Sindicatele din educatie refuza disponibilizarile

aurel-cornea-604-andreea-balaurea.jpgSindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că OUG 114/2009 poate fi modificată, subliniind că Ministerul va trebui să justifice care au fost calculele care au dus la cifra de 15.000 de posturi reduse în învăţământ.

„Cred că această ordonanţă trebuie şi poate fi modificată. Trebuie să vedem care a fost fundamentarea acestui act normativ. Acesta conţine şi greşeli, de exemplu în judeţul Buzău, potrivit ordonanţei, vor fi desfiinţate aproximativ 1.000 de posturi din 7.000, deci mai mult de 10 la sută. Se pare că este vorba de Bucureşti, nu de Buzău”, a spus Cornea.

Liderul sindical a precizat, referitor la declaraţia preşedintelui Băsescu legată de faptul că prin aceste disponibilizări vor fi afectaţi doar suplinitorii şi pensionarii, că elevul va fi afectat oricum, pentru că va rămâne fără cadru didactic care să predea.

„Opinia publică este indusă în eroare de către preşedintele Băsescu, care spune că suplinitorii pot fi aruncaţi la gunoi. Lumea trebuie să ştie că suplinitorii sunt persoane cu studii superioare, unii cu master sau doctorat, singura diferenţă este că au contract de muncă pe perioadă determinată. Suplinitorii nu înseamnă cadre didactice necalificate”, a explicat Cornea.

Liderul sindical s-a arătat încrezător în posibilitatea de modificare a acestei ordonanţe, spunând că „dacă se discută serios pe reformă şi curriculă, este posibil să putem opera reduceri de personal, la fel cum este posibil să ajungem la concluzia că este nevoie de personal în plus în educaţie”.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, anunţa, săptămâna trecută, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010. Ministrul susţinea că sunt analizate modalităţile prin care s-ar putea opera reduceri de personal în sistemul de învăţământ începând cu anul şcolar viitor, în acest sens fiind invitate sindicatele la discuţii, în 5 ianuarie 2010.

mediafax

Comentarii

  1. De fapt ar fi de unde sa se faca disponibilizari ,nu numai in sistemul de educatie ci si in cel sanitar si in administratie ,daca s-ar vrea.Aici este problema ,deoarece clientela politica nu se afla nici printre (toti)profesori nici printre(toti)medici sau cadre medicale,nici printre majoritatea functionarilor publici onesti .Incepeti fratilor din ministere care colcaie de indivizi care taie frunza la caini(oare de ce nu au de mancare dragii nostrii maidanezi),de inspectoratele de tot felul ,de directiile ,de comitetele si comitiile inutile(vorba lui nea Iancu),eventual cu desueta institutie a prefecturii .Dar ce sa facem -aici este CIOLANUL .

Adauga un comentariu

*