„Busuiocul” la Sarbatoarea Migdalului Inflorit

2.jpgIn Sicilia, primavara se face simţita inca de la inceputul lunii februarie. Semnele reinvierii naturii sunt aici florile albe care incep sa impodobeasca ramurile migdalilor. Acum, in numeroase localitaţi din marea insula italiana se desfaşoara incantatoare serbari populare care umplu strazile cu localnici şi cu mulţimi de oameni veniţi de pretutindeni.

La Agrigento – oraş sicilian cu o bogata istorie – venirea primaverii da prilejul organizarii unui remarcabil eveniment cultural-artistic, cunoscut sub numele de „Sarbatoarea Migdalului Inflorit” (Sagra del Mandorlo in Fiore), care se bucura de un exemplar interes in intreaga Italie. Dar aceasta sarbatoare şi-a largit, inspirat, aria de semnificaţii, propunand derularea, in acelaşi timp, a Festivalului Internaţional de Folclor, ajuns anul acesta la cea de a 55-a ediţie. Raspunzand invitaţiei organizatorilor (Primaria şi Consiliul Municipal Agrigento), Ansamblul Folcloric „Busuiocul” a fost prezent, in perioada 16-23 februarie a.c., la acest festival de prestigiu, alaturi de formaţii folclorice din alte 15 ţari: Bosnia, Bulgaria, Cipru, Egipt, Georgia, Israel, Italia (cu mai multe ansambluri), Mexic, Peru, Portugalia, Senegal, Serbia, Spania, Turcia şi Ucraina. Intre altele, am aflat de la domnul Carmelo Cantoni, directorul artistic al manifestarii, ca şi-ar fi dorit o mai numeroasa prezenţa pe scena actualei ediţii, insa criza financiara a diminuat bugetul estimat şi doar prin buna conlucrare dintre organizatori şi o seama de instituţii (Camera de Comerţ, Provincia Regionala, Asesoratul de Turism, Sport şi Spectacol, Consorţiul Turistic „Valea Templelor” etc.) au putut fi asigurate condiţiile necesare implinirii acestui proiect. Şi, intr-adevar, ansamblurilor participante li s-au asigurat condiţii excelente: au fost cazate in hoteluri de 3 stele, masa a fost servita la restaurante, spectacolele s-au derulat pe scene funcţionale, dotate cu aparatura performanta de sunet şi lumina.
Deosebit de emoţionante şi de riguros pregatite au fost festivitaţile de deschidere (16 februarie) şi de inchidere (20 februarie) ale festivalului, organizate in faţa Templului Concordia, edificiu antic inscris in patrimoniul UNESCO. Acest monument istoric (ridicat in jurul anului 430 i.Hr.) este emblema oraşului Agrigento şi cel mai important obiectiv turistic din renumitul sit arheologic „Valea Templelor”. Remarcabil pentru armonia formei şi a proporţiei sale, Concordia se infaţişeaza astazi drept cel mai bine conservat templu doric din zona.
Un segment distinct in program l-au constituit paradele portului, cantecului şi dansului pe scurte itinerarii, in centrul oraşului, ori de-a lungul a circa 10 km, pe bulevarde şi strazi inguste, din vremuri de demult. Caci oraşul Agrigento a fost fondat de colonişti greci cu 25 de secole in urma, cand l-au numit Akragas, pentru ca in anul 210 i.Hr. sa fie ocupat de romani şi botezat Agricentum. Cucerit de arabi in 806 d.Hr., o perioada este cunoscut sub numele de Kerket. Incepand cu anul 1086, se afla, pe rand, sub normanzi, spanioli şi, in fine, sub stapanirea Bourbonilor. Pe aceste straduţe – şerpuitoare printre testemoniile arhitecturale ale amintitelor epoci – au ieşit sa ne intampine o mare parte din cei 60.000 de locuitori ai oraşului de astazi, alaturi de mii de turişti. Oameni de toate varstele, copii costumaţi in arlechini, muschetari, prinţi şi prinţese nu conteneau sa arunce in noi cu confetti şi flori.
