O noua capcana pentru cadrele didactice

deschidere-invatamant-1.jpgGuvernul vrea cu orice pret sa evite miscarile sociale de anvergura inaintea sau in timpul alegerilor prezidentiale. Or, o astfel de miscare – care ar putea fi declansata, gradual, chiar la inceputul saptamânii viitoate, este cea anuntata de federatiile sindicatelor reprezentative din invatamânt. Asigurarea data de premierul Emil Boc, pe marginea legii salarizarii unitare, ca nimeni nu va pierde in urma aplicarii acestei legi nu mai este credibila, practic, decât pentru foarte putine categorii de bugetari. Celelalte categorii vor pierde si inca foarte mult. si printre aceste categorii de bugetari perdante se numara si categoria celor care asigura educatia.

Daca Legea Salarizarii Unice nu va fi modificata în timp util, slujitorii scolii nu vor primi pâna la 1 ianuarie 2010 salariul de merit, gradatia de merit, sporul pentru mediul rural, sporul de dirigentie, sporul de practica pedagogica si indemnizatia de conducere. Trebuie neaparat sa precizam ca nici un cadru didactic nu poate beneficia de toate aceste sporuri.

Sporurile cadrelor didactice erau diferentiate prin criterii ferme

Sa luam aceste sporuri pe rând, pentru a putea fi astfel evitate confuziile. Salariul de merit se acorda doar pentru 15 la suta dintre cadrele didactice dintr-o unitate scolara, pe o perioada de un an, se câstiga prin concurs la nivelul scolii si reprezenta 15 la suta din salariul de baza. Gradatia de merit reprezinta 25 la suta din salariul de baza si este acordata doar pentru cei mai performanti 16 la suta dintre toti profesorii din tara, pe o perioada de patru ani. Sporul de rural se acorda cadrelor didactice care activeaza in mediul rural si poate varia intre 5 la suta si 80 la suta, acest din urma procent acordându-se insa numai cadrelor didactice care activeaza in unitati scolare din localitati izolate, foarte greu accesibile. Sporul de dirigentie este de 10 la suta din salariul de baza. Sporul de practica pedagogica – situat intre 5 si 9 la suta – se acorda numai cadrelor didactice care indruma practica pedagogica a studentilor, deci e limpede ca se acorda doar unui numar foarte mic de profesori la nivel national si numai in localitatile care sunt centre universitare. Indemnizatia de conducere, care se acorda inspectorilor scolari si directorilor de scoli, poate atinge 55 la suta in cazul inspectorilor si 33 la suta in cazul directorilor de unitati scolare. Pentru a stopa manifestarile de protest, Ministerul Educatiei a anuntat ca slujitorii scolii si-au recapatat toate aceste sporuri, care fusesera excluse prin Legea Salarizarii Unitare, precizând intr-un comunicat ca „în urma discutiilor cu reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale s-au operat corectiile necesare, la solicitarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii”.

Va dam sporurile inapoi, dar cum ?

Nu credem, insa, ca sindicatele din invatamânt vor putea fi pacalite prin aceasta manevra, deoarece Ministerul Educatiei n-a precizat si modalitatea prin care toate aceste sporuri vor fi reintroduse in lege. Consideram ca atât cititorii nostri, cât si toate cadrele didactice din judetul Bacau au dreptul sa stie ca, odata asumata de Guvern, Legea Salarizarii Unitare nu poate fi modificata decât printr-o ordonanta de urgenta, dar o ordonanta de urgenta in acest sens – care sa fie aplicata acestei legi organice – nu poate fi emisa, conform legii, decât dupa sase luni de la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unitare. Efectele acestei legi se vor face simtite, insa, chiar in cursul lunii octombrie a acestui an. Este, credem, cât se poate de limpede ca promisiunea facuta sindicalistilor din invatamânt de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii este o noua capcana pentru slujitorii scolii.

Va promulga Traian Basescu legea ?

Sindicatele din invatamânt mai au o speranta: aceea ca presedintele Traian Basescu, direct si profund interesat de alegerile prezidentiale de la sfârsitul acestui an, sa-si atraga electoratul deosebit de important reprezentat de cadrele didactice (important atât prin numar, cât si ca factor de influenta) prin refuzul de a promulga legea, trimitând-o Parlamentului pentru a fi din nou rediscutata in cele doua camere. Dar si aceasta varianta poate fi o simpla himera, pentru ca Parlamentul ar putea amâna discutarea legii pâna dupa cunoasterea rezultatelor alegerilor prezidentiale, adica pâna atunci când o manifestare sociala, oricât de ampla, nu va mai putea sa-i deranjeze prea mult pe politicienii aflati la putere si nici pe presedintele care va fi ales. La urma urmei, fotoliile de la nivel inalt si cantitatea de carne de pe ciolanul fiecarui parlamentar sau membru al Guvernului pretuieste, in ochii celor de sus, mult mai mult decât lacrimile din ochii celor care i-au educat, i-au format si le-au dat aripi ca sa se inalte atât de sus.
Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. Este primul articol documentat legat de sporuririle profesorilor , cu un singur amendament : diriginti , adica beneficiari ai sporului de dirigintie , sunt doar 50% din profesori . Si pentru acest spor sunt o multime de responsabilitati si de atributii .Practic , fara aceasta munca pe care o fac doar jumatate dintre profesori , activitatea dintr-o scoala nu s-ar putea desfasura . Si probabil ca cel mai corect ar fi ca plata sa nu fie procentuala ci in cuantum fix , pentru ca aceeasi fisa a postului de diriginte o are si un profesor debutant si unul cu 20 de ani vechime . Dar sa nu fie platita … nici nu poate fi vorba !!!!

Adauga un comentariu

*