Mar de 300 de grame in mana fiecarui elev si prescolar

Fructul trebuie sa fie „stas“, o treime de kilogram, sa nu aiba nici o pata si sa fie curat. Merele se vor da din noiembrie si pana in martie.

Prescolarii din gradinitele de stat, cu program de 4 ore si elevii de clase primare si gimnaziale vor primi, din luna noiembrie a acestui an, cate un mar care va cantari 300 de grame. Fructul trebuie sa fie „stas“ – o treime de kilogram, sa nu aiba nici o pata si sa fie curat. De asemenea, marul trebuie sa fie fara materii vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, sa reziste la transport si manipulare. Dupa anuntarea caracteristicilor fructului s-au iscat discutii aprinse in rindul producatorilor romani, pentru ca merele lor sunt excluse din acest program. Producatorii particulari din tara sustin ca acestea vor fi artificiale, intrucat nu se obtin decat prin stropire si cu interventii cu fel de fel de chimicale, care nu sunt sanatoase. Conform programului european,  copiii vor primi mere la scoala, timp de 100 de zile pe an. Fructul nu va costa mai mult de 30 de bani. Merele pentru elevii romani vor fi cumparate cu bani de la UE si fonduri de la bugetul statului. Romania se plaseaza pe locul al treilea in grupul tarilor care vor beneficia cel mai mult de pe urma programului Comisiei Europene „Fructe pentru scoli“, beneficiind de 9,6 milioane euro pentru anul scolar 2010-2011. Tarile care vor beneficia de cele mai mari fonduri sunt Italia – 21 milioane euro, si Germania – 10 milioane euro. Nutritionistii atentioneaza dascalii ca nu trebuie sa se distribuie simultan merele si laptele in unitatile scolare in care elevii primesc lapte si nu derivate, pentru ca astfel copiii ar putea suferi probleme digestive. Merele se vor da din noiembrie si pana in martie, adica in perioada rece, cand se considera ca necesarul de vitamine in organism este foarte mare dar mai greu de asigurat. Sa vezi bataie la licitatiile organizate pentru castigarea acestora. Intrebarea este daca se mai gasesc in Romania mere fara pete, curate, fara urme de viermi, fara miros sau gust strain. Pariem ca licitatiile vor fi castigate de merele de export! (D.M.)

Comentarii

  1. Neculai Doru a zis:

    Dragii mei prieteni de la toate Partidele politice !
    Ca sa se respecte ceea ce se spune, fiti buni si identificati magazinele, supermarketurile sau alte unitati in care gasiti la vanzare acest stass la toate merele ?
    Din start se poate sti ca programul nu poate fi RESPECTAT, chiar daca ar exista Vointa politica si Corectitudine !
    Ganditi-va inainte de a va bate pentru castigarea Licitatiei !
    Copiii carora le dam aceste MERE, sunt ai nostri, Viitorul acestei Tari, care se numeste ROMANIA.

  2. mihaela a zis:

    Scolile se vor trsndforms in aprozare? si asa nu ne este usor sa distribuim laptele si cornul, am ajuns de rasul soferilor care vin cu ele doar o data pe saptamana, pretind sa le descarci tu cu fortele copiilor si sa stai „drepti” cand vin ei la orice ora, de parca am fi gestionari si nu am mai avea si ore in ziua aceea. Dar ei cu banii incasati si noi cu restul! iar elevii isi bat joc de produse le imprastie pe jos zicandu-le laturi. Halal de noi!

  3. Vor fi mere cu tot felul de ,toxine in ele ! Mere tip, care sunt din Argentina ,Chile ,Africa de Sud ,Polonia ,Olanda etc !! le vedeti prin supermarcketuri ,la Selgros ,Billa,Metro sau Real !! Pline cu toxine !! Le pui in camara in noiembrie si tot asa vor arata si in luna mai !!

Adauga un comentariu

*