Ca romanul, nu-i niciunul!

Statiile de emisie-receptie sunt tot mai cautate de soferii care au tendinta sa calce pana la fund pedala de acceleratie. Si chiar si de cei care nu au o astfel de tendinta. De cand au aparut radarele „invizibile“, tot mai multi bacauani isi cumpara astfel de aparate, pentru a putea afla unde sunt amplasate radarele. Politistii spun ca nu ii deranjeaza situatia, atata vreme cat soferii respecta limita legala de viteza si nu mai au loc accidente rutiere.

Noile radare ale politiei ii determina pe soferi sa-si cumpere statii de emisie-receptie ca sa nu mai fie depistati in trafic in timp ce depasesc limita legala de viteza. Pentru a nu ajunge sa plateasca amenzi, bacauanii, si nu numai ei, au gasit o solutie destul de costisitoare, statiile de emisie-receptie. Vechile detectoare nu le mai sunt de folos soferilor de cand, pe soselele din judet au aparut cele 10 radare „invizibile“, detectate tardiv de detectoarele clasice. Toti conducatorii auto care au in masini statii de emisie-receptie pot comunica intre ei pe o anumita frecventa si se pot informa cu privire la locul in care este amplasat radarul. Desi aparatura nu este la indemana oricui, soferii fac sacrificii si le cumpara pentru a nu plati amenzi. Cei mai afectati de noile aparate radar par a fi soferii de TIR-uri, care circula foarte mult prin tara si nu-si permit sa mearga cu 50 de kilometri pe ora prin toate localitatile. Inloc sa plateasca amenzi in nestire, soferii de TIR prefera sa stranga banii necesari pentru a-mi lua o statie de emisie-receptie. Soferii vorbesc intre ei si stiu exact unde este radarul. Cum motiveaza ei folosirea statiilor de emisie receptie? Indicat ar fi sa circule cu viteza legala dar de multe ori timpul nu le permite si atunci apeleaza la tot felul de lucruri pentru a nu-si da salariile pe amenzi. Tot mai multi soferi se doteaza cu astfel de aparate. La inceput, cand au aparut noile radare, numarul celor care aveau statii de emisie – receptie era mai mic, insa acum creste pe zi ce trece. Aparatele de emisie-receptie sunt cautate nu numai de soferii de tiruri care fac curse prin toata tara, ci si de cei care conduc mai putin. Toti spun ca o astfel de aparatura este buna in orice moment pentru ca nu se stie unde ajungi. Vanzatorii de la magazinele in care se gasesc aparate de emisie-receptie au confirmat faptul ca au crescut vanzarile si sunt de parere ca, in perioada urmatoare tot mai multi soferi le vor trece pragul. Daca pana acum, soferii care aveau curse lungi le foloseau pentru a conversa cu ceilalti participanti la trafic, acum le folosesc pentru a afla unde sunt amplasate radarele. Deocamdata, la noi nu sunt foarte multe magazine in care se vand statii de emisie-receptie, dar cu siguranta vor aparea si in magazinele de piese auto. Pretul unei statii de emisie receptie auto se stabileste in functie de raza de acoperire si de puterea semnalului. El porneste de la 300 lei si poate depasi 600 lei. Insa, majoritatea soferilor si le proicura din strainatate, unde preturile sunt in jur de 100 de Euro.

Statiile de emisie-receptie nu pot fi confiscate

O statie de emisie – receptie este formata dintr-o antena de exterior, prin care se transmite semnalul pe unde radio, aparatul care preia semnalul si un microfon prin care pot comunica una sau mai multe persoane. Statiile de emisie –receptie nu sunt bunuri care sa poata fi confiscate in momentul in care soferii sunt opriti de politisti, cum procedau acestia pe vremuri cand erau confiscate detectoarele radar, deoarece nu intra pe frecventele pe care emite politia. Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere spun ca nu ii deranjeaza faptul ca soferii isi cumpara statii de emisie-receptie. Si inainte existau tot felul de metode prin care soferii se atentionau intre ei. Oamenii legii spun ca radarele sunt amplasate mai ales in zonele in care au avut loc cele mai multe accidente rutiere si atata vreme cat soferii circula regulamentar, statiile de emisie-receptie nu ii deranjeaza. (D.M.)

Adauga un comentariu

*