Reabilitarea drumurilor judetene prin credit furnizor

drum4.jpgMemorandumul privind reabilitarea a 10.000 km de drumuri judetene discutat în Coalitie, pentru care vor fi alocate aproximativ doua miliarde de euro, la un cost estimat de 200.000 de euro/km de drum reabilitat, a fost aprobat de Guvern. Ministerul Finantelor analizeaza în prezent solutiile optime de finantare a programului. Pretul de 200.000 euro/kilometru de drum reabilitat este pretul mediu pe care l-au platit în ultimii ani autoritatile locale pentru reabilitarea acestor drumuri, iar programul va fi demarat începând cu 2010.

Conform datelor statistice din memorandum, din cei aproximativ 35.000 km de drumuri judetene, 25.000 km sunt drumuri de pamânt, iar în jur de 9.000 sunt drumuri pietruite. Din cei 30.000 km de drumuri de interes local, doar 5.900 km sunt asfaltati, iar restul dumurilor sunt pietruite si de pământ. Obiectivele acestui program sunt îmbunatatirea accesului la caile principale de transport, la obiectivele economice, sociale si turistice, descongestionarea cailor rutiere principale, reducerea costurilor transportului de marfuri, cresterea eficientei activitatii economice. Vor avea prioritate la finantare toti investitorii care au depus proiecte pentru programele europene, dat fiind ca pentru multe programe au fost depasite deja cotele de finantare comunitara, iar foarte multe proiecte eligibile nu au putut fi finantate.
Reprezentantii Coalitiei au anuntat, la începutul lunii septembrie, ca au discutat despre un memorandum care prevede finantarea lucrarilor de modernizare a 10.000 de kilometri de drumuri judetene, în perioada urmatoare, fondurile urmând sa fie asigurate prin credit furnizor, dar si de la bugetul de stat.

Sperante pentru 400 de kilometri de drum judetean

Consiliul Judetean Bacau, prin Serviciul Public Judetean de Drumuri (SPJD) administreaza o retea de aproximativ 970 de kilometri. In judetul Bacau avem 320 de kilometri de drum judetean pietruit si 16 kilometri de drum pietruit. In perioada 2000 – 2004 Consiliul Judetean Bacau a demarat un program de reabilitare a retelei de drumuri judetene, in special in partea de est a judetului, atât prin surse de la bugetul local, cât si datorita sprijinului financiar din partea Ministerului Transporturilor, prin alocarea unor sume din Fondul special al drumurilor , constituit in baza Legii 118/1996. Incepând cu anul 2005, finantarea drumurilor judetene de la bugetul statului a fost drastic diminuata, fondurile colectate din taxele de drum fiind destinate in proportie coversitoare reabilitarii drumurilor nationale. In aceste conditii, in anul 2005, s-a realizat o strategie de reabilitare a drumurilor judetene aflate in administrarea Serviciului Public Judetean de Drumuri. Analiza a fost efectuata in functie de starea tehnica a drumurilor, de necesitatea connectarii drumurilor udetene la reteaua de drumuri nationale si de necesitatea asigurarii legaturilor cu centrele de comuna de pe raza judetului. Pentru reabilitarea drumurilor judetene primare si secundare s-au facut o serie de estimari financiare, rezultând un necesar de aproximativ 600.000.000 lei. In anul 2005, Consiliul Judetean Bacau a accesat un credit bancar in valoare de 55.000.000 lei destinat reabilitarii drumurilor judetene primare si secundare. S-a reusit doar reabilitatrea a 10 la suta din totalul de drumuri judetene. In anul 2008, SPJD a avut un buget pentru lucrari de intretinere de doar 16.846 mii lei. In acelasi an, din credit bancar s-a finalizat obiectivul „Reabilitare DJ 252 D Nicolae Bacescu – Chetris„ iar cu fonduri de la FSUE s-au finalizat trei obiective calamitate in anul 2005. In 2008 si 2009, datele problemei se schimba radical. Prin Programul Operational Regional 2007-2013, Consiliul Judetean Bacau a obtinut finantare pentru reabilitare DJ 252, Huruiesti- Gaiceana- Parincea- Bibiresti – Buhoci, DJ 119F, Caiuti- Pralea, reabilitarea si modernizarea DJ 116, Tg Ocna- Oituz, reabilitare si modernizare DJ 119, Bacau-Fundu Racaciuni.
Acum, prin noul program guvernamental, cei de la Bacau spera sa obtina finantare pentru reabilitarea sI modernizarea a 400 de kilometri de drum judetean. Ramâne de vazut cum. Florin CRETU

Comentarii

  1. In judetul Bacau avem 320 de kilometri de drum judetean pietruit si 16 kilometri de drum pietruit. Hmmm. Ce să înţelegem oare?

  2. numai minciuni gogonate

Adauga un comentariu

*