Românii plătiţi din drepturi de autor sau PFA ar putea achita impozite majorate de la 10,5 la 35%

Un proiect de modificare a Codului Fiscal prevede creşterea contribuţiilor sociale pentru activităţi independente, de la 10,5% la aproape 35%. Potrivit jurnaliştilor de la Săptămâna Financiară, proiectul ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

El aduce în prim plan ideea mai veche a introducerii contribuţiilor fiscale în Cod, pentru aceasta fiind creat şi un nou titlu – „IX’1 – Contribuţii sociale obligatorii”.

În acest nou proiect de modificarea Codului Fiscal, nu se schimbă modalitatea de plată şi de declarare, acestea rămânând tot în responsabilitatea contribuabilului. Schimbările prevăd însă o modificare a contribuţiilor pentru asigurările personale (pensii), care s-ar putea majora de la 1 ianuarie anul viitor, de la 10,5 la 24,43%. De asemenea, contribuţiile pentru asigurările sociale cresc de la 5,5 la 8,35%, iar cele de asigurări pentru şomaj, de la 0,5 la 0,78%.

Astfel, dacă anul acesta cei care obţin venituri din drepturi de autor şi profesii liberale plătesc contribuţii totale de 16,5 % din venituri, de la anul, dacă Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal va fi adoptată, oamenii vor achita aproximativ 35,5%.

Adauga un comentariu

*