei, bani ce vor fi încasaţi de beneficiar la scadenţa poliţei, plătind anual o primă de asigurare minimă de 900 lei, valoarea contului va fi, la vârsta majoratului, de 74.000 lei în varianta optimistă şi de 17.500 lei în varianta pesimistă, potrivit reprezentanţilor Generali. Banii sunt plasaţi în fonduri de investiţii. Poliţa Crescendo, lansată recent de Generali, poate fi încheiată de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani. Durata contractului de asigurare este de minimum cinci ani, iar durata maximă este egală cu diferenţa dintre 30 de ani şi vârsta actuală a copilului beneficiar.

publicitate

Cerere în creştere

Şi la ING Asigurări de Viaţă planurile financiare pentru copii sunt printre cele mai solicitate produse, reprezentând circa o treime din totalul vânzărilor noi din 2010 şi un sfert din întreg portofoliul de contracte în vigoare. „Dacă luăm în calcul planul Academica de la ING, un părinte care a început să pună deoparte 150 lei lunar pentru micuţul său de un an, timp de 17 ani, va reuşi să strângă aproximativ 31.000 lei când copilul va împlini 18 ani”, a declarat Cornelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă. Compania a raportat, în primele nouă luni din acest an, vânzări în creştere pe segmentul planurilor financiare pentru copii. Suma asigurată medie, adică ceea ce se plăteşte la scadenţă, a crescut în intervalul menţionat cu 13% faţă de perioada similară din anul precedent, iar prima brută anuală este cu circa 10% mai mare comparativ cu 2009.

Cât costă facultatea

Taxa anuală de şcolarizare la facultăţile din România variază între 2.500 şi 10.000 de lei, potrivit unei cercetări realizate de ING Asigurări de Viaţă, pe baza informaţiilor publicate de instituţiile de învăţământ. Sumele nu includ costul cu cazarea, care ajunge, pe an, până la 6.000-8.000 de lei, în cazul unui loc în locuinţe închiriate, şi până la 3.000-7.000 lei dacă are loc într-un cămin de stat sau privat. „Astfel, cheltuielile pentru susţinerea unui copil la studii într-o facultate din România depăşesc, în varianta cea mai accesibilă, 450 de lei pe lună, respectiv 5.500 lei/an, adică mai mult de o treime din salariul mediu lunar net”, arată reprezentanţii ING. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.339 lei în luna august 2010, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Şi la Asirom părinţii pot încheia poliţe de asigurare pentru copii. La maturitate, copilul poate beneficia de bani, sub formă de rente anuale. În plus, poliţa poate avea şi clauze de accidente sau invaliditate pe parcursul derulării contractului, putând fi decontate cheltuielile de spitalizare. Schema funcţionează ca un produs de economisire pe termen lung, iar la scadenţa poliţei, tânărul va primi suma asigurată, la care se adaugă beneficiul acumulat.

Rente anuale

Reprezentanţii companiilor de asigurări spun că tot mai mulţi clienţi optează ca, la scadenţa poliţelor, banii să fie încasaţi sub formă de rente anuale. „Ponderea tot mai ridicată a clienţilor care optează să încaseze sub formă de rente anuale sumele acumulate prin intermediul planurilor financiare pentru copii – 64% în 2010 comparativ cu 50% în 2009 – demonstrează faptul că părinţii economisesc în principal pentru a le asigura copiilor un sprijin financiar în primii ani de maturitate, atunci când aceştia au nevoie mai mult de sprijin pentru a porni pe propriul drum”, au arătat reprezentanţii ING Asigurări de Viaţă. La această companie, aproape jumătate dintre poliţele noi pentru copii au fost încheiate pentru copii mai mici de doi ani, în creştere cu 4 % faţă de anul precedent. De asemenea, circa o treime din poliţele noi sunt încheiate pentru beneficiari cu vârsta cuprinsă între trei şi şase ani.

Cine cumpără poliţele de asigurare pentru copii

Mai mult de jumătate dintre clienţii care au încheiat anul acesta un plan financiar pentru copii la ING sunt femei (55%) şi au venituri lunare cuprinse între 800 şi 2.000 de lei (54%). Cei mai mulţi au vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani şi sunt căsătoriţi. (Sursa gandulnews).

Adauga un comentariu

*