Dovada de demnitate sau manevra populista?
Directoarea de la „Anghel Saligny” si-a prezentat ieri demisia

demisie-1.jpgIeri dimineata am primit prin fax un comunicat de presa de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, prin care directorul acestei institutii scolare, prof.dr. Alina Cornelia Caprioara, ne aducea la cunostinta ca isi va anunta public demisia, la ora 10.30, in cadrul unei conferinte de presa. Comunicatul preciza, fara echivoc: „Motivul demisiei tine de imposibilitatea asumarii deciziei M.E.C.I. privind restructurarea posturilor din Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau si de dezaprobarea fata de principiile care guverneaza managementul in invatamât”. In cadrul conferintei de presa – organizata in sala de protocol a Colegiului, in prezenta intregului colectiv de personal nedidactic si didactic auxiliar, special convocat – directorul interimar Alina Cornelia Caprioara a precizat ca si-a prezentat dimineata demisia la Inspectoratul Scolar Judetean, „luând act de Adresa Ministerului Educatiei, nr.38271/23.07.2009, privind reducerea numarului de posturi in invatamântul preuniversitar si de Adresa I.S.j. Bacau nr. 820 M, din 3.08.2009, privind diminuarea cu 20 la suta a personalului didactic auxiliar si nedidactic”.

„Nu pot sa-mi asum consecintele …”

Alina Cornelia Caprioara a precizat, de asemenea, ca nu-si poate asuma responsabilitatea de a trimite oamenii in somaj :”Nu am putut sa-mi asum consecintele aplicarii celor doua adrese, a Ministerului si a Inspectoratului Scolar. Aplicarea nediferentiata, in procent fix, a reducerilor de posturi va conduce la diminuarea calitatii unor servicii educationale, sau, mai grav, chiar la disparitia unora. Ministerul trebuia sa-si asume criterii ale restructurarii, analize de impact si, conform Contractului Colectiv de Munca, masuri compensatorii si de protectie sociala pentru cei disponibilizati. Consider ca, a plasa responsabilitatea la nivelul directorilor institutiilor de invatamânt, care nu au putere de decizie asupra programelor sociale, este un mod prin care Ministerul se deroga de responsabilitate si transforma o disponibilizare colectiva intr-una in care salariatii sunt abuzati si lipsiti de drepturi fundamentale”. Directorul demisionar i-a informat pe reprezentantii presei bacauane ca a trimis o scrisoare deschisa catre Ministerul Educatiei, Inspectoratul scolar, federatiile sindicale reprezentative din invatamânt, partidele politice si mijloacele mass-media, subliniind ca demisia si scrisoarea deschisa „se doresc a fi semnale privind starea deplorabila a invatamântului românesc, in ceea ce priveste provizoratul si lipsa de expertiza a deciziilor, absenta unor politici educationale coerente, politizarea si impredictibilitatea sistemului”.

O comisie decapitata

Inaintea luarii acestei decizii, de a demisiona, Alina Cornelia Caprioara prezida o comisie desemnata de Consiliul Administrativ al Colegiului, pe 25 august a.c., pentru analizarea statului de functii si posibilitatea reducerii unor posturi, comisie din care mai fac parte Irina Domereschi – secretar, Valeriu Gaburici – administrator, Liviu Brejan – lider sindical si Teodor Pocovnicu. Cum directorul Colegiului a demisionat si din functia de presedinte al acestei comisii, conmisia nu mai poate lua decizii, fapt subliniat si de liderul sindical Liviu Brejan: „Noi analizam necesarul de personal, in functie de normativele existente, care n-au fost modificate. Deocamdata, insa, nu mai avem nici director, nici presedinte de comisie si, in aceasta situatie, comisia noastra nu mai poate lua decizii. Dar, ca lider sindical, nu pot fi de acord ca 12 colegi de-ai nostri sa fie disponibilizati. Unii dintre ei au mari probleme sociale in familie”. Un caz cu probleme este, de pilda, Maricica Petrea, din categoria personal nedidactic: „Sotul meu e pensionar pe caz de boala, are o pensie de doar 500 de lei, si avem doi copii de crescut. Eu, de bine de rau, aveam aici un salr de 600 de lei, cu care ne descurcam asa cum puteam. Dar ce vom face daca eu ramân fara slujba?”

„Un director trebuie sa-si asume responsabilitati,
nu sa apeleze la mijloace populiste”

De cealalta parte, inspectorul scolar general Adrian Fuioaga, care a fost timp de 21 de ani director al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, s-a aratat surprins de decizia Alinei Caprioara: „Un director trebuie sa-si asume responsabilitati, sa-si asume uneori si decizii dureroase, nu sa apeleze la mijloace populiste. De ce si-a dat demisia? Eu cred ca este victima lipsei ei de experienta, dar si a faptului ca a pus o distanta prea mare intre ea si colectiv din momentul in care a fost numita pe functia de director, desi este o maestra in comunicare. Existau deja semnale din interiorul Colegiului care conduceau spre ideea demisiei. Doamna Caprioara avea de rezolvat acolo câteva probleme, mai ales la nivelul relatiei profesor – elev si la nivelul metodic, al actului predarii. Consider ca anuntarea demisiei in cadrul unei conferinte de presa si in prezenta personalului nedidactic si didactic auxiliar este o manevra populista, dar si o manifestare a fugii de raspundere”. In ce priveste reducerile de personal, inspectorul scolar general considera ca „niciodata n-au fost respectate normativele intr-o scoala, au fost mereu operate suplimentari, de la un an scolar la altul. Trebuie evaluat post cu post, trebuie masurata cu obiectivitate eficienta fiecarui post, calitatea profesionala si conduita disciplinara a fiecarui angajat din sistem si se va vedea ca, in noile conditii existente azi in invatamânt, unele posturi nu se mai justifica. Totul este sa operam cu criterii ferme de evaluare. Cred ca masura Ministerului va conduce la o reorganizare mai eficienta si va elimina posibilitatea ca intreg personalul din invatamânt sa fie afectat de efectele crizei acute de fonduri din sistem „.

