Regal actoricesc marca Olga Tudorache in Bacau

cdc-noiembrie-2-1.jpgPe când marea actrita juca in „Noiembrie” pe scena Casei de Cultura din Bacau, in Bucuresti UNITER ii acorda Premiul de Excelenta

Marea doamna a teatrului românesc Olga Tudorache, care anul acesta implineste venerabila vârsta de 80 de ani, a jucat din nou, luni seara, in judetul natal. Alaturi de George Motoi si Cecilia Bârbora, celebra actrita a prezentat, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor „Vasile Alecsandri” din Bacau, spectacolul „Noiembrie”, de Ana Maria Bamberger, in regia lui Alice Barb. In acelasi timp, in Bucuresti, Uniunea Teatrala din România UNITER ii acorda un binemeritat Premiu de Excelenta.
Setea de arta, calitatea piesei si a interpretarii si entuziasmul publicului bacauan au invins frigul din sala si dezamagirea locurilor ramase libere. Asa cum a descris-o George Motoi, „Noiembrie”, scrisa special pentru Olga Tudorache, „nu este o drama, nu e o comedie, e viata; in momentele cele mai tragice, omul apare comic, ridicol”. Este povestea Margai, o mare actrita ajunsa la finalul carierei si al vietii, intr-un moment de bilant, in care se intâlneste cu fiica de care se instrainase si cu barbatul pe care-l iubise in tinerete. Simtindu-si moartea aproape, Marga ii cheama la ea pe Maria, fiica, si pe Stefan, marea iubire, pe care nu-i mai vazuse de ani buni si carora vrea sa le dezvaluie „unele secrete”. Stefan afla ca sentimentul de vinovatie ce-l indepartase de Marga atâta vreme nu avea baze solide si ca Maria, cu care flirtase in trecut, este de fapt fiica sa. Maria afla cine este de fapt Stefan, amicul mamei sale, de care ea, Maria, se indragostise cu câtiva ani in urma, pe care Marga il sarutase chiar in fata ei, ranind-o ingrozitor, din motive de neinteles, si pe care nu-l mai vazuse dupa aceea. Sansa salvarii relatiei dintre tata si fiica, singurul element care s-ar opune zadarniciei destinului acestei familii, se frânge si ea prin sinuciderea Mariei la final. Drama strecurata in sufletele spectatorilor este compensata prin geniul actoricesc, creator de atmosfera, care tese o alta lume in plin cotidian si-l ridica in spirit pe acela pe care-l atinge. Olga Tudorache si partenerii ei au fost urmariti cu sufletul la gura si aplaudati indelung.
Olga Tudorache a absolvit Institutul de Teatru in 1951 si a jucat in special la Teatrul Mic. A primit Ordinul National „Steaua României” in grad de Mare Ofiter, Premiul de Excelenta de la Centrul National al Cinematografiei si Premiul de Excelenta, Premiul pentru intreaga activitate si Premiul pentru cea mai buna actrita din partea UNITER.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Multumim pentru cronica 🙂

Adauga un comentariu

*