Bugetarii Onestiului, condamnati la saracie

“Patina” cenusie a blocurilor comuniste din Onesti, la multe din ele “coscovindu-se” aspectul exterior in timp ce putine si-au schimbat fatadele, in culori vii (galbene, sinelii si doar câteva portocalii), este “grizonata” acum de neajunsurile cu care se confrunta locuitorii municipiului dupa aplicarea masurilor de criza de catre Guvernul Emil Boc. In timp ce la Rafo se asteapta semnele de bun augur deschise de finalizarea proceselor in care s-a aflat aceasta mare societate comerciala iar alte câteva firme sunt pe un drum bun, mii de onesteni sunt derutati de bulversarile produse in ultimul timp. Disponibilizarile din sectorul bugetar, sub “umbrela” externalizarii serviciilor publice ale primariei onestene si infiintarea unei noi societati comerciale (Directia Domeniului Public si Privat, ce a inceput sa functioneze de circa o saptamâna) precum si reducerea salariilor bugetarilor cu un procent de 25 la suta, carora li se adauga si cresterea TVA la toate marfurile comerciale sunt “cele mai grele lovituri de suportat” pentru onesteni. Daca la Târgu Ocna, la infiintarea Companiei de Utilitati Publice au fost opinii ca inainte de infiintarea acesteia era necesara o restructurare a personalului, nou-creata Directie a Domeniului Public si Privat din Onesti a facut ca in jur de 100 de salariati ce lucrau inainte in cadrul serviciilor publice ale primariei sa isi piarda locul de munca.

Disputa acerba a declaratiilor

Intr-o declaratie a deputatului Valerian Vreme, din urma cu doua saptamâni acesta isi exprima consternarea fata de faptul ca “este o nebuloasa totala ce se intâmpla la Primaria Onesti. La supunerea dezbaterii, in Consiliul Local a proiectului de hotarâre privind aprobarea noilor organigrame s-a promis ca se vor pastra toate locurile de munca si acestea nu s-au pastrat. Consilierii democrat–liberali si-au dat votul pe aceasta motivatie pentru noua organigrama, iar in jur de 100 de salariati si-au pierdut locul de munca, primaria netinându-se de promisiunile initiale. Este o mâhnire pentru mine ca atunci când s-a infiintat aceasta societate, Directia Domeniului Public si Privat (la care am avut o reticenta, fiind o chestiune «balcanica» infiintarea acesteia), s-a promis ca se vor pastra toate locurile de munca si in noua structura multe din acestea nu se mai regasesc. Daca ei previzioneaza ca se va lucra la acelasi randament cu 100 de salariati mai putin, ma intreb ce faceau acesti muncitori când au avut serviciu in cadrul primariei onestene?”.
In replica la aceasta declaratie administratorul Directiei Domeniului Public si Privat, ing. Ioan Paris a mentionat ca “multi din fostii salariati si-au exprimat intentia de a intra in somaj. In plus, la stabilirea noii organigrame s-a tinut cont de reglementarile Guvernului Boc, privitoare la faptul ca numarul de angajati trebuie sa fie proportional cu numarul locuitorilor unei asezari. Deputatul Valerian Vreme, pentru care am un mare respect vorbeste insa in «limba celor de la Bucuresti», care conduc acum tara. Desi a fost propulsat de catre onesteni sa le reprezinte interesele in Parlamentul României, dânsul vorbeste ca un sef, fara a tine cont ca «politica onestenilor» se face in acest municipiu. Si mai este un lucru: daca deputatul Valerian Vreme nu ar face parte din Partidul Democrat Liberal (ce scade vertiginos in sondaje, astfel ca nici «aurite» acestea nu pot arata altfel), as fi fost surprins de declaratia sa. Dar atunci când aproba politica de la Bucuresti ce considera ca «e ultima solutie» luarea unor masuri nepopulare (lucru care nu este adevarat), ma surprinde aceasta atitudine a sa!”

