Una din trei femei, abuzata fizic sau verbal!

femei.jpgConform Studiului Sanatatii Reproducerii întocmit în 2004, una din trei femei a declarat ca a fost abuzata fizic sau verbal de catre partenerul de viata. Conform datelor Politiei Române, în primele cinci luni ale lui 2008 au avut loc cu 21,3 la suta mai multe violuri urmate de moartea victimei, fata de perioada similara a lui 2007, peste 50 la suta dintre acestea fiind din mediul rural.

Violenta în familie este preponderent îndreptata împotriva femeilor, în 2006 dintr-un total de 9372 de victime, 5160 au fost femei, iar în 2007, dintr-un total de 8787 de victime, 5794 au fost femei. 69 de femei au murit din cauza violentei în familie numai în 2006 si 69 în 2007, tendinta fiind în crestere.
Violenta împotriva femeii nu tine cont de rasa, etnie, categorie sociala, nici chiar de educatie. Din acest motiv, campania de combatere a violentei asupra femeii, „Femei în umbra. Umbre”, se desfasoara pâna pe 10 decembrie, in care violenta împotriva femeii este combatuta printr-o serie de filme documentare intitulata „Femei în linia întâi”, care vor fi proiectate în licee si campusuri universitare din peste 14 judete. Violenta împotriva femeii îmbraca diferite forme pe întreg globul, violul, violul folosit ca arma de razboi, casatoriile fortate, casatoriile la vârste tinere, crimele pentru dota si crimele în numele onoarei, traficul de femei si fete, mutilarea genitala feminina si avortul selectiv pe baza de sex sunt toate manifestari ale violentei asupra femeii. Femeile sunt abuzate fara a se tine cont de stare de sanatate sau chiar de faptul ca sunt însărcinate. Multe dintre femeile abuzate nu depun reclamatie. O cercetare la nivel national lansata în 2003 de Centrul Parteneriat pentru Egalitate arata ca 827.000 de femei au suportat în mod frecvent violenta în familie sub diferite forme, 739.000 de femei au fost insultate, amenintate sau umilite, mai mult de 320 de femei au fost abuzate fizic si un numar similar au suferit abuzuri care au dus la restrângerea fortata a relatiilor sociale, peste 70.000 de femei au fost abuzate sub forme multiple, inclusiv sexual.
Violenta împotriva femeii influenteaza negativ productivitatea capitalului uman si creste cheltuielile nationale pentru îngrijiri medicale, actiuni în justitie si actiuni ale politiei, subminând dezvoltarea economica. În plus, disperarea si frustrarea generata de criza economica în familii si comunitati duce la accentuarea cazurilor de violenta împotriva femeii. Violenta asupra femeii nu este o problema a vietii private. Din contra, este o realitate brutala din societate, care trebuie recunoscuta si condamnata, un obstacol în calea dezvoltarii, al pacii si al respectarii drepturilor fundamentale ale omului.

Peste 4.000 de femei , victime ale violentei domestice

In România, peste 4.000 de femei au cazut victima violentei domestice in primele sase luni ale acestui an, iar dintre acestea, 34 au murit. Studiile privind violenta domestica arata ca in România, 45 la suta dintre femei au fost agresate verbal, 30 la suta au fost abuzate fizic, iar 7 la suta au fost abuzate sexual pe parcursul vietii. Cele mai multe dintre femeile agresate fizic locuiesc in mediul urban si au vârste cuprinse intre 25 si 40 de ani, conform datelor detinute de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANPF). Desi cel putin doua treimi dintre femeile abuzate fizic in ultimul an au discutat despre acest lucru cu o ruda sau cu un prieten, femeile au retineri când trebuie sa se adreseze autoritatilor competente. Doar 16 la suta au mers la politie pentru a face o reclamatie si 15 la suta au discutat cu un medic, si numai 9 la suta dintre femei au solicitat consultanta juridica. Situatia din ultimii doi ani este mult mai ingrijoratoare, deoarce in aceasta perioada s-au inregistrat peste 27.000 de victime si peste 400 de decese. In România, pâna la sfârsitul lui 2000, nu a existat in cadrul legislativ nicio referire la violenta domestica, cu toate ca numarul femeilor agresate a crescut de cinci ori in perioada 1996-1998. In prezent, pentru actele de violenta in familie, pedepsele sunt intre sase luni si un an, maxim doi ani, daca aceasta nu se soldeaza cu moartea victimei. Chiar daca mii de femei renunta la plângerile penale de frica, legea permite acum ca anchetele sa se desfasoare si fara acordul lor. In tara noastra s-au deschis 45 de centre in care femeile agresate fizic pot fi adapostite si consiliate.

Comentarii

  1. dumitru romanita a zis:

    Sunt una dintre femeile abuzate fizic de foarte multi ani,am 48 ani si as vrea consiliere.

  2. am 30 si sunt casatorita de 5 ani … prini de tristete ,batai , pumni, injurii ,maltratari pshihice… atit eu cit si copilul de 5 ani… sunt disperata nu stiu ce sa mai fac….. mama gandit numai la copil ca sa aiba un tata dar pe el nu il intereseaza de copil din nici un punct de vedere nici al educatiei , nici al sanatatii….etc..,ce ma sfatuiti..

  3. Incearca usor sa te retragi din viata lui pt mai multe detali daca imi zici care sunt reactiile agresorului la 0763878481 te pot ajuta succes

  4. sunt imrpeuna cu iubitul meu de 2 ani jumate de 1 an ma agreseaza cam in fiecare zi…prin injuraturi si palmi mai mereu.daca spun un cuvant gresit sau nu ii rapsund la o intrebare ma plesneste cu toata puterea lui. ultima palma am primito chiar azi si nu stiu din ce motiv.sunt disperata nu pot sa fac nimic sa vorbesc cu un baiat sau ceva pt ca ma bate. l’am dat si la politie dar nu s’a intamplat nimic. ma ameninta mereu ca ma zdrobeste in bataie.eu o sa implinesc de curand 18 ani si deja ma amenintat sa am grija pe cine invit la majoratul meu daca nu vreau sa fiu batuta chiar acol.ma simt nepuntincioasa. va rog sa ma ajutati.el este coelgul meu de clasa ma lovestte si la scoala si pe strada si la cafenea daca mergem oricunde el ma loveste. va rog ajutati’ma

  5. buna am 23 de ani si sunt impreuna cu sotul meu de 2 ani la inceput nu prea au fost mari probleme dar de cand sunt insarcinata am luat bataie mai multa decat eram inainte mie frica sa mai stau langa el eu de loc sunt din Alba Iulia dar mam mutat cu el in Barlad unde locuim si momentan si nu am nici o putere sa merg acasa la familia mea chiar aseara sa intamplat sa ma agreseze si mam aparat cat am putut sa nu-mi loveasca copilul mie frica mie teama va rog datimi un sfat…………

Adauga un comentariu

*