Un nou centru de documentare si informare

Potrivit calendarului activitatilor pentru anul 2009, în cadrul proiectului bilateral franco – român „Educatie pentru informatie in mediul rural defavorizat„ (C.D.I.), miercuri, 1 aprilie 2009, la ora 12.00, se inaugureaza Centrul de Documentare si Informare, de la Scoala cu clasele I – VIII Sascut – Gradinita cu Program Normal. Noul Centru va fi coordonat de educatoarea Georgeta Manea, care a beneficiat de un inedit stagiu de formare în domeniu, organizat în cadrul acestui proiect în Franta. Acest Centru de Documentare şi Informare îşi propune, din perspectivă instituţională, transformarea scolii din mediul defavorizat, într-un centru de polarizare a activitatilor educationale si culturale la nivel comunitar. De asemenea, proiectul C.D.I. reprezinta un model de dezvoltare institutionala a scolii. Situat în centrul unitatii scolare, C.D.I. reprezinta un centru de resurse pluridisciplinare cu finalitate pedagogica, fiind totodată un spatiu cultural care ofera oportunitati pentru dezvoltarea personala si profesionala. Centrul de Documentare si Informare de la Scoala cu clasele I – VIII Sascut – Gradinita cu Program Normal se doreste a fi un mediu stimulativ, care va incita la cunoastere si la dezvoltarea gustului pentru lectura. Acolo va exista o banca de informatii care va putea fi valorificata in forma fizica si virtuala. Acest centru isi propune, printre altele, respectând etnia, religia, fara nicio discriminare, ca oricine sa beneficieze de serviciile sale, putând sa se integreze astfel cu succes in societatea contemporana si in Comunitatea Europeana. Odata devenit functional, C.D.I.-ul contribuie la asigurarea egalitatii sanselor de reusita ale elevilor, indiferent de mediul din care provin, la favorizarea accesului elevilor, cadrelor didactice si comunitatilor locale la cultura si informatie actuala, la promovarea inovatiei pedagogice si introducerii noilor tehnologii in practicile pedagogice si educative curente, dar si la adaptarea sistemului educativ românesc la standardele in domeniul documentar promovate la nivel european.
„Centrul de Documentare si Informare de la Scoala cu clasele I – VIII Sascut – Gradinita cu Program Normal este al saptelea din ultima serie de opt astfel de centre care se vor infiinta in judetul Bacau si care apartin valurilor sapte si opt ale acestui proiect, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau. Deja in rândul acestor centre am remarcat o concurenta benefica, creându-se acum o adevarata comunitate. În perioada urmatoare vor fi infiintate in judet alte opt C.D.I.-uri. Fiecare unitate scolara nominalizata este obligata sa raspunda in mod corespunzator acestei provocari. Invitam pe aceasta cale toti factorii implicati, autoritati locale, directori, profesori si elevi, sa se dedice acestui proiect foarte util”.
C.D.I.-urile concentreaza in acelasi spatiu un fond documentar de actualitate, pluridisciplinar si multisuport, adaptat nevoilor utilizatorilor si specificului scolii, mijloacele de documentare si informare, aparatura si echipamentele care vor permite exploatarea eficienta a fondului documentar. Acestea sunt organizate unitar, pentru intreaga institutie de invatamânt si vor integra bibliotecile scolare si structurile info-documentare existente la nivelul unitatii scolare respective. (St.O.)

Adauga un comentariu

*