Hidrologii anunţă o nouă viitură pe râul Siret

Viitura este aşteptată în cursul nopţii de miercuri spre joi. În plus, hidrologii se aşteaptă la noi creşteri de debite pe râurile Siret şi Prut.

Hidrologii au anunţat că se aşteaptă la o nouă viitură pe râul Siret în noaptea de miercuri spre joi.

Râul Suceava colecteaza prin toţi afluentii săi precipitaţiile acumulate în ultimele ore în judeţul Suceava, şi, în acest moment, este depăşită cota de pericol cu peste 1,5 metri la staţia Iţcani, pe râul Suceava. În cursul nopţii, viitura va ajunge din râul Suceava în râul Siret.

Potrivit datelor primite de la autorităţile ucrainiene, se înregsitrează noi creşteri de debite şi niveluri pe râurile Siret şi Prut. Pentru a întârzia viitura care se propagă din Ucraina către România pe râul Siret, conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române a dispus ca, din acumularea Bucecea, să se reducă debitul cu circa 200 mc/s pentru a permite decalarea viiturilor de pe râurile Suceava şi Siret în punctul de confluenţă, iar nivelurile în aval pe sectorul Lespezi-Dragesti să fie comparabile cu cele de la prima viitură.

Maximul primei viiturii de pe Siret a trecut de zona Halauceşti şi se îndreaptă spre Nicolae Bălcescu-Roman unde va ajunge în cursul nopţii de miercuri spre joi în intervalul orar  1:00-3:00. Echipele Apelor Romane, împreună cu cele ale Inspectoratelro Judeţene de Servicii de Urgenţă, ale Armatei, Jandarmeriei se află la faţa locului şi lucrează la consolidarea digului şi la stabilizarea infliltraţiilor.

Debitul râului Prut, la staţia Rădăuţi Prut este în uşoară scădere, respectiv de 2000 mc/s, debit care va rămâne constant şi în orele următoare, datorită precipitaţiilor din ultimele două zile. În acumularea Stânca Costeşti, s-a acumulat un volum de 248 milioane de mc de apă, şi mai are o rezervă de 62 de milioane de mc de apă.

Pentru atenuarea noii viituri de pe râul Prut, care vine din Ucraina, specialiştii au suplimentat debitul evacuat din acumularea Stânca Costeşti la valoarea de 710 mc/s, fără a fi probleme pentru digurile din aval.

În ceea ce priveşte debitele Dunării acestea sunt foarte aproape de nivelul din 2006 pe sectorul Brăila-Galaţi. Astfel, Dunărea, la Brăila, a atins un nivel de 686 cm, situându-se  cu 26 de cm peste cota de pericol, dar cu 13 cm mai puţin decât în anul 2006. Dunărea, la Galaţi, are în acest moment un nivel de 657 cm, fiind cu 3 cm mai puţin peste cota de pericol, fiind aproximativ la acelaşi nivel cu cel atins în 2006.

Hidrologii au atras însă atenţia că în continuare, pe Dunare, debitele sunt în creştere, pe sectorul Brăila-Galaţi, iar pe râul Siret se creeaza efectul de remuu (apa din Dunăre urcă pe cursul Siretului) pe o lungime de 25 de km.

Sursa REALITATEA.NET

Comentarii

  1. yeyeyeryeryeryeryeryeryery

Adauga un comentariu

*