O adresa care genereaza semne de intrebare

La Inspectoratul Scolar Judetean descoperim o adresa care sustine banuiala inspectorului scolar general Adrian Fuioaga ca anuntarea demisiei in prezenta intregului personal didactic auxiliar si nedidactic ar putea fi o manevra populista. Prin adresa nr.1594/05.08.2009, expediata Inspectoratului Scolar Judetean, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” comunica situatia privind numarul de posturi existent la 1 septembrie 2009, prin comparatie cu situatia existenta la 1 august. Rezulta clar, din aceasta adresa ca vor fi reduse doua posturi la categoria personal didactic auxiliar (12 fata de cele 14 posturi existente la inceputul lunii august) si aproape 10 posturi la personal nedidactic: 34,5 norme fata de cele 44 existente. Asadar, un total de 11,5 norme, adica aproape exact cât solicitase Inspectoratul Scolar Judetean prin Adresa nr. 820 M, din 3.08.2009, privind diminuarea cu 20 la suta a personalului didactic auxiliar si nedidactic. Si, atunci, de ce aceasta demisie cu public si cu presa? Alina Cornelia Caprioara sustine ca adresa nr.1594/05.08.2009 n-a fost semnata de ea, fiindca atunci se afla in concediu, ci de directoarea adjuncta si de seceretarul sef, ceea ce este adevarat. Dar e greu de crezut ca la revenirea din concediu na- aflat de continutul acestei adrese. In acest caz, comisia stabilita de Consiliul de Administratie al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” nu mai trebuia sa prewcizeze câte posturi urmeaza a fi desfiintate ci doar – treaba cea mai neplacuta – sa nominalizeze persoanele care urmau sa fie disponibilizate. Alina Cornelia Caprioara a decapitat comisia si a tras-o pe dreapta. Inspectorul scolar general Adrian Fuioaga ne-a asigurat ca luni va fi numit noul director interimar, cu delegatie, al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, urmând ca acesta sa definitiveze lista disponibilizarilor, impreuna cu membrii comisiei. (St.O.)

Comentarii

  1. Adrian Fuioaga , un pupincurrist , membru de diverse partide de-a lungul timpului , in functie de cum a batut vantul , care face orice ca sa fie si el undeva intr-un post de conducere !!! Astfel de oameni nu cunosc notiunile de demnitate si integritate morala !!!! Si ca el ,multi ,multi altii….. Din nefericire , indivizii astia ne conduc !!!!!

  2. marea doamna Caprioara iaca i s-a trezit deontologia… cind o sujia pe la pnl si stavarache nu mai era asa deontoloaga. o nemernica. chipurile e afectata ca va trebui sa dea afara o laboranta care are limuzina de lux. sic.

  3. Dar la ISJ, ce reduceri se fac ? Dispar oare o parte din cei care plimba cafelele de la un birou la altul si cei care sunt trimisi sa rezolve problemele personale ale unor inspectori prin oras?

  4. fuioaga cum iti permiti sa spui asa ceva? ar trebui demis imediat…este mult mai incompetent ca partidul din care face parte….. care este incompetent……………..

  5. mars bhai inspectorul lui peste…..vrei sa dai oameni afara ….bravo directoarei de la liceu …le-a dat o lectie lingailor de partid care sunt pusi in functii de partide….aia trebuie dati afara primii….sugerez sa incepem cu Fuioaga asta

  6. Botomei Vasile- Presedinte PARTIDUL DEMOCRAT-LIBERAL ORGANIZATIA JUDETEANA BACAU (LEGAL INFIINTATA ) a zis:

    Acum ca Olaru Neculai a pierdut procesul de la Tribunalul Bacau prin care a cerut desfiintarea Partidului democrat Liberal Organizatia Judeteana Bacau cu sediul in Bacau str. republicii 27, si legal nu mai are calitatea de presedinte, ar trebui sa se evalueze activitatile directorior coordonatori si coordonatori adjuncti numiti cu sprijinul politic al PDL. Dumneavoastra ce spuneti? Care sa ramana ? Care sa plece ? Ce schimbari propuneti?
    D-nul prefect cunoaste ca Olaru Neculai a pierdut procesul mult asteptat.
    Nu ar strica sa-i adresati intrebari si excelentei sale.

  7. doamna Caprioara nu lucreaza cu jumatati de masura. Probabil ca neajunsurile shi jmenurile de doi lei din sistemul educational au copleshit-o. Tocmai ptr. ca este o maestra intr-ale comunicarii a ales sa-shi faca cunoscuta intentia inclusiv femeii de servici. Bravo ei!!!

  8. NIMENI din scoala nu a sustinut decizia domnului inspector Fuioaga, de a o numi director pe ‘flebetea” lui, nu pentru ca nu ar fi o persoana cu alese calitati, ci tocmai pentru ca era de asteptat ca „tineretea” ei sa fie un handicap…Dar, domnul inspector nu a tinut cont de parerea nimanui. Acum a compromis un om capabil, caruia inca nu ii venise randul…Pacat ca nici ea nu a inteles de la inceput ce o va astepta…Restul e doar…politica!

Adauga un comentariu

*