FSLI Spiru Haret

„Cerem Guvernului sa revina asupra masurilor de reducere a posturilor din învatamânt”

Federatia Sindicatelor din Învatamânt „Spiru Haret” solicita Guvernului sa revina asupra masurilor abuzive privind reducerea a zeci de mii de posturi din invatamântul preuniversitar de stat, a declarat presedintele executiv al FSLI Spiru Haret, Marius Nistor. Aceste masuri sunt prevazute la articolul XVI din Ordonata de Urgenta a Guvernului (OUG) 114/2009 publicata in Monitorul Oficial al României partea I, nr. 919 din 29 decembrie 2009. Conform noii OUG, care devine anexa la OUG 114/2004, de la 1 septembrie 2010, vor fi finantate cel mult 306.677 posturi in invatamântul preuniversitar, cu 15.000 mai putin decât in prezent. „Fata de 339.688 posturi in invatamântul preuniversitar de stat, câte erau finantate pâna in prezent, conform OUG 38/2004, in perioada 1 ianuarie – 31 august 2010, numarul maxim de posturi finantate va fi de doar 321.677, cu 18.0 11 posturi mai putin, iar de la 1 septembrie 2010 vor fi finantate cel mult 306.677 posturi, cu inca 15.000 mai putin. Deci, reducerea de posturi in invatamânt, in acest an, este de 33.011 de posturi”, a precizat Marius Nistor. Federatia Sindicatelor din Învatamânt “Spiru Haret” condamna atitudinea Executivului de a adopta acte normative fara consultarea partenerilor sociali. „Asa isi fac debutul noul ministru al Muncii si noul ministru al Finantelor, lovind direct, fara justificare, fara o informare prealabila, in salariatii din invatamânt. Asa isi incepe activitatea noul Guvern, prin lipsa de transparenta si cu incalcarea flagranta a regulilor dialogului social, a dispozitiilor constitutionale si legale, prin ignorarea Consiliului Economic si Social, care are ca atributii formularea de propuneri privind relatiile de munca si politica salariala si avizarea proiectelor de ordonante ale Guvernului”, a adaugat Nistor. Sindicalistii sunt suparati pe ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, ca nu le-a pus la dispozitie prevederile bugetului si nu le-a facut cunoscute intentiile de disponibilizare de personal atunci când, cu câteva zile, l-au intrebat in cadrul Comisiei de dialog social de la MEST. „Federatia „Spiru Haret” constata incalcarea flagranta a dispozitiilor contractului colectiv de munca, prin neindeplinirea de catre reprezentantii Ministerului Educatiei a obligatiei de informare si consultare a federatiilor sindicale reprezentative cu privire la proiecte de acte normative care privesc sistemul de invatamânt si pe salariatii acestuia.
Era absolut normal, legal si in spiritul dialogului social ca federatiile sindicale sa fie consultate inainte de reglementarea reducerii numarului de posturi, nu dupa. În final, nu putem sa nu remarcam ca politicile anterioare in ceea ce priveste invatamântul sunt continuate de actualul Executiv. Iar România nu este nici pe departe un stat european, un stat de drept, atât timp cât este guvernata in dispret fata de Constitutie, de lege si de regulile dialogului social”, a declarat presedintele executiv al FSLI Spiru Haret.
În aceste conditii, Federatia Sindicatelor din Învatamânt “Spiru Haret” solicita Guvernului sa revina asupra masurilor abuzive dispuse prin OUG 114/2009. De asemenea, solicita ministrului Educatiei sa organizeze o intâlnire cu federatiile sindicale reprezentative din invatamânt, in cadrul careia sa se discute situatia creata in sistem si sa le prezinte sindicalistilor, in detaliu, toate masurile preconizate a fi luate de catre Executiv, in domeniul educational, precum si impactul acestora asupra resursei umane”.

Adauga un comentariu

*