Pohta ce-au pohtit
PDL si Traian Basescu liberi la fraudarea alegerilor

guv51.jpgIeri dimineata, Traian Basescu l-a demis pe Dan Nica din functia de vice-premier si ministru de Interne si l-a numit ca interimar pe Vasile Blaga. Conform deciziei Comitetului Executiv National PSD, toti ministri PSD si-au depus demisiile la Palatul Victoria. La scurt timp, toti secretarii de stat si subsecretari de stat numiti si sustinuti de PSD si-au depus demisiile. Astfel, la guvernare a ramas doar PDL.

Un om care nu are nimic sfânt si umila lui sluga

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca Traian Basescu este vinovat pentru declansarea crizei politice, apreciind ca „acest om nu are nimic sfânt”, ci doar interes electoral si ca premierul Emil Boc este „umila sluga” a sefului statului.
Mircea Geoana a spus ca PSD a ajuns la momentul eliberarii de un parteneriat denuntat în mod brutal de presedintele Traian Basescu. Geoana a spus, dupa sedinta cu ministrii social-democrati ce a urmat semnarii cererii de revocare a lui Nica de catre seful statului, ca PSD a încercat din rasputeri sa mentina stabilitatea politica, de multe ori cu pretul demnitatii si intereselor de partid. Traian Basescu este cel care declanseaza o criza politica de proporitii si este singurul responsabil pentru o perioada dificila pentru România : locuri de munca pierdute, investitii straine amânate, relansarea economica amânata si o extrem de proasta reputatie în cancelariile occidentale”, a afirmat presedintele PSD. El a multumit ministrilor PSD pentru activitatea depusa în guvern „de multe ori în conditii extrem de grele”.
„Este poate momentul eliberarii noastre de un parteneriat care într-adevar a fost poate oportun în urma cu câteva luni, dar care este în mod clar azi denuntat în mod brutal de catre Traian Basescu si executat de umila sa sluga, Emil Boc”, a declarat Geoana. El l-a acuzat pe presedintele Basescu ca pune interesul personal electoral în fata interesului national. „Acest om nu are nimic sfânt, nu are interesul national în fata sa, ci doar interesul sau electoral”, a mai afirmat Geoana. Întrebat daca, odata cu ministrii PSD vor demisiona si secretarii de stat social-democrati, presedintele PSD a evitat raspunsul, mentionând ca „urmatorii pasi” vor fi anuntati de PSD pe masura ce va evolua aceasta situatie politica.

Un Guvern PDL la cheremul lui Basescu

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca seful statului, Traian Basescu, este „cel care a bagat în criza guvernamentala tara”, iar premierul Emil Boc „a avut doar rolul de interpret al acestui joc dictat de Basescu”. Iliescu a adagat, înainte de a intra la întâlnirea de la Senat convocata de Mircea Geoana, ca în momentul de fata „sunt chestiuni constitutionale si de regulament care trebuie studiate”. „Presedintele Basescu a dezvaluit ceea ce stia lumea de la început. El a vrut numai sa faca un joc de mascare a intentiei initiale. Nu i-a apartinut lui Boc aceasta initiativa. Initiativa îi apartine total lui Basescu, iar Boc nu a facut decât rolul de interpret în acest joc dictat de Basescu”, a continuat el. Iliescu a apreciat ca responsabilitatea pentru ruperea coalitiei apartine lui Traian Basescu.
„Asta revine în primul rând presedintelui, el a bagat în criza guvernamentala tara. Acum lucrurile sunt clare : raspunderea totala este a presedintelui tarii, care a programat aceasta chestiune cu doua luni înainte de alegeri ca sa-si asigure un guvern cum vrea el. Este clar ca Basescu a vrut sa aiba un guvern pe care sa îl manipuleze cum vrea în campania electorala”, a mai spus Iliescu.

