Obligati sa platim retetele compensate

medical-weight-loss-clinic.jpgPacientii vor trebui sa plateasca retetele compensate, consultatiile si analizele, deoarece medicii de familie au decis sa nu semneze contractul cadru pe 2009! Medicii nu sunt de acord cu modificarile aparute în acest contract în anul 2009, fata de cel din 2008. Ei sunt suparati ca forma actuala le-ar încalca drepturile.
Modificarile pe care le prevede actul, în forma actuala, implica atât o prescriere a medicamentelor dupa denumirea comuna internationala, precum si o obligatie a farmaciilor de a prescrie medicamentul dupa pretul de referinta al denumirii comune internationale. Conform acestui act, medicii de familie vor fi obligati sa asigure asistenta medicala în centrele de permanenta dupa terminarea orelor de program de la cabinetele medicale individuale, fiind nevoiti sa faca asistenta medicala de urgenta pe salvari. Medicii considera schimbarile nu doar ilegale, cât si un abuz la adresa lor. În aceste conditii, ei au decis sa nu semneze documentul. Actul ar trebui sa intre în vigoare de la 1 aprilie, iar, daca pâna la acea data, medicii nu vor semna actul, pacientii vor fi obligati sa plateasca, din propriul buzunar, atât retetele compensate, cât si investigatiile medicale!

Decisi sa nu semneze!

Medicii de familie au decis sâmbata, în cadrul Adunarii Generale Extraordinare comune a Societatii Nationale si a Patronatului National de profil, sa nu semneze contractul cadru si normele de aplicare pâna când aceste acte nu se vor negocia real cu reprezentantii medicilor. Acestia au spus ca, desi la întâlnirea comuna cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 16 februarie, s-a stabilit ca vor exista întâlniri distincte pentru discutia Contractului cadru si a normelor metodologice, factorii de decizie din sanatate „nu au dorit sa avem aceste întâlniri”, iar propunerile Patronatului au fost ignorate.
De asemenea, exista nemultumiri fata de reducerea drastica a procentului alocat medicinii de familie din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate aprobat, ceea ce va duce la deficiente grave de acordare a asistentei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare numar de cabinete. Potrivit Contractului cadru, medicii de familie trebuie sa participe obligatoriu la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Reprezentantii medicilor considera demersul ca o „impunere a muncii fortate, prin obligarea medicului de familie de a participa la activitatea de asigurare a urgentei prespitalicesti si consultatii de urgenta la domiciliu, activitati care se gasesc în afara curriculei medicului de familie si depasesc timpul european de munca”.

Alte penalizari

Medicii reclama eliminarea unor servicii platite distinct în urma modificarii raportului „per capita / per servicii”, care duce la o diminuare si mai mare a veniturilor cabinetului. De asemenea, ei nu sunt de acord cu penalizarea cabinetului de medicina de familie care are medic angajat, daca depaseste 23.000 puncte anual si cu impunerea unor sanctiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lasând loc abuzului si arbitrariului.Tot de la 1 aprilie, potrivit Contractului cadru, medicii de familie nou-veniti într-un cabinet de medicina primara vor avea sase luni la dispozitie pentru a obtine numarul minim de asigurati pe lista sa, în loc de trei luni cum este prevazut în prezent. Medicul bacauan Florentina U. ne-a declarat ca va proceda asa cum o vor face si ceilalti colegi ai sai. „Este un contract cadru aberant, care loveste in primul rând in pacienti. Se vrea ca, in situatia in care noi nu suntem de acord cu acele prevederi, si nu semnam, de la 1 aprilie pacientii sa-si achite retetele compensate? Este o forma mascata spre un alt fel de economie”, declara medicul bacauan.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*