Centura Bacaului, un proiect mort in fasa?

centura.jpgPe 310 decembrie 2009, in Monitorul Oficial a fost publicata Hotarârea de Guvern nr. 1501 privind aprobarea amendamentelor convenite intre Guvernul României si banca Internationala pentru Reconstructie si dezvoltare (BIRD) la Acrodul de imprumut semnat in 2005 pentru finantarea proiectelor de infrastructura. In baza Acordului, BIRD urma sa asigure „grosul” finatarii unor obiective de investitii din infrastructura, printre care si Centura de ocolire a Bacaului. In baza imprumutului, pâna la finele anului 2009, pentru centura Bacauluiu se alocase 5,36 milioane euro, din care, contributia BIRD a fost de 3,83 milioane euro. banii au fost folositi pentru proiectarea si supervizarea proiectului la centura. Doar atât.

Adunatii Copaceni nu-i Bacaul
In toamna, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) a semnat contractul pentru constructia centurii Arad la profil de autostrada si a continuat lucrarile la soselele de centura din Ploiesti Vest, Sibiu, centura de Nord a Municipiului Bucuresti, Cluj Est, Iasi Sud, Suceava, Timisoara, Oradea, Adunatii Copaceni, Lugoj. În cadrul Programului Operational Sectorial-Transporturi 2007-2013, prin care România beneficiaza de fonduri europene de 4,7 miliarde de euro, au fost aprobate cereri de finantare pentru trei pachete de centuri ocolitoare, respectiv pregatirea pentru constructie a variantelor de ocolire Stei, Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Bistrita, Husi (33.957.912 euro), Sighisoara, Fagaras, Huedin, Toplita, Tusnad, Bârlad, Timisoara Sud (34.490.395 euro) si pentru Pascani, Roman, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rosiorii de Vede, Târgoviste, Titu (16.932.136 euro). Dupa planurile celor de la CNADNR, Bacaul nu este o prioritate si nici nu-i Adunatii Copaceni. Anul trecut, Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean si Romeo Stavarache, primarul municipiului au participat la o sedinta de guvern unde au prezentat o serie de aspecte care tin de Bacau. Printre altele, factorii decizionali din judet au solicitat sprijin pentru construirea unei centuri ocolitoare a Bacaului. La acea vreme, Radu Berceanu, fostul si actualul ministru de la Transporturi a promis sprijin in realizarea acestei investitii. Promisiunile au ramas doar pe hârtie.

Promisiuni doar in campanie electorala

Daca ar fi sa punem cap la cap toate promsiunilr facute de guvernanti, centura Bacaului ar fi devenit operationala de mult timp. Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Bacau a fost definitivat in anul 2004, in timpul guvernarii Nastase. Acesta avea toate avizele si documentatia de profil, lipsindu-i doar semnalul guvernamental pentru demararea lucrarilor. Odata cu schimbarea puterii in plan central, in 2005, proiectul soselei de centura a Bacaului a trecut intr-un con de umbra. Centura a fost folosita cu insistenta ca element de campanie electorala, iar premierul Tariceanu – aflat intr-o vizita in Bacau chiar inainte de alegerile locale din vara lui 2008 – declara, surprinzator, ca lucrarile la sosea sunt in toi, ele fiind incepute de mai multa vreme. Ulterior, Bacaul a primit mai multe vizite ale ministrului Transporturilor de la acea data, Ludovic Orban, care a prezentat vechiul proiect al soselei de centura pretinzând ca ar fi vorba de o schita reproiectata a variantei ocolitoare. Insa nici dupa acea vizita lucrarile la sosea nu au demarat. Problema centurei a fost prezentata si premierului Emil Boc, in anul 2009. Mai mult chiar, a facut obiectul unei discutii intr-o sedinta de guvern la care au participat „sefii” judetului. in noimebrie 2009, in plina campanie electorala, acelasi premier Boc, demis de Parlament, a afirmat si el la o emisiune tv ca se lucreaza la centura Bacaului. Florin CRETU

Comentarii

  1. Parazitii care au cistigat alegerile au inceput deja sa faca manevre economice doar in favoarea judetelor care le-au sustinut partidul,aceleasi manevre care se faceau si pe timpul CEAUSISTILOR,concluzia e clara;NIMIC NOU SUB SOARELE DEMOCRATIEI!?MADE IN ROMANIA.Va mirati de ce in vest sintem vazuti ca o natiune de RETARDATI mintal,(de populatia civila nu si de autoritati,cine a fost afara,stie bine cum ne vad strainii civilizati!)Acelesi manevre comuniste sint aplicate si azi in ro,se fac datorii externe si se baga banii in buzunarul complotistilor ceilati urmand sa plateasca fara sa beneficieze de nimic!unul munceste altul traiste iar cel ce a muncit va fi si pedepsit!?BRAVO ROMANIA,tara condusa de excroci!

  2. Marele acord Basescu-Boc,sint doua TESTE DI CAZO!rusinea Romaniei

Adauga un comentariu

*