Băsescu către miniştri: Trebuie să explicaţi românilor că avem nevoie de încă un an de austeritate

Preşedintele Traian Băsescu l-a mulţumit celor şase miniştri care au fost remaniaţi pentru activitatea lor în Guvern şi a declarat că austeritatea ar trebui să caracterizeze activitatea Guvernului în perioada următoare. Şeful statului le-a cerut membrilor Executivului să dea dovadă de solidaritate şi le-a promis sprijin în aplicarea măsurilor dificile care să ducă la redresare economică.

Un cabinet care în pofida tuturor dificultăţilor reuşeşte să tracteze România din criza economică înspre creştere economică, dar acest efort se face cu costru şi le vedem astăzi. După numai câteva luni de guvernare a fost necesară o remaniere consistentă a miniştrilor principalului partide de guvernare„, le-a spus preşedintele Traian Băsescu miniştrilor Cabinetului Boc prezenţi la ceremonia de învestire a noilor miniştri.

Şeful statului a ţinut să le mulţumească miniştrilor remaniaţi pentru activitatea în Guvernul Boc, dar le-a cerut miniştrilor de la Finanţe şi Muncă să nu repede greşelile predecesorilor.

Vreau să le mulţumesc tuturor celor şase miniştri pentru apartenenţa la această echipă sacrificată de la bun început pe situaţia economică dificlă creată de criza globală. Vreau să ştiţi că nicio clipă nu accept ideea, pentru că nu corespunde realtăţii, că guvenul nu a făcut ce trebuie în peruoadă de criză. A făcut ce trebuie în limita resurselor pe care le-a avut„, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu la ceremonia depunerii jurământului de către noii miniştri.

Preşedintele a vorbit despre situaţia de dinainte de venirea crizei. „România a intrat în criză cu un buget puternic afectat de legislatia populistă emisă în perioada 2007-2008, legislaţie care a angajat cheltuielile salariale şi sociale dincolo de limitele pe care România le putea suporta. Cu această fotografie bugetară guvernula trebuit să intre în plină criză economică şi să ia măsuri impopulare„, a amintit preşedintele.

Şeful statului a respins criticile aduse în momentul luării unor măsuri de austeritate impopulare. „Mulţi au spus că Guvernul, Premierul, Preşedintele nu au inimă, nu se gândesc la oameni. Răspunsul meu este: Dinpotrivă, ne gândim la oameni, ne gândim la România.  Măsurile care s-au luat nu puteau fi evitate dacă vrem ca România să nu intre într-un colaps financiar„, a replicat preşedintele care a adăugat că deşi s-au luat aceste măsuri toată resursa financiară se duce în acest tip de costuri.

Preşedintele a făcut o radiografie a situaţiei economice a României. „Nu avem încă o clară pespectvă a resursei financiare destinată investiţiilor pentru 2011, pentru simplul motiv că deficitul bugetar stabilit pentru 2011, 4,4% din PIB, va fi consumat pentru acoperirea deficitului fondului de pensii, deficitul findului de şomaj  şi pe plata arieratelor„.

Pornind de la această situaţie, preşedintele a cerut continuarea măsurilor de austeritate şi solidaritate noilor miniştri. „În lipsa măsurilor de austeritate care să vizeze inclusiv cheltuielile sociale şi aici sunt destule zone unde se poate acţiona pot să vă spun că vom avea o creştere de 1, maxim 2% în 2011, ceea ce nu va angrena forţă de muncă suplimentară. Va trebuie să explicăm românilor că austeriatea trebuie să caracterizeze acţiunea guvernamentală dar şi a fiecărui român în parte şi în anul 2011„, a declarat preşedintele.

Acesta a subliniat că prin măsuri de austeritate se vor crea condiţiile necesare investiţiilor: „Numai prin austeritate putem obţine o creştere mai mare. Eu sper într-un 2-3% dacă guvernul  va continua să ia măsurile care se impun pentru a crea condiţii de investiţii din bugetul de stat. Alături de nevoia de a contribui cu bani din bugetul de stat la investiţii nevoia de a absorbi banii europeni este fundamentală„.

Fac apel la fermitate, dar şi la capacitatea de a explica românilor că avem nevoie de încă un an de austeritate şi solidaritate, un an care să fundamenteze premisele de creştere economică solidă şi sănătoasă în favoarea fiecărui român„, a mai declarat preşedintele.

Sursa REALITATEA.NET

Adauga un comentariu

*