Şoc la Rafo Oneşti: patronatul ar putea opta pentru intrarea societăţii în faliment

rafo2.jpgConducerea de la Rafo Oneşti a emis, ieri, o notificare către sindicatul din societate, prin care propune disponibilizarea unui număr de 800 de salariaţi, iar acţionarul majoritar al societăţii ar putea să accepte falimentul firmei, după ce, în urma şedinţei de judecată de joi, de la Tribunalul Braşov, a ajuns la concluzia că rafinăria oneşteană nu va putea ieşi niciodată de sub incidenţa planului de reorganizare. Rafinorii oneşteni se aşteptau ca la şedinţa de joi să se pronunţe încetarea planului de reorganizare judiciară, însă ei au avut parte de un mare şoc, în momentul în care procesul s-a amânat din nou, până pe 4 februarie, dar nu ca urmare a solicitărilor făcute de Glencore, de Rafinăria Dărmăneşti sau de vreo altă firmă, ci, de data aceasta, pentru o cerere făcută de o persoană fizică. Este vorba de Horga Nicolae, un acţionar nesemnificativ de la Rafo, care a făcut o cerere de intervenţie în proces, prin care a contestat planul de reorganizare şi ieşirea din faliment a rafinăriei oneştene şi care a solicitat un nou termen, pentru a-şi angaja un apărător, motiv pentru care nu s-au mai judecat nici celelalte cereri, făcute de Glencore şi Rafinăria Dărmăneşti.

Judecată perpetuă

După evenimentul înregistrat la Tribunalul Braşov, avocaţii de la Rafo, liderii sindicali şi conducerea firmei au ajuns la concluzia că procesul ar putea continua la nesfârşit, în asemenea condiţii, şi că şansele de evitare a falimentului sînt destul de mici. “Interesant este faptul că Horga Nicolae nu solicitat bani sau alte drepturi băneşti, ci pur şi simplu a făcut o cerere de intervenţie prin care susţine că nu este de acord cu încetarea planului de reorganizare – ne-a spus avocatul Constantin Covoran, unul dintre apărătorii Rafo. În asemenea condiţii, orice persoană interesată poate face o cerere de acest fel şi, ca urmare, procesul se poate prelungi la nesfârşit”. Viceliderul sindicatului de la Rafo, George Plăişanu, crede că, după rezolvarea cererii făcute de Horga Nicolae, ar putea să apară o altă solicitare, de la altă persoană fizică, urmată de încă o amânare, apoi o nouă cerere şi încă o amânare şi tot aşa, până la nesfârşit. “Judecătorul nu putea să-i refuze solicitantului dreptul de a-şi angaja un apărător, pentru că s-ar fi încălcat legea şi s-ar fi ajuns la recurs, iar întârzierea ar fi fost şi mai mare, dar astfel de cereri de intervenţie ar putea fi făcute mereu, iar procesul nu se va termina niciodată”, ne-a spus George Plăişanu.

