Traiti bine?
Peste 60 la suta din români nu au incredere in munca

romani2.jpgPotrivit unui sondaj realizat de Institutul Gallup, problemele economice au influentat atitudinea românilor fata de beneficiile muncii, doar 39 la suta dintre ei declarându-se încrezatori în 2009 ca pot reusi muncind asiduu, fata de 71 la suta care afirmau acelasi lucru în 2005. Intâmplator sau nu, cei 61 la suta din românii neincrezatori sunt cei care au spus „nu” lui Basescu, la primul tur de scrutin!

Studiul realizat de Gallup identifica o relatie strânsa între atitudinea respondentilor fata de viitorul lor economic si încrederea lor în mobilitatea sociala. Respondentii care sustin ca economia României merge mai rau sunt mai putin înclinati sa creada ca daca vor munci asiduu vor reusi. Gallup a descoperit ca în iulie 2005, respondentii care declarau ca viitorul lor economic se înrautateste, erau mai înclinati sa creada ca, daca vor munci din greu, vor reusi. Gallup nu a putut analiza relatia cu respondentii care sustin ca economia nationala si standardele de trai sunt mai bune, deoarece foarte putini au afirmat acest lucru în 2009.

Coruptie in mediul de afaceri si in Guvern!

Studiul realizat de Gallup se refera si la coruptia în afaceri si la nivel guvernamental, concluzia fiind ca perceptia în ambele domenii este relativ neschimbata fata de 2005, opt din zece respondenti considerând ca fenomenul coruptiei este larg răspândit în domeniul afacerilor si cel guvernamental. În iulie 2005, ca si în mai 2007, respondentii care erau de acord ca fenomenul coruptiei este raspândit în cele doua domenii erau mai înclinaţi să creada ca pot reusi prin munca asiduua. În aprilie 2009, în plin declin economic, aceasta relatie s-a inversat. Gallup a comparat si încrederea românilor în guvern, în sistemul judiciar si tribunale, precum si în institutiile financiare si banci. Niciuna dintre aceste variabile nu are un efect consistent asupra atitudinilor fata de mobilitatea sociala asa cum este cazul perceptiei respondentilor fata de viitorul lor economic. Daca atitudinea fata de economie va continua sa se deterioreze, la fel se va întâmpla si cu atitudinea fata de mobilitatea sociala si, probabil, fata de productivitatea muncii. (D.M.)

Adauga un comentariu

*