Testele nucleare produceau „ciuperci foarte frumoase”

bombe.jpgPrimul test nuclear sovietic, efectuat exact în urmă cu 60 de ani, trebuie să fie celebrat ca o sărbătoare naţională, a declarat sâmbătă Arkadi Briş, unul dintre creatorii bombei, exprimându-şi regretul pentru interzicerea experimentelor atomice, care produceau, spune el, „ciuperci foarte frumoase”.
„Ziua primului test trebuie să fie considerată ca o sărbătoare naţională. Oameni care nu ştiau nimic s-au familiarizat rapid cu noile tehnologii şi au reuşit să creeze o bombă într-o ţară devastată de război”, a declarat Arkadi Briş, într-un interviu pentru agenţia RIA Novosti.
Uniunea Sovietică a procedat la prima sa explozie nucleară la 29 august 1949. Bomba s-a numit RDS-1 şi a fost detonată în poligonul Semipalatinsk situat în nordul Kazahstanului.Bomba a fost creată într-un timp record, iar testul a intervenit la patru ani după testarea bombei americane Trinity, prima din istorie.
„Am celebrat victoria (în cel de-al Doilea Război Mondial) la 9 mai 1945 şi am înţeles că nu vom putea fi consideraţi învingători atât timp cât nu vom avea arme nucleare şi nu vom depăşi monopolul Statelor Unite”, a explicat Briş.”Ciuperca nucleară este un fenomen foarte drăguţ”, îşi aminteşte omul de ştiinţă, adăugând că după explozie şi după unda de şoc, norii dispar întotdeauna şi e timp frumos.
Cercetătorul regretă interdicţia de a efectua teste nucleare, considerând că frânează dezvoltarea ştiinţei. „Testele sunt un progres, o posibilitate de a folosi exploziile nucleare pentru alte obiective, pentru a face să avanseze ştiinţa fundamentală”, a conchis el.

Adauga un comentariu

*