Bugetarii, in situatie de criza inasprita

Dincolo de acest duel al declaratiilor nivelul de trai al onestenilor se acutizeaza spre un prag de jos, fiind numerosi salariati care se plâng ca au ajuns la limita supravietuirii. “Este prea mare reducerea salariilor cu 25 la suta, când acestea asigurau cât de cât traiul zilnic. Sunt nevoita sa incerc abia sa ma descurc cu 600 de lei pe luna, acum vara. Dar la iarna cu ce voi plati incalzirea locuintei si sa achit toate facturile? Este de-a dreptul strigator la cer in ce calvar am ajuns prin aceasta reducere de 25 la suta”, ne-a declarat Daniela P. Si in rândul salariatilor Primariei Onesti este o mare stare de nemultumire, generata de scaderea salariilor cu 25 la suta si pierderea unor drepturi. “Nu mai putem sa ne platim ratele pe care le avem, suntem in pragul inceperii scolii si nu avem cu ce cumpara rechizite copiilor pentru a merge la scoala. Guvernantii ar trebui sa vada «fluturasul» cu salariul pe care il luam si sa ne spuna cum sa ne descurcam. Nu ne ajung banii nici de medicamente si pentru cumpararea celor necesare traiului de zi cu zi”, a marturisit cu multa amaraciune un angajat al primariei onestene. “Tavalugul” reducerii cu 25 la suta a salariilor afecteaza si alte domenii ale sferei bugetare, inclusiv pe agentii de politie, care dupa cum mentioneaza “au ajuns la un salariu la jumatate de cum primeau inainte de aplicarea acestei masuri”. De asemenea, cadrele didactice traiesc in acest «calvar al deznadejdii» de la inceputul vacantei de vara, atunci când le-a fost redusa cu 25 la suta valoarea sumei de bani reprezentând concediul de odihna. Promisiunile guvernantilor ca in anul 2011 vor creste cu 10-20 la suta salariile cuprinse intre 600 si 800 de lei nu mai “incalzesc” pe nimeni, oamenii considerând ca la aplicarea masurii reducerii cu 25 la suta a salariilor (ce nu aduce economia de care are nevoie România acum, nevazându-se inca nici un efect pâna in prezent), trebuia tinut cont de salariile cele mai mici, sa nu fie afectate in asa mare masura iar reducerea se putea face progresiv, la salariile mai mari de 800 de lei. “Curba de sacrificiu” pe care o indura in acest moment salariatii din domeniul bugetar, ce isi primesc salariile ciuntite cu 25 la suta este una fara precedent pentru cei care servesc statul ca profesori, medici, militari, functionari publici iar aplicarea legii unice de salarizare ii va afecta cu o noua reducere a salariilor, dupa cum mentioneaza multi analisti politici.

Sursa ONESTIEXPRES.RO

Comentarii

  1. TOTI „PRIMAREII” AVEAU SALARII SI MAI ALES SPORURI DE TE INGROZEAI——————-SA LE TAIE NU 25% CI 50% SI NU PE 6 LUNI CI PE VIATA ——————PACAT TOTUSI DE CEI CU 6 – 8 MIL. SALAR.EU VORBESC AICI DE BIROCRATI , NU DE MUNCITORUL ADEVARAT.

  2. D-LE MARCO ESTI UN TIMPIT! CUM POTI VORBI ASA CEVA LA GENERAL?EU LA 61 ANI CU 43 ANI VECHIME IN MUNCA IN 2009 LUAM 796 LEI, IN 2010 697 IAR ACUM AM RAMAS CU 532 LEI BANI IN MINA. LA PENSIE NU POT IESI CA NU AM DEAJUNS LA GRUPA,MEDICAMENTELE COSTAU 23 LEI IAR ACUM DUPA „MAGARIA” LUI BOC MA COSTA 110 LEI, AVIND DIABET SI UN PREINFARCT./cE URMEAZA? STREANGUL.? DAR AS LUA SI UNUL CA TINE UN IMBUIBAT DE SMECHERAS SAU UN PENSIONAR DE LUX DE 1500 LEI PE LUNA./SA-TI FIE RUSINE SA MAI SCRII ASA CEVA SA JUDECI BUGETARII LAOLALTA CU CEI CITIVA 10-15 PUSI IN FUNCTII DE CONDUCERE CA POATE ASA AU MERITAT,ORIAU FOST INZESTRATI DE LA DUMNEZEU./SALUTARE….

