Au scazut infractiunile contra persoanei si talhariile!

În 9 luni ale lui 2010, în judeţul Bacău s-a înregistrat o scădere cu 11 la suta a infracţiunilor contra persoanei şi cu 25 la suta a infracţiunilor de tâlhărie. Poliţiştii au intervenit la aproximativ la peste 20.000 de solicitări ale cetăţenilor, din care peste 11.000 primite prin apelul unic de urgenţă 112. Aproximativ 80 la suta din infracţiunile descoperite de poliţişti în urma activităţilor preventive desfăşurate au fost depistate în flagrant delict.

Pe parcursul celor 9 luni, acţiunile desfăşurate de către poliţiştii băcăuani au vizat creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a  cetăţenilor, combaterea criminalităţii şi consolidarea activităţii de ordine publică, prin acţionarea în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, precum şi reducerea timpului de răspuns la solicitarea cetăţenilor sau la producerea unor evenimente. Eforturile depuse de către poliţişti au dus la menţinerea sub control a fenomenului infracţional.

Poliţiştii au efectuat 8.293 de razii şi acţiuni cu efective lărgite în zonele cu potenţial criminogen. În cadrul acţiunilor s-a urmărit prevenirea şi combaterea comiterii faptelor cu violenţă în mediul stradal, a furturilor, precum şi depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor ce încalcă legea sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei. În urma activităţilor preventive desfăşurate, poliţiştii au descoperit 2.300 de infracţiuni, 1. 832 dintre acestea fiind descoperite în flagrant delict. De asemenea, au intervenit la peste 20.000 de evenimente din care la peste 11.000 sesizate prin apeluri 112. Poliţiştii au aplanat peste 1.746  de stări conflictuale din care 1.119 intrafamiliale, 84 între grupuri şi  543  din alte motive. În cele nouă luni ale lui 2010, din analiza datelor statistice existente, în ceea ce priveşte situaţia operativă, a rezultat că infracţiunile contra persoanei au înregistrat o scădere cu 11 la suta faţă de perioada similară a anului trecut. În privinţa  infracţiunilor contra patrimoniului, în perioada analizată s-au înregistrat cu 93 de fapte mai puţine decât în perioada similară a lui 2009. Majoritatea indicatorilor referitori la infracţiunile contra patrimoniului înregistrează scăderi faţă de perioada similară a anului trecut, înregistrându-se creşteri minime, de 1 la suta în privinţa furturilor din autoturisme şi  de 4 la suta in ceea ce priveşte furturile din locuinţe. Referitor la mica criminalitate, infracţiunile de furt din buzunare, poşete, genţi au scăzut în perioada analizată cu 25 la suta, faţă de perioada ianuarie –septembrie 2009.

Totodată, au scăzut cu 25 la suta  infracţiunile de tâlhărie şi nu s-a înregistrat nicio tâlhărie cu autori mascaţi.

Criminalitatea stradala

În ceea ce priveşte criminalitatea stradală, în urma activităţilor desfăşurate, infracţiunile de tâlhărie comise pe stradă au scăzut cu 21,8 la suta, iar cele comise în parcuri au scăzut cu 25 la suta. Infracţiunile care intră în această categorie, prin locul în care sunt săvârşite, crează o stare de disconfort şi nesiguranţă amplificată în rândul cetăţenilor, astfel acestea se află permanent în atenţia Poliţiei. În urma activităţilor desfăşurate, au fost prinse 151 de persoane urmărite în temeiul legii, din care 62 persoane urmărite la nivel naţional şi 89 internaţional. Au fost luate măsuri în 792 de cazuri de minori lipsiţi de supraveghere care au fost predaţi familiilor, iar în 45 de cazuri, minorii  au fost încredinţaţi centrelor de ocrotire. Poliţiştii au aplicat 236 de sancţiuni contravenţionale părinţilor şi tutorilor pentru lipsa supravegherii copiilor. De asemenea, au fost aplicate peste 500 de sancţiuni contravenţionale persoanelor care apelau la mila publică sau vagabondau, iar 66 de persoane au fost predate familiilor sau internate în centre de ocrotire.

În urma acţiunilor, controalelor şi percheziţiilor domiciliare efectuate au fost ridicate în vederea confiscării mai multe bunuri şi valori, respectiv 2 350 de  euro, peste 24. 000 de lei proveniţi din operaţiuni ilicite, 126 de arme, peste 10.000 de muniţii, peste 9 900 de kg. de substanţe toxice, 1 200 mc. material lemnos, 24 048 kg. metale feroase şi 11 120 kg. metale neferoase.

Combaterea contrabandei cu tigari

O atenţie sporită s-a acordat prevenirii şi combaterii activităţilor de producere şi comercializare ilegală a produselor din tutun, în cadrul planului de măsuri pentru cunoaşterea, prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse de tutun ce provin din Ucraina, Republica Moldova sau sunt transportate pe Marea Neagră. În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea confiscării 11.963.494 ţigarete (598.175 pachete), în valoare totală de 4.730.014 lei şi au fost aplicate 424 sancţiuni în valoare de 1.625.821 lei, în colaborare cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bacău, Garda Financiară Bacău, Vama Bacău.Tot cu ocazia acţiunilor desfăşurate, au fost înregistrate 20 de lucrări penale, pentru 6 infracţiuni de contrabandă, 12 de evaziune fiscală şi 6 fapte conexe, faţă de 36 persoane. În 16 situaţii s-a început urmărirea penală faţă de 34 persoane, din care 24 au fost reţinute, iar faţă de 18 a fost dispusă arestarea preventivă.

Siguranta rutiera

Pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră au fost organizate şi desfăşurate 1083 acţiuni (+105 faţă de primele 9 luni 2009), din care 706 (+92) cu efective proprii, 250 (-1) împreună cu lucrători de la alte formaţiuni de poliţie şi lucrători ai posturilor de poliţie comunale, iar 127 (+14), împreună cu reprezentanţi ai altor  instituţii ori ai societăţii civile.

Ca urmare a acestor activităţi preventive, precum şi cu ocazia celor desfăşurate zilnic, au fost aplicate un număr total de 64 229 sancţiuni contravenţionale. Din totalul sancţiunilor contravenţionale, ponderea o deţin cele aplicate conducătorilor auto (56112), însă au fost aplicate şi celorlalţi participanţi la trafic, respectiv: pietoni (2470), căruţaşi (1699), biciclişti (970), motociclişti (1088). Au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule 3512 permise de conducere şi 2584 certificate de înmatriculare. Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale constituie o prioritate a Poliţiei Române, astfel, în continuare poliţiştii vor desfăşura activităţi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional. Prevenirea criminalităţii nu poate fi, însă,  înfăptuită doar de Poliţie, ea are o cauzalitate complexă asupra căreia nu se poate interveni decât în colaborare cu alte instituţii sau organizaţii, precum şi cu sprijinul cetăţenilor.

foto adevarul.ro

Adauga un comentariu

*