Un nou program de exceptie la Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”
Saloanele Moldovei, editia XIX – 2009

saloane.jpgJoi, 1 octombrie 2009, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, Uniunea Artistilor Plastici din Republica Moldova si Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau organizeaza cea de a XIX-a editie a expozitiei – concurs de arta plastica contemporana „Saloanele Moldovei”, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Turismului al Republicii Moldova, Departamentul pentru Relatiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Consiliul Judetean Bacau si Primaria Municipiului Chisinau, si in colaborare cu Muzeul National de Arta al Moldovei, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plamadeala” Chisinau si Filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici din România. Unic in tara, angajat in dezvoltarea unei reale strategii culturale legitimata dupa anul 1990, programul cultural „Saloanele Moldovei” are ca scop evidentierea identitatii culturale comune românilor de pe cele doua maluri ale Prutului, precum si intentia – clar exprimata inca inca de la debut – de a reda artistilor basarabeni posibilitatea reluarii dialogului cu arta româneasca, dupa 50 de ani de izolare.
„Integrarea culturala a Basarabiei in contextual culturii nationale a reprezentat scopul principal al organizarii „Saloanelor Moldovei”, inca din anul 1991, ne-a declarat Geo Popa, directorul Centrului International de Cultura si Arte „George Apostu”. Actiunea, izvorâta dintr-o reala necesitate, la initiativa unor grupuri de artisti si personalitati din viata culturala a României si Basarabiei reuniti in jurul maestrilor Ilie Boca, respectiv Mihail Grecu, s-a constituit de-a lungul timpului intr-o institutie care lucreaza consecvent pentru sincronizarea procesului creator in domeniul culturii românesti. Prin „Saloanele Moldovei” s-a redescoperit limbajul comun al frumosului, care a faurit – inca inainte de podul de flori politic – primul pod de spiritualitate comuna intre cele doua maluri ale Prutului „. Urmarind,in primul rând, depasirea ariei geografice continuta in titlul manifestarii, prin participarea artistilor plastici, membri ai uniunilor de creatie din România si din Republica Moldova,”Saloanele Moldovei” au generat diverse alte forme de colaborare si contacte cultural-artistice: expozitii personale ale unor artisti din Republica Moldova organizate in Bacau (Mihail Grecu, Ion Sfecla, Ghenadie Jalba, Grigore Plamadeala), o expozitie – eveniment Ilie Boca la Chisinau, participari anuale ale artistilor basarabeni in Tabara de Creatie de la Tescani si a unor artisti bacauani in taberele de la Chisinau si Cimislia, desfasurarea proiectului „Dialoguri culturale” organizat de Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”, in cadrul caruia acesta a gazduit expozitiile artistilor basarabeni Dimitrie Peicev si Tamara Grecu etc. La nivelul scolilor de arta din cele doua orase s-au desfasurat anual participari ale elevilor si profesorilor in taberele scolare din judetul Bacau si de la Chisinau. In anul 2007, pictorului Ilie Boca i-a fost acordata cea mai inalta distinctie culturala in Republica Moldova, Medalia Constantin Brâncusi”. Dincolo de scopurile initiale, staruinta si seriozitatea organizatorilor, partenerilor si colaboratorilor acestora, a celor peste 400 de artisti participanti si a unor nume de prestigiu reprezentative pentru cele doua culturi au facut ca pe parcursul celor 18 editii desfasurate fara intrerupere, orasele Bacau si Chisinau sa devina adevarate capitale culturale, dând fenomenului in discutie o configuratie distincta pe o arie mult mai larga decât cea pe care titlul generic incearca sa o consacre. Iata si programul celei de a XIX-a editii a „Saloanelor Moldovei”: Joi, 1 octombrie 2009, ora 15,30, la Galeriile „Alfa” –
Vernisajul expozitiei „Saloanele Moldovei”, urmat de vizitarea Galeriei de Arta Contemporana a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, a Galeriei „Ion Frunzeti” a Filialei Bacau a U.A.P. si a Muzeului de Arta Contemporana „George Apostu”. Ora 17,30, in Salonul de marmura al Centrului International de Cultura si Arte „George Apostu” Bacau: Festivitatea de decernare a premiilor celei de a XIX-a editii a „Saloanelor Moldovei” si Seara prieteniei.Vom reveni. (St.O.)

Adauga un comentariu

*