Satul Tescani are club de handbal!

Premiera nationala

De la mijlocul acestei luni, despre satul Tescani, din comuna Beresti Tazlau, nu se va discuta numai ca fiind localitatea ce gaazduieste un muzeu legat de numele lui George Enescu. Ei bine, in acest sat a luat fiinta primul club de handbal din mediul rural! Cel putin la nivelul judetului Bacau este o premiera, daca nu chiar una nationala! E drept, am mai auzit de unul asemanator prin Canlau, ceva legat de Posta, dar ceea ce s-a petrecut la Tescani, este mai mult decat laudabil!  Mai ales ca doi dintre fondatorii acestui club fac munca voluntara. Este vorba deespre  Florin Romanescu si Florin Garlescu. La festivitatile care au marcat lansarea acestui club de handbal in mediul rural au fost de fata, printre altii, Dragos Benea, presedintele CJ, primarul comunei Beresti Tazlau, Dumitru Tulpan, inspector scolar Mihaela Florea, Georgel Cojocaru, directorul Directiei de Sport a Judetului Bacau.

Implicare locala majora

„Am dori ca Tescaniul sa fie cunoscut, de-acum inainte, si pentru marii handbalisti care vor pleca de aici”, a declarat primarul comunei, Dumitru Tulpan. De fapt, acesta, impreuna cu membrii Consiliului Local, s-au implicat major in ceea ce priveste activitea sportiva, amenajand un teren de bitum, vopsit, imprejmuit, dotat si cu o tribuna, teren situat in curtea scolii din satul Tescani. „Ideea infiintarii clubului ne-a venit acum patru ani. Ca fost ales handbalul, poate e legat si de faptul ca unii profesori implicati in proiect au specilizarea handbal”, a declarat directorul Scolii Tescani, Florin Vasilica Romanescu, facand aluzie la colaboratorul sau, Florin Garlescu, fost jucatorde handbal la Stiinta Bacau. Desi directorul scolii este profesor de limba romana, nu s-a sfiit sa treaca si pe postul de instructor sportiv, ocupandu-se de echipa de fete, care, din primavara, va evolua in Campionatul National de Junioare IV. Florin Garlescu se va ocupa de echipele de baieti, care vor evolua in CN Juniori III. Garlescu si Romanescu fac aceasta munca numai din pasiune, fara vreo recompensa materiala sau financiara, mai mult, ei se deplaseaza, de trei ori pe saptamana de la Moinesti si Bacau, pentru a face antrenamente. “Am  intocmit anul trecut un proiect si am primit 100 milioane lei vechi, din cele 180 cate ne-ar fi fost necesare, pentru deplasari si cazari. Am vrut sa demonstram ca meritam investitia. La nivel de scoli, am ajuns in acest an la turneul final al Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar, ocupand locul 6, iar anul trecut am disputat finala pe Moldova”, spune Florin Romanescu. Exista o colaborare intre comuna Beresti-Tazlau si un ONG din Loara (Franta), iar acest lucru se vede in echipamentul echipelor de baieti si fete. In fata a  200 de elevi ai scolii, preotii au sfintit terenul de handbal, iar jucatorii Stiintei Municipal Dedeman Bacau au oferit o mica demonstratie, asistati de antrenorul Gabi Armanu.

Planuri indraznete pentru un club mic

Florin Romanescu, Florin Garlescu, profesorii Costel Oprea si Mihaela Florea, fondatorii gruparii, au ganduri indraznete, lansand chiar ideea organizarii unui campionat judetean, cu participarea formatiilor din Bacau si Onesti, intentionand sa puna si bazele unei formatii de seniori. Se are in vedere construirea unei sali de sport in Tescani si dotarea clubului cu un microbuz, care sa poata fi folosit si de scoala. Problemele inerente inceputului exista. Unii jucatori vin la antrenamente de la 10 km distanta, din Grigoreni, altii de la opt, din Scorteni. „Pentru primul an, nu avem pretentii la un loc fruntas. Dar vom aborda cu alte ambitii campionatul 2011-2012. Deocamdata suntem amatori printre profesionistii de la LPS-uri”, spune Romanescu. „Visez sa fiu in tribuna la primul meci in Liga Nationala al acelui jucator crescut si lansat de noi. Exista ceva promisiuni, dar pana la confirmare este un drum tare lung si dificil”, a adaugat  Florin Romanescu.

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Dar nu sunt toti.Am jucat contra lor si mai era un jucator cu nr 10. F bun.
    Bafta tescani.

Adauga un comentariu

*