  3. @BRANDAN—————-PAI CRED CA DE ASTA AI SALARUL MIC CA ESTI PROST . VEZI CA SE SCRIE „TAMPIT” SI NU „TIMPIT” SI SE MAI SCRIE „MANA” SI NU „MINA”. LA ASA EXPRIMARI SI SALARUL MINIM PE ECONOMIE MI SE PARE CAM MARE PTR. DUMNEATA.————–HAI SA-TI SPUN CEVA . A APARUT TOT IN PRESA LISTA CU „SPORURILE” CARE SE DADEAU LA PRIM ONESTI. ERA CEVA DE GROAZA, INCREDIBIL. DIN ACEASTA CAUZA A AJUNS TARA UNDE ESTE ACUM.GUVERNUL A FACUT CEA MAI CORECTA TREABA CA I-A TERMINAT PE BUGETARI CU TAIEREA IDIOTENIILOR CARE SI LE DADEAU ( SPOR DE ZAMBET ! SPOR DE DISPOZITIV! NORMA LUNARA DE HAINE !ORE SUPLIMENTARE CARE NU SE FACEAU DAR CARE DEPASEAU CA PLATA UN SALAR AL UNUIA CARE MUNCEA CU ADEVARAT, ETC)NU SANT UN FAN BOC SAU BASESCU , DAR CEL PUTIN VAD CA VOR SA FACA ORDINE IN TARA (VEZI PENSIILE SPECIALE SI CELE DE LUX )—CA FAC SI PROSTII SANT DE ACORD. DACA IN 1989 ERAU 800.000 DE BUGETARI , ACUM SANT 1.400.000 . DE CE? A APARUT CALCULATORUL , MUNCA SA SIMPLIFICAT .DATI AFARA PE CAPETE , ASTA TREBUIE SI SE VOR REZOLVA MULTE. DIN ACESTE CAUZE EXPUSE , A-TI AJUNS SA PLATITI UN TRATAMENT CAT NU FACE . AICI AVETI DREPTATE SI VA SUSTIN .

  4. BRANDAN esti PDL-ist recunoaste ! Tu cu BASESCU ,BOC al de VREME onesteanul ,sunteti creatorii saraciei si hausului in tara .In ce priveste sporurile , bati campii si faci confuzii cu cei care lucreaza in banci .Te felicit ca esti la curent cu ortografia privind inlocuirea lui I cu A ,dar nu cunosti stare de saracie si starea de spirit a celor care au votat cu PDL .Ai o calitate esti fidel partidului PDL si osluga credincioasa .BRAVO!

  5. scuza-mi greselile si chiar jignirea dar vreau sa te anunt ca la Onesti nu beneficiat de haine si nici bonuri de alimente darmite de sporurile ce le indrugi acolo.Aceste favoruri au circulat pe la primariile din judet in special la comune,la noi strict sporuri de vechime, salariu de merit la cine merita si cam atit,se poate controla daca sesizati CURTEA DE CONTURI.In legatura cu nr. de posturi se aplica niste normative la nr.de locuitori si nu se poate compara populatia dinainte de 1989 si nici taxele ca numar si valoare care se incaseaza acum, cite societati sunt pe raza municipiului,cite case,vile si alte acareturi construite, situatia economica si banii din ce in ce mai putini toate fac in final la o munca mai grea in fiecare sector./

  6. Articolul e prost !!! foarte prost ! Dar ce ziceti stimabililor de acei specialisti de pe platforma chimica, muncitori, maistri, ingineri cu inalta calificare disponibilizati mereu de acum 20 de ani, in prag de 50-60 de ani, ca nici someri nu mai sunt, care dupa zeci de ani de munca si de contributii la diverse fonduri; sanatate, pensii, nu primesc nimic; sunt nimiciti, Morti ! Unde sa plece, ce sa munceasca! Asta da genocid profesional ! Izolam peretii blocurilor cu polistiren din Austria, Germania, cand o putea face cu polistirenul produs la noi!. E mult mai grav decat putem noi banui>

  7. citi loc are Onestiul si citi loc are com caiuti peste citeva luni ma mut la blidari sint bacaoan
    mi am terminat sv inchinat patriei hai la pralea

Adauga un comentariu

*