Ciao, stranieri!

„Stranierii” – cum sunt porecliti bacauanii plecati la munca in strainatate – si-au cam incheiat luna de vacanta traditionala occidentala si au inceput sa plece pe rând spre statele unde lucreaza (mai ales spre Italia). Din pacate, de unii dintre ei ne despartim cu un sentiment de legitima usurare. Suntem fericiti ca am scapat pentru câteva luni de cei care blocheaza circulatia rutiera (chiar si in curtea spitalelor) cu o nesimtire senina, de parca asa e normal, sau, daca nu, oricum vor pleca; de cei care pe sosele produc accidente stupide sau te injura (cu dorinta de a te pocni) pentru ca i-ai depasit regulamentar; de cei care batjocoresc limba româna, amestecând-o obscen cu italiana; de cei care vin in tara la volan, chiar daca masina „tare” pe care-o conduc cu mândrie aroganta e doar inchiriata; de cei cu atitudinea becalica a prostului imbogatit si fudul, care iti vorbesc de sus, crezându-se mai civilizati doar pentru ca locuiesc in Vest; de cei care au uitat cine sunt, ce au invatat si ce-si doresc, orbiti de atractia „euroilor”; de cei care isi lasa urmasii in România (in grija cine stie cui) si li se pare ca, daca mai trimit un ban acasa, micutii sigur vor primi o buna educatie; de cei care ar fi cazati la puscarie daca ar face in tara ce s-au obisnuit sa faca acolo unde „lucreaza”. Multumirea de a-i vedea plecati paleste insa daca gândim lucid la starea tarii pe care se grabesc s-o lase in urma. Joaca de-a politica, pe banii unui popor care, la doua decenii de la Revolutie, nu a trecut inca la democratie, coruptia ca un cancer, rasturnarea valorilor – cu complicitatea „ochiului de drac” -, disparitia orizonturilor si a sperantei de mai bine, iata câteva motive bune pentru ca tot mai multi dintre noi sa-si doreasca sa fie si ei „stranieri”. Ciao, stranieri!
Alin LEANCA

Comentarii

  1. ai cam generalizat gratuit, pronind de la mojicia catorva dintre ei. Trebuie tinut cont ca ies in evidenta tocmai aia despre care ai scris 95 % din editorial, in timp ce, poate, sunt mai multi cei care muncesc serios si-si vad de treaba si cand vin in vacanta. De asta e nedrept editorialul, in conditiile in care nu toti stranierii sunt la fel. Iar mojici gasesti si printre cei care au ramas aici, suficienti.
    Scris cam la furie. Un pic mai multa luciditate si-l „scoteai” ok 🙂

  2. Un articol frumos, ireprosabil.

  3. rautaciosi ca de obicei…cei ramasi acasa

  4. Cine se simte, se simte:))

  5. mariut gelu a zis:

    Rusine editorialistului, nu are dreptate. Mai multa impertinenta am gasit di-n partea localnicilor vazandute cu o masina inmatriculata in Italia. La fie care semafor era-m claxonat si injurat. Datorita noua „stranierilor” Romania mai traieste. Incercati si intrati in Europa.

  6. dur articolu dar 99% adevarat

  7. Alin Leanca este un ziarist bun si obiectiv. Un om de inalta tinuta morala. Articolele lui sunt impartiale, frumos ticluite, inteligente. Ii multumim pentru furnizarea materialelor de calitate.

  8. alin leanca sa traiesti

Adauga un comentariu

*