Evident, ponderea agendei festivalului a constituit-o spectacolele. In ceea ce ne priveşte, am susţinut 7 spectacole (3 in aer liber, in Piaţa Cavour, situata in partea centrala a oraşului, şi 4 la Palatul Congreselor). Prin regulament, fiecare spectacol al unui ansamblu trebuia sa dureze 10 minute. In atari condiţii, pentru a etala bogaţia şi marea diversitate specifice artei populare romaneşti, spectacolele noastre au fost total diferite ca repertoriu şi costumaţie, fapt remarcat de specialişti, de staful manifestarii şi ziarişti. Vineri, 19 februarie, conducerile ansamblurilor participante au avut intalniri cu oficialitaţile din Agrigento, aşadar cu primarul, cu preşedintele Provinciei Regionale, precum şi cu prefectul, prilej cu care s-au facut şi schimburi de cadouri. Noi am oferit albumul „Marturisiri”, editat de Consiliul Judeţean şi volumul „George Enescu – in constelaţia muzicii universale”, autor Vasile Doroş, şi am primit, la randu-ne, Placheta oraşului Agrigento şi o distinsa lucrare modelata şi decorata manual de artistul ceramist Eugenio Sclafani. Intalnirea a avut loc in sala de spectacole a Teatrului Pirandello. Amintim, fie şi succint, ca Luigi Pirandello, dramaturg şi prozator distins cu premiul Nobel pentru literatura, s-a nascut la 28 iunie 1867 in Agrigento şi se bucura de o aleasa preţuire, ca personalitate tutelara a acestui oraş.
Cu o fireasca emoţie, dar conştienţi ca am avut in festival o prestaţie de calitate, duminica, 21 februarie, urcam colina Templului Concordia. Aici, peste 20.000 de spectatori au venit sa cunoasca şi sa aplaude caştigatorii. Subliniem ca festivalul are caracter competitiv, ansamblurile folclorice participante avand şansa sa fie premiate la 3 secţiuni distincte: Secţiunea A – pentru dansuri, Secţiunea B – pentru muzica şi Secţiunea C – pentru costume. Juriul festivalului-concurs a decis ca Ansamblul Folcloric „Busuiocul” sa fie distins cu Premiul I la Secţiunea pentru muzica. Totodata, fiindu-i apreciate deopotriva repertoriul şi evoluţia coregrafica precum şi frumuseţea şi autenticitatea costumelor, Ansamblului nostru i s-a conferit şi Trofeul Ziariştilor.
Petrecem o seara frumoasa, alaturi de gazdele noastre de la Hotelul „Trei Turnuri” (Tre Torri), bucuroase de succesul nostru. Acum primim şi vestea ca a doua zi vom face o deplasare in localitatea Naro, aflata la 25 km de Agrigento. Pentru ca „Sarbatoarea Migdalului Inflorit” a debutat, in 1934, la Naro şi abia dupa mai multe ediţii a fost preluata la Agrigento, a intrat in tradiţie ca, la incheierea festivalului, caştigatorii sa susţina spectacole şi in localitatea care a iniţiat acest proiect. Astfel, luni, 22 februarie plecam la Naro impreuna cu Ansamblul din Mexic, caruia i s-a atribuit Premiul I la Secţiunea pentru costume. Oraşul e in sarbatoare şi, curand, ne vom integra in coloana unei parade – asemenea unui rau de sunete şi culori – pana in piaţa Garibaldi. Aici, in faţa Primariei şi a Bisericii San Salvatore (intemeiata in anul 1398), s-a instalat o scena de mari dimensiuni, pe care ne va veni randul sa intram aproape de orele 18. Pana atunci, asesorul Manzone Salvatore (un italian jovial şi bine instruit) ne conduce sa dejunam la un pitoresc restaurant, „La Lanterna”. Spectacolul nostru dureaza aproape o ora. Publicul şi oficialitaţile locale ne aplauda indelung. La incheierea spectacolului, primarul localitaţii, Dr. Giuseppe Morello, rosteşte calde cuvinte de admiraţie şi recunoştinţa şi ofera Ansamblului un preţios trofeu. Un alt trofeu, cu dedicaţia „Miss Primavera”, este atribuit surorilor Oana şi Madalina Jicu, doua tinere, frumoase şi talentate dansatoare ale „Busuiocului”. Ne desparţim greu de gazde atat de ospitaliere.
Incheiem concluzionand ca, in zilele petrecute in Sicilia, Ansamblul Folcloric „Busuiocul” a repurtat, in plan artistic, succese deosebite in faţa unui public italian (la inceput circumspect, din motive cunoscute, aparute in ultimii ani), care, fascinaţi de momentele muzical-coregrafice ale spectacolului, a apreciat, la superlativ, talentul interpreţilor noştri, ca fiind „faţa cea adevarata, frumoasa şi demna a romanilor şi Romaniei”. Numeroase asemenea consideraţii au fost inscrise in cartea de onoare a Ansamblului Folcloric „Busuiocul”. Menţionam ca deplasarea la Festivalul Internaţional de Folclor de la Agrigento s-a efectuat cu acordul Consiliului Judeţean, insa cheltuielile de transport au fost suportate de membrii Ansamblului. Este şi acesta un mod de a starui sa-ţi reprezinţi ţara şi valorile ei artistice in asemenea onorante prilejuri, acum cand a ceda, a nu face nimic, pare un lucru firesc.

Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*