Prematur de discutat despre o motiune de cenzura

Liderul Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat ieri, referitor la o motiune de cenzura, ca e prematur ca PSD sa înceapa „sa faca variante la televizor, pe picior”. Viorel Hrebenciuc a fost întrebat de ziaristi cum vede varianta unei motiuni de cenzura pe care PSD s-o initieze. „E prematur sa începem sa facem variante la televizor, pe picior”, a raspuns Hrebenciuc. El a evitat sa precizeze care va fi prima masura pe care grupul PSD o va lua dupa demisia ministrilor PSD din Guvernul Boc. „Facem o sedinta de lucru luni la ora 15.00 . De asemenea, el a mai spus ca tot timpul a fost în opozitie si nu are niciun fel de probleme.

Guvern de avarie pâna pe 1 decembrie

PDL pregateste varinta de guvern în care portofoliile PSD sunt preluate cu titlu interimar de ministrii PDL, premierul Boc urmând a prelua Educatia, Videanu – Sanatatea, Pogea- Munca si Berceanu – Agricultura. Potrivit unor surse democrat-liberale, cel mai probabil premierul Emil Boc se va ocupa, pe perioada interimatului, de portofoliul de la Educatie, în locul Ecaterinei Andronescu Justitia urmând a ramâne la Catalin Predoiu. Predoiu ar putea prelua si portofoliul de la Externe, o alta varianta fiind ca de Externe sa se ocupe ministrul Apararii Mihai Stanisoara. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ar putea prelua si portofoliul de la Agricultura, iar Elena Udrea va cumula Turismul cu Mediul. Gabriel Sandu, de la Comunicatii, ar putea sa se ocupe de relatia cu Parlamentul. Democrat-liberalii pregatesc terenul pentru formarea unui guvern restructurat, din care cel putin patru ministere sa dispara, care sa fie votat de Parlament între cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale. PDL doreste, astfel, ca prin promovarea unei formule guvernamentale restructurate, sa îl poata sustine pe presedintele Traian Basescu în campania electorala, în plus, luându-si marja de timp pentru finalizarea negocierilor cu celalalte formatiuni, în vederea unui vot în Parlament. În conditiile în care interimatele pe portofoliile PSD ar expira în 60 de zile, primele 15 zile ministrii PSD fiind obligati sa ramâna în functii iar alte 45 reprezentând interimatul efectiv, o noua formula guvernamentala ar putea sa fie trimisa spre validare Parlamentului în jurul datei de 1 decembrie, între cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale.

Bursa a reactionat dur la criza provocata de Basescu

Cursul de schimb a urcat la 4,2470 – 4,2500 lei/euro pe piata interbancara locala, dupa revocarea lui Dan Nica de la MAI si retragerea PSD de la guvernare, iar dealerii au spus ca BNR a avut scurte interventii indirecte în piata, care nu au reusit sa opreasca, însa, depreciere leului. Ieri, in jurul orei 12:30 euro era tranzactionat la 4,2470 – 4,2500 lei, cu 3,05 – 3,2 bani peste ultimele cotatii de miercuri. Leul s-a depreciat, astfel, cu 0,76% în raport cu euro. Primele tranzactii au fost operate la 4,2150 – 4,2180 lei/euro, cotatii similare cu paritatea de la închiderea sedintei de miercuri. Piata a anticipat evenimentele politice, iar cotatiile au urcat înca din a doua parte a sedintei de miercuri. Cotatiile au început sa creasca imediat dupa ce a fost facuta publica demiterea ministrului Administratiei si de Interne Dan Nica (PSD). În jurul orei 12:15, lcând iderul PSD Mircea Geoana a anuntat ca toti ministrii PSD demisioneaza din Guvern, cotatiile au urcat, iar la 12:50 au atins un maxim pentru prima jumatate a zilei de 4,2490 – 4,2530 lei/euro. Potrivit dealerilor, dobânzile pentru sumele atrase pe termen de o zi sunt de 8% – 11%, dupa ce în prima parte a zilei au fost si de 14%.

