Liga XXL

Cliseul spune ca fotbalistii romani sunt tehnici, rapizi si destul de disciplinati tactic. Cam asta e ideea generala despre cei care evolueaza in Liga I. Si, in mare masura, e adevarat. Numai ca, apropo de „mare masura”, avem si altfel de fotbalisti prin campionat. Iar doi dintre ei chiar au peste 100 de kilograme! Sigur, nu vorbim aici de „grasi”, ci mai degraba de „grei”, mai ales ca oamenii care intra in „Top 10” sunt in principiu portari si fundasi. Dominatia lor ar fi fost „sparta” daca sefii de la CFR Cluj ar fi fost mai ingaduitori si nu ar fi scapat de un atacant impresionant, Cristian Fabbiani, argentinianul despre care se spunea ca are mai mult de 105 kilograme!

Categoria „speciala”, peste 100 kg

Zarko Markovic- 102 kilograme. Fundasul central al celor de la Gaz Metan Medias e cu adevarat un fotbalist impresionant. Pe langa faptul ca e cel mai inalt jucator care a evoluat vreodata in Liga I la cei 2,04 metri ai sai, l-a depasit pana si pe celebrul Bratianu II, stoperul din Serbia conduce si in topul kilogramelor din campionatul romanesc. Iar Markovic, cu cele 102 kilograme ale sale si cu alura sa de „soldat universal”, dirijeaza acum o aparare care sperie, la figurat!, atacantii adversi. Nu de alta, dar evidenta spune ca a primit cele mai putine goluri din Liga I, 7 . Costel Pantilimon – 101 kilograme. Tot la capitolul „peste suta de kilograme” avem un alt nume „greu” care vine de la Poli Timisoara. E vorba de portarul Costel Pantilimon, omul pe care Razvan Lucescu s-a bazat in cateva meciuri ale nationalei. Titularul postului la Poli Timisoara are si el peste doi metri inaltime si, evident, o greutate pe masura, 101 kilograme.

Categoria „grea”, intre 90 si 99 kg

Aici avem patru jucatori, doi portari, un fundas si un atacant. Iar Gaz Metan Medias e reprezentata si aici, cu cel mai masiv dintre fotbalistii acestei categorii. E vorba de Milos Buchta, portarul ceh al sibienilor, care se lauda

cu doar sapte goluri primite in zece meciuri din Liga I si cu cele 98 de kilograme ale sale. Il urmeaza, in ordine, atacantul Vasluiului, Christian Pouga, cu 93 de kilograme la activ, un alt portar de la Poli Timisoara, Andrei Coblis, 92 kg, si Enes Sipovic, 90 kg, un fundas central din Bosnia care joaca pentru liderul campionatului, Otelul Galati.

Categoria „semigrea”, intre 85 si 90 kg

Aici, paleta e mult mai larga. Normal, putem insira multi jucatori, dar ii vom pomeni doar pe cei declarati cu 89 de kilograme si care ar putea sa faca oricand pasul spre categoria superioara. Iar „imediat” poate insemna chiar o masa copioasa dupa un antrenament. Cei patru care stau in stand-by pentru a ajunge la „grei” sunt fundasul Urziceniului, Ersin Mehmedovic, plus portarii titulari de la cele mai mari nume ale campionatului, Steaua si Dinamo. E vorba de Ciprian Tatarusanu si despre Emilian Dolha. Ultimul pe lista este goalkeeperul Brasovului, Mihai Minca.

Categoria „incerta”

Pe langa cei de mai sus s-ar mai putea strecura in top alti jucatori considerati „grei”, e adevarat, momentan doar la figurat. Asta, desi alura si glumele iscate pe seama lor din tribuna i-ar indreptati sa aspire la una dintre primele doua categorii. Intr-o ordine aleatorie, ar fi vorba de brazilianul Cassio, ultimul transfer al Rapidului care are „declarate” 80 de kilograme. Apoi, Claudiu Niculescu, atacantul lui „U” Cluj si „beneficiarul” celor mai multe ironii de acest gen pe vremea cand juca la Dinamo, e trecut in acte cu doar 82 de kilograme.

Categoria „semimusca”

La polul opus, Universitatea Craiova e liderul in acest top. Atacantul Constantin Craciun, cu doar 59 de kilograme, e cel mai usor jucator din Liga I. Oltenii sunt si detinatorii „medaliei de argint” la acest capitol, cu extrema Constantin Gangioveanu si cele 60 de kilograme ale sale. Tot 60 de kg are si Sebastian Sfarlea, mijlocasul de la FCM Targu Mures.

Adauga un comentariu

*