În spate sînt alte interese

Conform unor informaţii furnizate de apărătorii de la Rafo, Horga Nicolae ar deţine un certificat de acţionar obţinut la fel ca toţii românii care au primit cupoane după Revoluţie şi că el ar fi încercat să le vândă acţionarului majoritar al rafinăriei, dar a a fost refuzat, motiv pentru care a depus cererea de la Tribunalul Braşov. “E un şantaj pe faţă !”, a apreciat avocatul Constantin Covoran. Totuşi, avocatul nu exclude nici posibilitatea ca altcineva să fie în spatele acţiunii făcute de Horga. “Opinia mea personală este că Horga a fost pus de cineva să introducă cererea, însă eu nu pot să afirm acest lucru în mod oficial”, ne-a spus avocatul Covoran. În schimb, sindicaliştii se declară convinşi că este vorba de o acţiune orchestrată de firma Glencore. “Cei de la Glencore l-au băgat la înaintare, sînt convins de acest lucru – ne-a spus viceliderul sindical George Plăişanu. Ei umblă doar după amânări la nesfârşit ale procesului. Până pe 10 decembrie, când a apărut la o şedinţă AGA, eu nu l-am văzut niciodată pe acest Horga. Am aflat că e din Bucureşti şi că a cumpărat nişte acţiuni la Rafo, dar nu este nici angajat la noi şi nici creditor al rafinăriei. El nu avea ce să caute în acest proces”. Şi liderul sindicatului de la Rafo, Ion Marian, crede că acţiunea a fost instrumentată din mediul economic. “După etapa de proces din 07.01.2010, practic contestatarii care vin din zona economică şi-au atins scopul de menţinere în continuare în blocaj a SC Rafo SA, iar noua găselniţă acceptată de UE şi peste care nu poate trece judecătorul sindic, respectiv posibilitatea introducerii unei cereri de intervenţie prin care oricine poate solicita un drept, conduce, funcţie de solicitarea intervenientului de a-şi angaja un avocat, la acordarea unui nou termen – se precizează într-un comunicat de presă semnat de Ion Marian. Situaţia se poate repeta luni şi ani la rând, funcţie de modul în care vor dicta fracţiunile din zona economică, care au blocat şi vor bloca în continuare activitatea SC Rafo SA. Faţă de această procedură de amânare a finalizarii procesului Rafo, investitorul, administratorul şi salariaţii nu au căi de atac şi nu se pot apăra”.

Legea are mari lacune

Procedura prin care procesul Rafo poate continua la nesfârşit se datorează actualei legislaţii, care “este lacunară”, după cum a apreciat avocatul Covoran. Sub acest aspect, rafinorii l-au contactat şi pe deputatul de Oneşti, care ne-a spus că va iniţia demersurile pentru modificarea legislaţiei. “Noul context creat este periculos, motiv pentru care, de pe poziţia mea, voi analiza legislaţia, care ar trebui să protejeze întreprinderea care a ajuns în situaţia de reorganizare, şi nu lucrurile nesemnificative – ne-a declarat deputatul Valerian Vreme. De asemenea, voi face demersuri în continuare pentru conştientizarea situaţiei şi pentru tratarea în mod serios a problemei Rafo şi renunţarea la demersurile politicianiste ieftine. Cred că în spatele ultimei contestaţii, care pare una nevinovată, se află, de fapt, alte interese”.

Se apropie dezastrul

Sindicaliştii de la Rafo susţin că demersurile pentru modificarea legislaţiei ar putea fi tardive pentru societate. “Situaţia a condus la retragerea băncilor din discuţiile cu Rafo, în vederea contractării unor împrumuturi, şi la sistarea discuţiilor cu mari grupuri de afaceri interesate direct în continuarea şi dezvoltarea proiectului Rafo”, se precizează în comunicatul de presă emis ieri, de conducerea Sindicatului “Rafinorul”. “Administraţia Rafo este conştientă şi aproape sigură că unitatea nu poate ieşi curând din planul de reorganizare şi este mai curând posibil să-si revină asupra statutului juridic prin procedura de faliment”, se mai specifică în documentul sindical. În afară de anunţata concediere a 800 de oameni, administraţia de la Rafo ar putea opri şi lucrările de modernizare. “Aproape sigur, în următoarele zile, va dispune sistarea tuturor lucrărilor, până la clarificarea situaţiei cu privire la statutul juridic al societăţii”, se concluzionează în comunicatul semnat de liderul sindical Ion Marian.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. ion marian a zis:

    Bai timpitule tu nici acum nu vrei sa intelegi ca te omoara rafinorii din cauza minciunilor? Tu esti ca CEAUSESCU nu intelegi ca ai dus RAFINARIA la FALIMENT cu ALBU si de atunci suntem cu RAFINARIA in MOARTE CLINICA?Pleaca DRACULUI si nu ne m-ai duce cu MINCIUNA ca se apropie sfirsitul ;TAU” BOULE.

  2. Modernizarea unei rafinarii se face cu profesionisti personal bine pregatit si cu experienta,acolo sau tocat bani fara a verifica daca cei care executa lucrarile sunt si pregatiti sa faca asta ex.ing Florian, ing Manole spagari de renume Domnilor Directori ati verificat CV acestor doi si trecutul lor la examenul pt.lacatusi si sudori au fost acceptati cei care au dat dreptul nu cei mai buni.

