Peste 400 de catedre goale in 2010!

profesori.jpgDecizia luatã „pe sest” de noul Guvern si publicatã în Monitorul Oficial, de a reduce numarul de cadre didactice cu 15.000, nu este impartasita si de sindicalisti, care sustin cã acest nou val de concedieri nu are nimic în comun cu mãsurile anticrizã. Cadrele didactice promit cã nu vor asista pasivi la aceastã nouã nedreptate si cã vor demara ample actiuni de protest. In judetul Bacau, in 2009, fusesera deja reduse 700 de posturi, iar in 2010 urmeaza a disparea alte 422 de posturi!

Dacă pentru elevi, şcoala începe relaxant, aceştia pregătindu-se de o nouă vacanţă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre profesori, care se reîntorc la negocieri salariale şi, în caz de eşec al acestora, la proteste. Diminuarea salariului prin impunerea efectuării de concediu fără plată, reducerea numărului de posturi şi restructurările din sistem sunt principalele nemulţumiri ale dascălilor. Liderii de sindicat se reîntorc la negocieri şi în cele din urmă, dacă va fi cazul, revin la protestele suspendate în luna noiembrie a anului trecut. Pentru salariatii din învãtãmânt, 2009 s-a încheiat cum nu se poate mai rãu. Cum se obisnuieste in România, au aflat din mass-media ca slujbele le sunt amenintate de o nouã nãscocire a Guvernului Boc IV. In prima sedinta de Guvern, a fost emisã OUG nr. 114/23 decembrie 2009, act publicat rapid în Monitorul Oficial nr. 919, din 29 decembrie 2009, care printre prevederile stipulate, mentiona si faptul cã, de la 1 ianuarie, numãrul posturilor din învãtãmântul preuniversitar este de 321.677, iar de la 1 septembrie 2010, o sã ajungã la 306.677. Altfel spus, în acest an scolar, noul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, va face „eforturi” deosebite pentru a concedia 15.000 de cadre didactice din toatã tara. Ministrul Educatiei n-a dat nicio explicatie privitoare la categoriile de dascãli vizati de OUG nr. 114. A facut-o presedintele Traian Bãsescu, care a incercat sa acrediteze ideea ca ar fi vorba despre suplinitorii si pensionarii care activeazã în sistem. Ceea ce nu stie Presedintele, si nu stie multe, e ca unii dintre acestia nu au catedrã completã, ci predau doar câteva ore la mai multe clase sau la scoli diferite, si, drept urmare, nu pot fi considerate posturi propriu-zise si nu pot dispãrea ca atare!

Fostul MECI a ras deja la Bacau 700 de posturi!

Fostul Minister al Educatiei, Cercetarii si Inovarii a cerut Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, printr-o adresa din 23 iulie, ca numarul numarul total de posturi din invatamântul bacauan, finantate din bugetul local sau judetean, sa nu depaseasca 10.506, de la 1 septembrie 2009. Acest lucru s-a tradus printr-o micsorare cu aproape 700 de posturi fataa de necesarul cu care institutiile de invatamânt din judet au functionat in anii scolari 2007 – 2008 si 2008 – 2009, când erau 11.064 de angajati. Masura anti-criza, luata la acea vreme de Ministerul Educatiei n-a afectat doar personalul nedidactic, ci a lovit si in educatori, invatatori sau profesori. Directorii de scoli au fost obligati sa respecte criteriul economic in intocmirea normelor didactice, astfel incât sa dispara clasele cu numar mic de copii, si sa existe o medie de 25 de elevi intr-o clasa, la nivel gimnazial, liceal si profesional, si o medie de 20, la nivel primar. Fata de planul de scolarizare aprobat in primavara lui 2009, pentru anul scolar 2009 – 2010, din judetul Bacau au disparut peste 60 de clase. Pe vremea când era ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu sustinea ca masura reducerii personalului didactic avea ca obiectiv indepartarea suplinitorilor necalificati din invatamânt. Gheorghe Manole Chiriac, presedinte SLI Bacau, a considerat si atunci ca desfiintarea posturilor era nelegala.

Urmeaza alte peste 400!

Conform declaratiei Claudiei Merticaru, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, in urma Ordonantei de Urgenta 114, din 23 decembrie 2009, publicata cu o maxima operativitate de noul guvern Boc IV in Monitorul Oficial 919, din 29 decembrie 2009, din cele aproxinmativ 15.000 cadre didactice ce urmeaqza a fi disponibilizate de la 1 septembrie 2010, 422 sunt din judetul Bacau! „Conducerea Inspectoratului Scolar va trebui sa actioneze in conformitate cu aceasta orodonata de urgenta emisa de Guvernul Românie, astfel incât, din estimarile noastre, se preconizeaza ca, de la 1 septembrie 2010, vor disparea 422 de posturi din invatamântul bacauan”, a declarat pentru Observator de Bacau, Claudia Merticaru. Aceasta noua masura anti-criza luata de guvern loveste din plin cadrele didactice care vor fi obligate ca si in acest an sa-si ia cele patru zile libere… fortate! Urmeaza norme marite pentru cadrele didactice, o crestere a numarului de elevi dintr-o clasa, cu alte cuvinte, alunecarea pe tobogan a invatamântului românesc, si asa destul de vaduvit de niste guverne care si-au batut si isi bat in continuare joc de educatia din România.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*