Ziua europeana impotriva traficului de persoane la Gaiceana

Incepand din 2007, 8 octombrie, a fost numita de Comisia Europeana, in mod oficial „Ziua europeana de lupta impotriva traficului de persoane”, in urma recomandarii Parlamentului European.

Acesta data a fost aleasa in scopul constientizarii, responsabilizarii si sensibilizarii publicului larg asupra fenomenului traficului de fiinte umane si implicatiile extrem de grave pe care le poate avea acest fenomen asupra victimelor si familiilor acestora. In acest context, Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, a lansat  Campania de Prevenire a Traficului de Minori si Exploatarii Copiilor „Foloseste Internetul cu grija… Traficul de Minori are fete ascunse!” Sub acest slogan, campania se desfasoara in cadrul proiectului „Cresterea gradului de constientizare si responsabilizare impotriva traficului de copii”. Proiectul este coordonat de ONG Salvati Copiii Italia, cu fonduri prin grantul de finantare DAPHNE avand caracterul unui proiect transnational implementat in patru tari, Italia, Bulgaria, Romania si Danemarca. Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane are calitatea de partener in cadrul proiectului si este institutia responsabila de implementarea acestuia pe teritoriul Romaniei. Campania urmareste cresterea constientizarii la nivel national cu privire la riscurile aferente utilizarii necorespunzatoate a mijloace tehnologice, internetul, telefonul mobil, aparate video si foto etc. si se desfasoara pe o perioada de 6 luni, incepand cu 18 octombrie cu mesajul „Foloseste Internetul cu grija… Traficul de minori are fete ascunse!”. Campania are doua componente, una virtuala, popularizarea imaginii campaniei, a mesajului si a clip-urilor create in cadrul campaniei prin intermediul retelelor sociale (facebook.com youtube.com, yahoo.com, triluliu.ro, prin intermediul site-ului anitp.mai.gov.ro), si una clasica, activitati ale Centrelor Regionale ANITP de diseminare a materialelor informative in unitati de invatamant. Una dintre aceste intalniri a avuit loc in comuna GaIceana, la care au fost invitati sa participe  elevi si cadre didactice din comuna. Traficul de fiinte umane a dobandit, in ultimii ani, dimensiunile si particularitatile unui fenomen social transnational, responsabil pentru multe drame umane, pentru suferinte devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate pentru munca fortata, pentru oferirea de servicii sexuale, pentru practicarea cersetoriei ori pentru alte scopuri criminale. In acelasi timp, traficul de fiinte umane reprezinta un fenomen de criminalitate organizata care nu cunoaste granie, o infractiune grava prevazuta si pedepsita de legislatia celor mai multe tari. Traficul de fiinte umane nu ne pandeste la coltul strazii, nu ne bate la usi, insa saracia, neatentia, naivitatea, dorinta de bunastare economica neinsotita de discernamant ne pot transforma in victime ale criminalitatii organizate, o lume inumana, in care traficantii folosesc cele mai crude mijloace pentru a obtine bani dispunand fizic, psihologic si economic de alti oameni, transformandu-i in sclavi, intr-o lume in care sclavia a apus demult.

Traficantii au reguli nescrise

„Traficantii de persoane nu isi aleg la voia intamplarii victimele. Au transformat cumpararea, vanzarea si exploatarea oamenilor intr-o profesie de excelenta. Au reguli nescrise, dar foarte explicite si eficiente, metode atent elaborate pentru recrutarea, transportul si exploatarea victimelor. Traficul de fiinte umane nu se limiteaza numai la exploatare fortata, atunci cand victimele nu au libertatea de a alege ce sa munceasca, cat sa munceasca si nu sunt platite pentru munca lor. In majoritatea cazurilor, victimele sunt tinute si abuzate in conditii care genereaza consecinte grave asupra sanatatii lor reproductive si mentale, cu atat mai mult cu cat nici nu au acces la asistenta medicala”, si-a inceput pledoaria comisar Ion Munteanu, presedintele ANITP Bacau. Traficantii folosesc tactici manipulative si metode de control extrem de brutale fata de victime, abuz sexual, batai, intimidari si amenintari directe sau orientate catre familiile victimelor, infometare, exploatare pana la epuizare, izolarea victimelor si permanenta amagire a acestora cu promisiuni de plata si lasare in libertate pentru a le forta sa se supuna ordinelor si cerinţelor lor. Din analizele efectuate la nivel national s-a constatat ca mediul de locuire se transforma intr-un factor de vulnerabilitate, mediul rural a fost principala sursa furnizoare de victime ale traficului in scopul exploatarii sexuale, prin munca fortata si cersetorie. Victimele sunt femei cu varsta cuprinsa intre 15-25 ani si barbati cu varsta intre 18 – 30 ani. Politistii au si cateva sfaturi de care fiecare persoana ar trebui sa tina cont pentru a nu cadea victima a traficantilor. „Intereseaza-te si din alte surse daca promisiunile facute de o persoana privind capacitatea sa de a oferi un loc de munca sunt realizabile, contacteaza ambasada tarii in care urmezi sa pleci pentru a verifica daca indeplinesti conditiile pentru a lucra sau studia in respectiva tara si consulta un jurist privind clauzele unui contract de munca inainte de a-l semna. De asemenea, evita semnarea unui contract cu specificatii evazive de genul «si alte tipuri de activitati» sau «toate activitatile la cererea angajatorului» si asigura-te ca agentia prin intermediul careia ai cautat un loc de munca functioneaza legal.  Refuza orice angajament, nu te angaja cu nimic care ar putea duce la santajarea ta si comunica unei persoane de incredere detaliile privind locul unde vei merge“, le-a spus participantilor la intalnire comisar Ion Munteanu, presedintele ANITP Bacau.

Adauga un comentariu

*