Se apropie sarbatorile de iarna!
Amenzi si inchisoare pentru vânzatorii de petarde

amenzi-2.jpgPolitia Româna declanseaza actiunea nationala pentru prevenirea si combaterea evenimentelor negative, generate de încalcarea normelor legislative care reglementeaza regimul materiilor explozive si desfasurarea operatiunilor cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice.

Lucratorii de politie din cadrul I.P.J. Bacau, împreuna cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau si Politia Comunitara vor intensifica în această perioadă acţiunile şi controalele pentru identificarea persoanelor fizice şi juridice, care desfăşoară activităţi de comerţ, depozitare, transport şi folosire a obiectelor pirotehnice. Cei care vor fi depistati efectuânmd astfel de operatiuni sunt pasibili de amenzi piperate sau pedepse de la trei luni, la un an inchisoare, in timp ce societatile comerciale risca sa ramâna fara autorizatie. Vânzarea materialelor explozive de acest tip este interzisa din 2006, motiv pentru care cei care doresc sa-si faca Revelionul mai spectaculos incearca sa-si procure pocnitorile „la negru”, fie sa apeleze la una din societatile autorizate sa comercializeze obiecte artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice. Lucratorii Serviciului Arme, Explozibili si Substante Toxice (AEST) vor monitoriza aceste societati si vor actiona pentru combaterea comertului stradal ilegal cu produse pirotehnice. Conform legislatiei in vigoare, persoanele fizice nu pot comercializa decât materiale pirotehnice din clasa I, in care sunt incluse artificiile sau lumânarelele. Petardele, pocnitorile luminoase sau zburatoare nu pot fi valorificate decât in conditii speciale. Pentru celelalte clase de produse si instalatii pirotehnice sunt autorizate firme specializate care au angajat personal calificat in organizarea si instalarea jocurilor de artificii. Detinerea, comercializarea, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T1 si T2, precum si a artificiilor din categoria obiectelor zburatoare luminoase si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept se pedepsesc cu inchisoarea intre 3 luni si un an. Persoanele fizice pot cumpara detine si folosi doar obiecte pirotehnice din clasa I, respectiv stelute, lumânari scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliti si li se interzice detinerea si folosirea artficiiilor din categoria obiectelor zburatoare luminoase si a pocnitorilor si petardelor indiferent de clasa din care fac parte. Folosirea obiectelor artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II, III, IV, T1 si T2 este permisa prin lege numai societatilor comerciale autorizate în acest sens si care detin personal specializat.

Infractiuni

Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operaţiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria „obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an.

Contraventii

Constituie contraventii comercializarea de catre persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 lei; comercializarea în alte locuri decât cele autorizate se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei; comercializarea obiectelor pirotehnice catre persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei; neîndeplinirea conditiilor legale privind inscriptionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distractie, fabricate si confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice, în limba româna denumirea, clasa din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sanctionează cu amenda de la 5.000 la 7.500 lei; folosirea obiectelor pirotehnice în locurile interzise se sanctioneaza cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei; în cazul tulburarii ordinii publice prin folosirea excesiva a obiectelor pirotehnice care provoaca zgomot se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1000 lei; în cazul în care faptele prevăzute de art. 295 din Legea nr. 126/1995 sunt savârsite de minori sub 14 ani se iau masuri de sanctionare a parintilor sau ocrotitorilor legali, conform art. 36 din Legea nr.61/1991 (amedă de la 100 la 500 lei); în cazul în care sunt încalcate reglementarile legale în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, se vor lua masuri pentru suspendarea, restrângerea sau retragerea autorizatiei pentru activitatile de detinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a obiectelor pirotehnice. Inspectoratul de Politie Judetean Bacau asigura cetatenii ca vor fi dispuse toate masurile necesare pentru prevenirea si combaterea, cu fermitate, atât a comertului ilegal cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, cât si a folosirii ilegale a acestora.(D.M.)

Adauga un comentariu

*