Greva generala in sistemul bugetar

Peste 750.000 de salariati din învatamânt, sanatate, administratie publica si politie vor intra, luni, în greva generala de o zi, asigurându-se o treime din activitate doar în sistemul sanitar si poliaie. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat ca pâna în prezent au aderat la aceasta forma extrema de protest peste 750.000 de salariatidin sistemul bugetar, fiind vorba de o grevaa tuturor bugetarilor, organizata pentru prima oara în România. Sindicalistii cer Guvernului, respectiv PDL, renegocierea Legii unice de salarizare si anularea masurii privind concediul fara plata obligatoriu de zece zile. Vicepresedintele Federatiei Sanitas, Adrian Bârea, a spus ca în sanatate vor participa la greva aproximativ jumatate din salariatii din sistem, respectiv 120.000 si vor fi asigurate doar serviciile de urgenta. În administratia publica va fi blocata, luni, activitatea din primarii, consilii judetene, trezorerii, finante, servicii de taxe si impozite, case de pensii, doar în institutiile de asistenta sociala va fi asigurata o treime din activitate, asa cum prevede legea. „Nu ne intereseaza ca PSD a iesit de la guvernare. A ramas PDL, partid care si-a dorit sa ramâna singur, si acum n-au decât sa administreze tara si sa ne rezolve problemele”, a spus Gheorghe Isvoranu

Comentarii

  1. Sindicatele nu fac decat sa-i imbogateasca pe lideri!!! Iar de plans pentru hrebenciuci, nici vorba!!! Sper sa ii schimbe si pe prefecti!!!!! Ce a facut prefectul Pocovnicu cu sesizarile despre ISJ Bacau????? Nimic, nimic…..!!!! Ardeleanu si Nastac sunt tot acolo, iar Pocovnicu va ramane o umbra palida, deoarece nu a facut absolut nimic!!! Despre alte domenii(administratie locala, mai ales!!!!), ce sa mai zici!!!! Un cangur care a stat cu capul in nisip!!!!! Prefectul este zero absolut!!!!!!!

  2. Auzi ba detergentule esti p.rost rau!!! Bine ca esti tu un tot unitar!!!! Rasa de frustrati, pun pariu ca nici nu stii cum arata Pocovnicu!!! Oricum in scurtul timp cat a fost prefect a facut mult mai multe decat altii, dar cum romanii aidoma lui Basescu isi urmaresc doar propriul interes bineinteles ca daca nu ti-a rezolvat tie problema este ‘zero absolut’ !!!

  3. Asta nu e articol, domnilor ziaristi, e o jalnica vaitare si zvarcolire a PSD-ului!!!

  4. vasile anton a zis:

    Daca asa stau lucrurile… este clar ca ne asteapta o toamna lunga si…fierbinte. O vorba din popor spune ca schimbarea stapanului este bucuria nebunului…asa ca din punctul meu de vedere aceasta debarcare a PSD-ului de la guvernare nu aduce nimic bun. Dar, om trai si vom vedea… O intrebare totusi ar mai fi de pus: De ce nu a numit Base tehnocrati la conducerea ministerelor ? Raspunsul e simplu, pentru ca nu il intereseaza soarta romanilor ci doar un nou mandat…adik ciolanul…Vant din prova!

  5. Unii sunt frustrati rau de tot.Fratilor va imbolnaviti si muriti de la atata frustrare!Natie de constipati suntem.
    Pocovnicu nu e cel mai slab prefect de dupa revolutie.Au fost multi altii inaintea lui care si-au luat diploma pe treaba asta.
    Omu asta promitea intr-o functie publica si e un domn.
    Are ce nu aveti voi si of of ce iti e si cu invidia asta!La unii le sta ……..peste tot

  6. m. ghervase a zis:

    citesc comentarii si ma crucesc. pe domnul prefect il cunosc ca un om deosebit care a facut tot posibilul sa ma ajute intr-o problema pe care predecesorii domniei sale au tratato cu dispret. o chestie simpla, legea 290. sa-i de-a dumnezeu sanatate, e total diferit ca om fata de restul angajatilor de la prefectura

  7. mari prostovani cei carel acuza pe prefectul pocovnicu. un super baiat

Adauga un comentariu

*