  3. fost rafinor a zis:

    Stiu ca cei doi enumerati in comentariul anterior iau spaga de la muncitori tichetele cadou care se dau in loc de prime, cel putin Manole este total pe langa meserie, el pe unde a lucrat numai tunuri a dat, daca nu era mamica la casieria Rafo sa-l sustina si sa-l bage cu pile peste tot, praful s-ar fi ales de el.
    Daca mai stiti abateri provocate de sefii dvs. vi le puteti exprima, mai ales acum la sfarsitul sfarsitului, ca nu ne mai pune nimeni botnita. Ne ducem si noi, dar se duc si ei odata cu noi.

  4. dati-i in gat fratilor pana nu se pune lacatul….ASTEPT!!!

  5. fost rafinor a zis:

    sa ramina citi am botezat eu (adica doi) au fost capabili sindicatul mina in mina cu conducerea sa dea afara oameni capabili pe motiv ca nu au avut destule reletii,si au tinut si pus in functie oameni care nici cu buletinul in mine nu stiu cum ii cheama. sa dea Dumnezeu sa sa ramina cimp pentru agricultura cum a spus Basescu ca cei care au ramas doar la sapa sunt buni.sa vedem sindicatul ce v-a face……? sigur vor face sindicatul agricultorilor……si vor sta cu biciul in mina …

  6. fost rafinor a zis:

    v-ati batut joc de oameni , de vietile lor , de familiile lor, de copii lor. nu v-a interesat niciodata ca copii celor care i-ati dat afara nu au ce minca , importat ere ca ai vostrii se lafaiau in bani si in detoate. sa va fie rusine si in locul celor care inca mai sunt v-asi rupe piciorele ca sunteti niste banditi mincinosi
    .

  7. florian si manole sant cei mai cinstiti si meseriasi fata de hotii de inainte de la atelierul mecanic asa ca ala care a comentat era din clica lui marcut si alui tihan adevaratii hoti

  8. fost rafinor a zis:

    cine ? tihan dar chiar ma faci sa rid ,daca nu era nevasta-sa nu mai termina facultatea…..un galatean……si citi au fost la acel atelier mecanic sa nu uitam,care acum sunt sus pusi si sunt domni.au uitat cind inghesuiau femeile la colturi si le fortau sa stea cu ei…era o gasca de golani ,iar acum au ajuns o gasca de sefi si directori……
    pai cum sa functioneze o fabrica cu niste repetenti care s-au ajuns sefi si directori pentru ca au circa asigurata de un nas, de un socru,de un……..

  9. fost rafinor a zis:

    tu amaritule care te duci la servici zi de zi fara sa faci probleme care iti vezi de treaba ta cum crezi ca poti lucra in continuare.. afara cu tine ca nu esti in gasca lor nu invirti nimic intre degete .pune mina si fura ceva fa ceva magarii si pe urma nu vor fi probleme te vor aprecia ,vor spune ca esti cel mai bun , ca esti f capabil si… poate vei ajunge chiar director ce conteaza ca nu ai scoala ai scola lor…..

  10. Ha Ha Ha

  11. Sa pornim dracului odata,ca murim cu zile.

  12. Vasile ma Vasile tu nu ai terminat scoala de maistri in TCR la Sergentu ai fost 5 zile in 2 ani si acum esti maiestru cu 1000euro dati lui Manole si Florian si in fiecare Vineri cotizezi la Marisano.Suteti tari si vreti sa ciripiti aici va rog in engleza si rusa mail:alexander.gadetskiy@neopet.lt

  13. spuneti-mi si mie care stiti ce se poate face cu cupoanele alea de actionar
    am 3 si vreau sa scap de ele
    mai valoreaza ceva?????????

  14. afaceristul a zis:

    ati dau pe ele o noapte la hotel ,daca nu ,la tine acasa.

Adauga un comentariu

*