Parada mascatilor in centrul Bacaului

alai3.jpgZeci de ursi, caluti, jieni si arnauti veniti din zece judete ale tarii au colindat sâmbata centrul Bacaului la cea de-a 44-a editie a „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna”.

Dupa ce au strabatut centrul orasului, cetele de colindatori s-au adunat pe scena amenajata din Piata Tricolorului si in ciuda zapezii si a frigului de afara au dat adevarate reprezentatii conform obiceiului zonelor de unde au venit. „Venim in fiecare an de placere, nu pentru bani. Blana de urs pe care eu o port valoreaza in jur de 4.000 de euro si o am de la tatal meu si tatal de la bunicul. Toata luna decembrie strabatem tara ca sa facem cunoscut jocul ursului”, a afirmat Catalin Simion, unul dintre cei 40 de membri ai cetei de ursi din Darmanesti.

Capra se joaca din 1935

Capra din satul Scariga, comuna bacauana Livezi este alcatuita din 25 de arnauti, zece mascati si iede. „Abia asteptam ca si anul acesta sa venim cu intreaga ceata la acest festival al datinilor de iarna. Când noi ne-am nascut, acest joc al caprei era bine cunoscut de bunicii nostri. Acum e rândul nostru”, a afirmat Cristinel Spiridon, seful cetei. Razvan Motoca sune ca la Beresti Tazlau, capra de joaca din 1935 si indiferent de criza economica sau de frigul de afara, cei 47 de tineri care cunosc jocul caprei nu renunta la aceasta traditie.
„Alaiul datinilor si obiceourilor de iarna” este organizat ca in fiecare an de Ansamblul Foloric „Busuiocul” si este cel mai mare festival de acest gen din Moldova. „Vrem ca bacauanii sa nu uite traditiile de sarbatori din zona Moldovei si in fiecare an sper ca aceste cete de colindatori sa fie prezente in centrul Bacaului”, a declarat Petru Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul” din Bacau. (Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. of of doamne viata de acum 30 ani in urma sa vedeti atunci cum era

Adauga un comentariu

*