Sascut, pe harta Ariepiscopiei Romanului si Bacaului

Comuna Sascut a devenit de marti centru administrativ teritorial pe harta Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. O contributie decisiva in realizarea acestui lucru au avut-o PS Ioachim Bacauanul, preotul Ioan Negoita si deputatul Gabriel Petru Vlase, cel care a donat Protopopiatului cladirea unde acesta va functiona.  Aproape 70 de parohii, de la Urechesti la Stanisesti, de la Racaciuni si pana la Podu Turcului isi vor avea conducerea administrativa la Protopopiatul Sascut.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Pancesti, comuna Sascut, a fost gazda unei ceremonii religioase de de investire a preotului Ioan Negoita in functia de protopop al nou infiintatului Protopopiat Sascut. Slujba religioasa a fost oficiata de Prea Sfintia Sa Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, alaturi de care au fost prezenti si reprezentati ai Centrului Eparhial Roman, dar si protopopii celorlalte cinci protopopiate din judetul Bacau. Au fost prezenti la oficierea slujbei de investire peste 100 de  preoti parohi. Biserica a fost plina ochi, printre cei care au asistat la slujba numarandu-se atat enoriasii din parohia Pancesti, cat si primarii comunelor din imprejurimi, precum si reperezentanti ai autoritatilor judetene. PS Ioachim Bacauanul le-a prezentat celor prezenti argumentele infiintarii noii unitati administrative, in contextul ridicarii Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie a Romanului si Bacaului.

Pancestenii au pierdut un preot, dar au castigat un protopop

Lacrimi de bucurie in ochii enoriasilor din Pancesti. Momentul de varf a fost investirea in functia de protopop al noului Protopopiat a preotului Ioan Negoita, pana in acel moment preot paroh in parohia Pancesti. „Vrednic este!”, a rostit Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, „Vrednic este!”, au raspuns preotii prezenti. Si astfel, prin decizia Permanentei Centrului Eparhial, preotul Ioan Negoita a fost numit protopop de Sascut.

Sediu nou donat de deputatul Gabriel Vlase

Ioachim Bacauanul a  acordat la randu-i o serie de distinctii episcopale. Astfel, distinctia de vrednicie i-a fost inmanata deputatului bacauan Gabriel Petru Vlase, pentru donarea cladirii unde isi va avea sediul  Protopopiatul. Ierarhul si intreaga asistenta s-au deplasat de altfel  la Sascut Targ, unde s-a desfasurat ceremonia de sfintire a  sediului noii institutii, o cladire noua si moderna, ridicata cu sustinerea financiara exclusiva a deputatului Vlase. Sa mai spunem ca joi,  22 aprilie, la Buhusi, a avut loc investirea oficiala a noului protopop de Buhusi, preotul Vasile Cozma.

„E un moment unic pentru aceasta comunitate. Astazi asistam la finalizarea unui proiect care parea imposibil, insa bunul Dumnezeu ne-a ajutat sa-l facem realizabil. Intamplarea face ca sunt deputat al acestui colegiu si tot intamplarea face ca noul protopopiat acopera intregul colegiu. Gestul a venit firesc si lucrarea se poate vedea astazi finalizata. E in acelasi timp si o realizare sufleteasca a mea, a familiei mele, pentru ca  aici, in Contesti Sascut,  ne regasim radacinile”

Gabriel Vlase, deputat PSD

“Emotiile sunt imense. Este un eveniment unic si va ramane ca un punct de reper pentru viata mea. Am avut de dus o cruce ca preot, insa ca protopop responsabilitatea va fi mai mare, pentru ca voi raspunde si de activitatea preotilor pe care Preasfintitul Ioachim mi i-a dat in subordine.”

Ioan Negoita, protopop

“In contextul desfiintarii sau reorganizarii unor institutii, am reusit sa deschidem o noua institutie administrativa. Era nevoie in zona aceasta de un sediu nou, unde preotii sa vina si sa abordeze problemele administrative, dar si pastoral-misionare, gospodaresti si filantropice. Aceasta este o institutie de proximitate pentru preotii nostri. Implicarea si generozitatea un or oameni precum domnul deputat Vlase au facut ca intreg demersul administrativ sa fie mai usor de implinit. ”

PS Ioachim bacauanul, episcop vicar

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. a) vad ca se infiinteza noi potropopiate, cei ce vor conduce aceste protopopiate sunt alesi (numiti) de catre episcop s-au ar trebui alesi de cei cei au in subordine cum e statustar ori episcopia nu are asa ceva……..? b) poate episcopia va face un protopopiat si valea muntelui credem ca se va un preot sa fie numit (ales) care intruneste conditiile cat si zona unde s-au ridicat noi locasuri de cult

  2. Să fie schimbat mamelucul de LUCA DE LA SCOALA SASCUT…..ăla a furat toată scoala la el acasa …Profesorii nu au nici hârtie igienică şi în scoala miroase a CĂCĂŢEL……

Adauga un comentariu

*