Inselatorii prin SMS

Un premiu se poate transforma intr-o pierdere de milioane!

In primul trimestru al acestui an, IPJ Bacau – Serviciul de Investigatii Criminale, a fost sesizat intr-un numar de trei cazuri de inselaciune a caror mod de operare consta, in general, in primirea pe telefoanele mobile a unor mesaje, prin care persoanele vatamate sunt anuntate ca au castigat premii in bani, de obicei 10.000 de Euro, la asa-zise „concursuri” organizate, de regula, de catre firmele de telefonie mobila sau posturi TV cunoscute.

Se solicita destinatarului sa contacteze „reprezentantul” comisiei de concurs, pe un telefon mobil a carui numar este transmis odata cu mesajul initial. In marea majoritate a cazurilor, persoanele inselate au dat curs solicitarii si, in momentul cand au contactat „reprezentantul” respectiv, acesta, cu abilitate, a determinat partile vatamate sa depuna, prin mandat postal, diferite sume de bani, de la 800 lei la 6.000 lei, in contul unor „reprezentanti” ai comisiilor de concurs, in diferite localitati din tara,  sume ce ar reprezenta „comisioanele” de analiza a dosarelor si taxele de transmitere  a „castigurilor”. Dupa efectuarea transferurilor de bani, cei contactati de partile vatamate nu mai raspund la telefon si nici nu transmit catre destinatari sumele de bani „castigate”, fapt pentru care victimele isi dau seama ca au fost inselate si sesizeaza politia despre acest lucru. In baza celor sesizate, s-au declansat anchete in vederea descoperirii autorilor acestor fapte de inselaciune. S-a constatat ca, de regula, escrocii folosesc drept destinatari ai sumelor trimise prin Posta Romana, persoane de incredere, de obicei rude, frati, surori, parinti, cumnati, care nu cunosc ori nu recunosc adevarata provenienta a sumelor de bani pe care le ridica de la oficiile postale si pe care apoi le transmit rudelor lor, care sunt de fapt autorii faptelor de intelaciune. Un astfel de caz este cel din 10 februarie 2010, cand, la sediul I.P.J. Bacau – Serviciul de Investigatii Criminale, s-a prezentat I. S., de 34 de ani, din judetul Bacau, care a reclamat ca a fost inselata. La acea data, victima a primit pe telefonul mobil un mesaj din care rezulta ca a castigat suma de 10.000 Euro, ca urmare a unui concurs organizat de un postul de televiziune cunoscut, si ca, pentru a intra in posesia premiului, trebuia sa sune la acelasi numar de telefon de la care a primit mesajul. Urmand instructiunile, reclamanta a sunat la numarul de telefon indicat, unde a intrat in discutii cu o persoana de sex masculin care s-a prezentat ca reprezentant al postului TV . Acesta a reusit sa o determine pe reclamanta ca, in ziua de 10 februarie, in jurul orei 10.00, sa se deplaseze la un Oficiu Postal din Bacau, de unde a trimis la Oficiul Postal din Bucuresti, pe numele lui Ion G., suma de 880 lei.

Intrucat asa-zisul reprezentant al postului TV i-a solicitat reclamantei sa nu povesteasca nimanui despre premiul castigat si sa mai depuna suma de 690 lei  pe numele aceleeasi persoane, reclamanta a intrat la banuieli,  fapt pentru care s-a hotarat sa reclame cele intamplate. Urmare a activitatilor intreprinse in colaborare cu politistii Sectiei 6 Politie Bucuresti, Ion G. a fost identificat si audiat, ocazie cu care a declarat ca, cel care l-a rugat sa ridice banii de la Oficiul Postal este fiul sau vitreg, Florin S. Cercetarile continua in vederea probarii si stabilirii intregii sale activitati infractionale.

Alt caz, acelasi mod de operare

Un alt caz asemanator este cel din 24 aprilie, cand IPJ Bacau – Serviciul de Investigatii Criminale, a fost sesizat de U. C., de 37 ani, din  judetul Bacau, ca a fost inselat cu suma de 900 de lei,  de o persoana necunoscuta. Astfel, in ziua de 23 aprilie, partea vatamata a primit pe telefonul mobil, de la un alt post telefonic mobil, un mesaj din care rezulta ca a castigat suma de 10.000 Euro, ca urmare a extragerii numarului de telefon la o tombola organizata de o companie de telefonie mobila. Urmand instructiunile initiale, reclamantul a sunat la numarul de telefon indicat, unde a intrat in discutii cu un barbat care s-a prezentat ca reprezentant al firmei. Acesta a reusit sa-l determine pe reclamant ca, in aceeasi zi, in jurul orei 10.00, sa se deplaseze la un Oficiu Postal,  de unde a trimis la un Oficiu Postal din  Constanta, pe numele unei femei, T. C., suma de 900 lei. „Reprezentantul firmei de telefonie mobila” i-a solicitat victimei sa nu povesteasca nimanui despre premiul castigat si sa mai depuna suma de 2.400 lei  pe numele altei persoane, ce urmeaza a fi comunicate in timpul completarii mandatului. Reclamantul a banuit ca este inselat, fapt pentru care s-a hotarat sa reclame la politie cele intamplate. Urmare a activitatilor intreprinse, in colaborare cu politistii Sectiei 4 Politie Constanta, T. C. a fost identificata si audiata, ocazie cu care a declarat ca, cel care a rugat-o sa ridice banii de la Oficiul Postal din Constanţa, este fratele ei, Marius F. In prezent se continua cercetarile in vederea probarii si stabilirii intregii activitati infractionale a faptuitorului.

Politistii atrag atentia!

Deoarece aceste fapte de inşelaciune sunt tot mai des intalnite, politistii va recomanda sa fiti sceptici atunci cand sunteti anuntati din senin, prin telefon, ca ati castigat bunuri si sume importante de bani si sa manifestati prudenta cand un strain va cere sa-i dati date cu caracter personal, nume, adresa, numar de cont, cu atat mai mult cand va cere sa platiti diverse favoruri pentru a intra in posesia asa-zisului premiu. Adresati-va de urgenta celei mai apropiate unitati de politie sau verificati amanuntit datele “concursului”, inainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*