Un medic la cinci paturi

Guvernul a stabilit numarul maxim de angajati din spitale

29.865 de lei este suma pe care statul o va plati anual pentru fiecare pat din unitatile de asistenta medico-sociale. Guvernul a aprobat hotararea prin care stabileste standardul de cost/an pentru servicii acordate in unitatile medico-sociale organizate si administrate conform legii, acest standard de cost urmand sa stea la baza determinarii necesarului anual de fonduri pentru functionarea spitalelor. 8.804 lei din aceasta suma va fi suportata de la bugetul de stat, iar restul de la bugetul local, pentru acoperirea cheltuielilor administrative si de intretinere.

Grosul banilor trebuie sa vina de la bugetul local

Standardul de cost pe an pentru fiecare pat din unitatea medic-sociala a fost stabilit vineri, cand Hotararea de Guvern a fost publicata in Monitorul Oficial si cuprinde, pe de o parte, cheltuielile de personal aferente medicilor si personalului medical si cheltuielile cu medicamentele si materialele sanitare, iar pe de alta parte, cheltuielile pentru personalul nemedical, dar si de cele pentru hrana, bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii unitatii medico-sociale- reparatii, consolidari sau dotari. Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, va suporta cheltuielile cu personalul medical si medicamentele, transferand la bugetul local sumele necesare, in limita a 8.804 lei/an/pat.

Cheltuielile aferente personalului nemedical si intretinerii unitatii medicale cad in responsabilitatea bugetului local, care trebuie sa asigure restul de pana la 21.061 de lei/an/pat. Tot consiliile locale sau judetene care au in administrare spitale vor trebui sa asigure si sumele suplimentare in cazul in care vor exista pacienti cu nevoi speciale, care primesc servicii ce depasesc nivelul standardului de cost deja stabilit.

Normarea personalului

Prin aceeasi Hotarare de guvern a fost stabilit si numarul maxim de angajati din unitatile medico-sociale. Astfel, in fiecare spital va trebui sa existe un medic la cinci paturi, un cadru sanitar mediu la 15 paturi, pe tura, si o infirmiera la 12 paturi, pe tura. In plus, personalul TESA nu trebuie sa depaseasca 10% din numarul total de posturi prevazut de statul de functii. Din punct de vedere al asistentei comunitare, pentru a raspunde nevoilor si pentru a asigura un minim de calitate, hotararea de guvern stabileste ca la fiecare 500 de persoane asistate sa existe un asistent comunitar, iar pentru grupurile de rromi, un mediator la 700 de persoane consiliate. Autoritatile locale care au in administrare unitatile medico-sociale si care au preluat activitatea de asistenta medicala comunitara vor raspunde pentru repartizarea sumelor transferate din bugetul Ministerului Sanatatii si din bugetul propriu, pentru finantarea la timp si in bune conditii a spitalelor si pentru buna organizare a acestora.

Adauga un comentariu

*